luieraanbiedingen header
Baby

Sparen voor je kind

Sparen voor je kind is heel handig voor later, want studeren en zelfstandig wonen kost veel geld. Voor je kind is het ontzettend fijn als je een kleine buffer hebt opgebouwd. Er zijn diverse manieren om te sparen voor je kind. Je kunt bijvoorbeeld een spaarrekening openen of je geeft je kind een schenking voor later. Lees hier de manieren om te sparen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je belastingvrij je kind kunt financieren in de toekomst.

cheezzbaby banner

Beste manier om te sparen voor je kind

Sparen voor je kind kan op diverse manieren. Je kunt een spaarrekening openen, beleggen in een of meerdere beleggingsfondsen, bitcoin kopen, het geld in een spaarpot doen, periodieke schenkingen aan je kind geven of één groot geldbedrag schenken en vastzetten op een rekening. De ene manier om geld opzij te leggen is niet altijd beter dan de andere. De keuze die jullie maken is afhankelijk van jullie inkomen en de wijze die voor jullie het fijnste aanvoelt.

Soms is het fijner om maandelijks een (klein) bedrag opzij te zetten zodat de spaarrekening langzaamaan kan groeien. Als je een beetje een gat in je hand hebt, kun je ervoor kiezen om het maandelijkse geldbedrag automatisch te laten storten. Je hebt er dan verder geen omkijken meer naar. Er zijn ouders die ervoor kiezen om de kinderbijslag te sparen voor een kind.
hoeveel sparen voor kind
Een andere mogelijkheid is om de 13de maand of bonussen van je werk voor je kind te bewaren. Je kunt ook je kind later als hij of zij 18 jaar is geweest, schenkingen doen. Of je doet al eerder een schenking en zet dit vast op een bankrekening zodat je er nog rente over krijgt. De beste manier om te sparen is dus te kiezen voor een manier die bij jullie past.
Elke gezin gaat op een andere manier met geld om en heeft een eigen bestedingspatroon.
Ben je benieuwd hoeveel je kunt sparen voor je kind om hem of haar te laten studeren etc.? Gebruik dan de rekentool Geldplan Studie Kinderen.

prenatal extra korting banner

Hoeveel sparen voor kind?

Wil je dat je kind later gaat studeren? Het maakt niet uit of je kind naar het MBO, HBO of WO gaat: studeren kost behoorlijk wat geld. Gemiddeld kun je rekenen op 1.000 euro per maand, maar de kosten kunnen erg verschillen. Zo speelt de keuze van de studie een rol, of je kind op zichzelf gaat wonen of niet en hoe hoog de studiefinanciering is. Tevens kun je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte te betalen en moet je kind erbij gaan werken. Dat is heel normaal.

Tip: Hoeveel ga je sparen voor je kind?

Spaaridee: Hoeveel je gaat sparen is natuurlijk heel persoonlijk. Kan je €50 per maand missen? Begin dan direct na de geboorte van je kind en zet het geld op een spaarrekening. Of nog beter, kies een stabiel beleggingsfonds (BNP Obam of Skagen Global) wat wereldwijd belegt in de aandelen van de grootste bedrijven. Leg hier vanaf de geboorte elke maand trouw €50 in, pas het bedrag elk jaar aan op de inflatie en voor je het weet heb je een mooi kapitaal bij elkaar gespaard voor de studie. (€50 per maand met 6% rendement betekent dat als je kind 18 wordt een bedrag van ruim €19.000! Bereken het zelf hier.)Let op de belasting bij schenken en sparen voor kinderen!

Als je gaat sparen voor kind of schenkingen gaat doen, is het heel belangrijk dat je rekening houdt met de belasting. Dit geldt voor zowel sparen als schenkingen. Als je een spaarrekening gaat openen op de naam van je kind dan schenk je jouw kind als het ware jaarlijks een bedrag. Als dit bedrag boven de €5428,- uitkomt (2019) moet er belasting over betaald worden.

Spaar je voor je kind op een eigen rekening en wil je dit bedrag in één keer schenken nadat je kind achttien jaar is geworden, dan schenk je dus in één keer een groot bedrag. Je mag kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig belastingvrij het bedrag schenken van €26.040,-. Dit bedrag moet in één jaar geschonken worden. Je mag het dus niet verspreiden over 2 jaar. Spaar je voor de studie van je kind en wil je dit belastingvrij doen, dan mag het bedrag dat je schenkt eenmalig €54.246,- zijn.
geld sparen voor je kind
Je kind moet het geld dan wel voor de studie gebruiken. Gaat jouw kind de schenking gebruiken om een huis te kopen of om de hypotheek af te lossen, dan mag het bedrag verhoogd worden naar €100.800,-. Dit bedrag mag je spreiden over 3 jaar, zolang je kind in het laatste jaar onder de 40 jaar is.

Hoe zit het met geld sparen voor je kind als jullie gescheiden zijn?

Schenken aan of sparen voor je kind geldt voor beide ouders tegelijk. Alles wat jullie schenken, ook al doen jullie dit apart van elkaar, wordt bij elkaar opgesteld. Stem het bedrag dus altijd op elkaar af zodat je kind geen belasting hoeft te betalen.

Je eigen vermogen

Nog één laatste factor om rekening mee te houden als het gaat om belasting betalen. Het spaargeld van je kind hoort bij jullie vermogen tot je kind 18 jaar is geworden. Over het vermogen dat per ouder boven de €30.360,- zit (dus beide ouders bij elkaar €60.720) moeten jullie belasting betalen.

Sparen voor kind tips

Sparen voor je kind kan erg handig zijn om later grote kosten te betalen. Bijvoorbeeld voor de studie van je kind of je geeft je kind een mooi zakcentje mee voor het moment dat hij of zij op eigen benen gaat staan.
Als je gaat sparen zijn er wel een aantal dingen waarop je kunt letten:

  • Bepaal van tevoren of je maandelijks gaat storten op een spaarrekening of dat je losse bedragen schenkt aan je kind.
  • Ga je maandelijks een bedrag sparen, zoek dan uit wat je maandelijks kunt missen. Houd rekening met het feit dat je soms meer of juist minder te besteden hebt.
  • Maak een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je kunt hiervoor Het Persoonlijk Budgetadvies gebruiken van NIBUD.
  • Wil je een spaarrekening voor je baby openen? Vergelijk de rentes van verschillende banken zoals de Rabobank en de ING. Denk ook na of je de spaarrekening op je eigen naam wilt zetten of op die van je kind en of je tussentijds geld wilt kunnen opnemen of niet.
  • Houd rekening met de belasting en de belasting op schenkingen!

top 5 beste babyfoons banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019