“waterwipes
Baby

Hoe herken je stress bij de baby?

Stress! Soms wordt het woord te pas en te onpas gebruikt, maar toch speelt stress een belangrijke rol in ons leven. Een beetje stress is gezond, maar langdurige stress heeft vervelende gevolgen voor jou, maar ook voor je baby. Zelfs ongeboren baby’s kunnen mogelijk gevolgen ervaren als hun moeder tijdens de zwangerschap langdurig en veel stress heeft gehad. Lees hier wat de gevolgen zijn en hoe je stress bij de baby herkent.

baby kleertjes banner

Gevolgen van stress bij de baby

Stress vormt een heel groot onderdeel in ons leven. Iedereen krijgt te maken met stress, maar de één in mindere mate dan de ander. Een beetje stress is gezond en zorgt ervoor dat we op de momenten dat het nodig is, kunnen presteren, vluchten of snel kunnen handelen.

Maar langdurige stress zorgt ervoor dat je te veel gespannen bent wat allerlei gevolgen heeft voor je lichaam. Dit geldt niet alleen voor volwassen mensen, ook voor je baby.




Een baby heeft stress op het moment dat hij of zij honger heeft, een boertje dwars zit, het te heet of te koud heeft of een volle luier. Al deze situaties zorgen ervoor dat je baby zich zeer onprettig voelt. Het punt is alleen dat je baby nog niet in staat is deze stress bij zichzelf weg te nemen. Dit moeten de ouders doen door troost te bieden, voeding te geven etc.

Korte momenten van stress bij de baby zijn niet erg, want het zorgt ervoor dat je baby gaat huilen zodat jij in actie kan komen. Maar langdurige stress bij je baby is wel gevaarlijk.

Langdurige stress bij baby’s zorgt ervoor dat de cortisol waardes (stresshormoon) te veel stijgen wat tot gevolg heeft dat de hersenen minder goed ontwikkelen.
Op lange termijn kan stress bij de baby zelfs zorgen voor:

  1. Slechter immuunsysteem;
  2. Slaapproblemen;
  3. Minder makkelijk kunnen leren;
  4. Angststoornissen;
  5. Depressies.

Dergelijke gevolgen komen voornamelijk voor bij kinderen die in hun babytijd emotioneel verwaarloosd zijn.

Wat zijn kenmerken van stress bij de baby?

Te veel stress is dus niet goed voor de baby, maar hoe weet je of je kindje stress heeft. Nou eigenlijk is het heel simpel: als je baby huilt dan heeft hij of zij stress. Oudere baby’s en dreumesen huilen (als het goed is) wat minder.
Je kan dan zien dat een baby stress heeft als ze:

  1. Slecht slapen;
  2. Gespannen lijfje hebben, bijvoorbeeld gebalde vuistjes of de baby overstrekt zich;
  3. Opvallend gedrag vertonen zoals woedeaanvallen, huilbuien, erg kort lontje;
  4. Heel schrikachtig zijn;
  5. Humeurig zijn.

kenmerken stress bij baby

Wat zijn de gevolgen van stress op de ongeboren baby in de buik?

Stress bij de baby kun je vaak wegnemen door je baby te troosten, positieve aandacht te geven en lekker veel te knuffelen. Het is moeilijk om de stress bij je ongeboren baby weg te nemen als die nog in de buik zit. Want het schijnt dat wanneer de moeder langdurig blootgesteld is aan stress tijdens de zwangerschap, dit gevolgen kan hebben voor de baby.

Dat komt omdat langdurige stress een behoorlijke impact kan hebben op het lichaam van de zwangere vrouw. Denk aan slapeloosheid, vermoeidheid, lage weerstand, hoge bloeddruk en anders gaan eten. Dit heeft allemaal een enorme weerslag op de gezondheid en dus ook op de baby.

startersbox zwitsal banner

Mogelijke gevolgen van stress op de ongeboren baby in de buik:

  1. Verhoogd risico op vroeggeboorte.
  2. Laag geboortegewicht of groeivertraging.
  3. Er zijn aanwijzingen dat huilbaby’s mogelijk (deels) worden veroorzaakt door veel en langdurige stress tijdens de zwangerschap.
  4. De baby heeft moeite met spanningen en drukte.
  5. Mogelijk kan de baby op latere leeftijd moeite hebben met leren en concentreren. Ook wordt gedacht dat stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot angstproblemen, autisme bij peuters en depressieve gevoelens. (Bron: ScienceDaily)

Kan je stress voorkomen?

Stress kan je zeker voorkomen of aanpakken. Het is daarom ook altijd belangrijk dat je actie onderneemt als je merkt dat het je te veel wordt. Overigens houdt stress niet alleen ‘drukte’ in. Een traumatische gebeurtenis, echtscheiding, overlijden van een dierbare, zorgen om inkomen, natuurrampen of brand, slechte thuissituatie of problemen met je gezondheid kunnen ook stress veroorzaken.

Het beste is de stress bij jezelf meteen aan te pakken zodat je de kans op stress bij de baby kunt verkleinen. De stress bij je baby kun je aanpakken door je baby veel te knuffelen, liefde te geven en te reageren op het huilen. In het eerste jaar hoef je jouw baby niet te laten huilen.



banner autogordel zwangere vrouwen

Tips om stress bij jezelf te voorkomen tijdens de zwangerschap, ervoor of erna

  1. Erover te praten

    Met je dierbare of misschien met een professional. Praten helpt ontzettend goed om alles te relativeren, je hart te luchten of hulp te krijgen in het realiseren van overzicht en een oplossing.

  2. Je goed voor te bereiden op de zwangerschap en bevalling

    Door bijvoorbeeld erover te lezen of filmpjes te bekijken. Er zijn ook veel informatiebijeenkomsten voor zwangere vrouwen of meld je aan bij een zwangerschapscursus.

  3. Iets te vinden wat je ontspant

    De één ontspant bij zwangerschapsyoga, de ander door te lezen of naar muziek te luisteren. Ik vind sporten heel ontspannend. Zoek uit waar jij rust in vindt en plan dit zoveel mogelijk in.

  4. Stel prioriteiten

    Ben je het overzicht kwijt, stel prioriteiten in je leven en doe alleen wat echt belangrijk is. Een planning en to-do lijsten maken helpen ook heel erg om het overzicht te bewaren.

  5. Probeer slaaptekort te voorkomen

    Probeer ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust hebt, want slapen blijft essentieel. Slaaptekort levert vaak de meeste problemen op. Lees hier tips om beter te slapen.

  6. Leef gezond

    Gezond eten en voldoende bewegen doen echt wonderen voor je lichaam. Misschien heb je er geen zin in, maar doe het toch, achteraf ben je er altijd blij mee.

Lees ook: Tips om ruzie en stress tijdens de zwangerschap te voorkomen!

davitamon mamavitaal banner

Voelt de baby het verdriet van de moeder?

Het schijnt dat kleine baby’s de emoties van hun moeder kunnen overnemen. Nu is het niet zo dat als je spanningen ervaart, dit meteen leidt tot stress bij de baby. Het gaat meer om de momentopname van een emotionele toestand. 



Dat baby’s emoties kunnen overnemen bleek uit het onderzoek van de Amerikaanse Sara Walters. Walters is onderzoeker aan de New York University en samen met onderzoekers van University of San Francisco onderzocht ze 69 moeders.

Deze moeders werden van hun kindje gescheiden en moesten vervolgens een stressvolle taak uitvoeren. Vervolgens kregen ze positieve of negatieve feedback. Bij de moeders die negatieve feedback hadden gekregen, was de cardiale stress meer verhoogd. Dit werd gemeten met cardiovasculaire sensoren. 

Na de feedback werden de moeders herenigd met hun baby.

Wat bleek, de baby’s leken na een paar minuten al de emoties van hun moeder te volgen. Hoe groter de cardiale stress van de negatieve feedback die de moeders hadden gekregen, hoe groter de respons van de baby’s. Waarschijnlijk voelen baby’s de emoties van de moeder aan door de geur, non-verbale communicatie en verbale uitdrukkingen.

Of dit verder nog veel gevolgen heeft tot bijvoorbeeld stress bij de baby is niet duidelijk. Maar mocht je baby flink moeten huilen als jij met verdriet je kindje oppakt, is het misschien beter om de volgende keer met een vrolijkere gemoedstoestand te knuffelen.



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019