header luiers van pampers met 50% korting
Zwanger wat nu?

Ongewenst zwanger! Wat nu?

Ben je zwanger? Maar had je dit totaal niet gepland en eigenlijk ook niet gewild? Wat nu? Vrouwen die ongewenst zwanger worden staan voor een hele lastige keuze. Ga je jouw kindje houden? Laat je het weghalen of ga je het afstaan ter adoptie? Aangezien je keuze hoe dan ook zeer ingrijpend is, is het verstandig er goed over na te denken. Lees in deze blog je mogelijkheden bij een onbedoelde zwangerschap.

prenatal extra korting banner

Onbedoelde zwangerschap

Het kan gebeuren, zonder dat je het wilde of had gepland ben je zwanger geworden. Dat is natuurlijk een mega schok. Ongewenst zwanger raken komt redelijk vaak voor, zo ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft dit weleens gehad.
Als je erachter bent gekomen dat je zwanger bent is het heel belangrijk dat je erover praat. Je bent namelijk overdonderd, verward, verdrietig en misschien wel boos. Het is echt niet goed als je alleen met je gevoelens rondloopt.

Tevens is het heel fijn om met anderen te bespreken wat je kunt doen. Zeker als je het zelf totaal niet weet. Schaam je jezelf voor je ongewenste zwangerschap? Bijvoorbeeld omdat je nog jong bent (14 jaar en zwanger) of omdat je geen partner hebt? Dan kan het heel lastig zijn om de eerste stap te nemen om hulp te zoeken. Misschien wil je niet dat je ouders het weten of anderen in je omgeving. Als je dit te spannend vindt, praat er dan eerst over met je huisarts. Je huisarts kan je goed aangeven wat de mogelijkheden zijn en je bijstaan. Je kunt ook op forums kijken die speciaal zijn opgezet voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn.

banner autogordel zwangere vrouwen

Zwangerschap vervolgen

Als je onbedoeld zwanger bent heb je een aantal opties. Het is altijd belangrijk om elke optie goed te overwegen. Wat is er voor jou mogelijk? Zowel qua woning en geld maar ook op emotioneel vlak. De opties zijn:

  • Het kindje houden en zelf opvoeden.
  • De zwangerschap uitdragen en het kindje afstaan ter adoptie.
  • Jouw zwangerschap uitdragen en het kindje voor een korte of langere tijd laten opgroeien in een pleeggezin.
  • De zwangerschap beëindigen.

15 en zwanger minderjarig

Tips bij onbedoelde zwangerschap

Bij een ongewenste zwangerschap weegt het maken van die ontzettend lastige keuze heel zwaar. Het belangrijkste is erover praten. Hopelijk helpen de onderstaande tips om een betere keuze te maken:

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt.
  • Praat erover met je huisarts. Je huisarts kan je goed informatie geven over de mogelijkheden en je eventueel doorverwijzen naar een kliniek of misschien een hulpverlener.
  • Maak snel een afspraak met je huisarts, ook als je nog niet weet wat je gaat doen. Hoe eerder je met je huisarts kunt overleggen, hoe meer mogelijkheden je hebt en hoe lichter de behandeling is om de zwangerschap af te breken.
  • Probeer soms ook afstand te nemen van de situatie zodat je emoties niet de overhand krijgen. (dat is heel lastig)
  • Zet eens van elke mogelijkheid de voor- en nadelen op een rijtje.
  • Denk ook aan de consequenties van je beslissing op lange en korte termijn.
  • Kijk eens op FIOM of Siriz. Hier kun je veel informatie vinden over ongewenst zwanger zijn en je kunt er met iemand erover praten

Zwangerschap afbreken natuurlijk

Er zijn landen of mensen die denken dat ze de zwangerschap natuurlijk kunnen afbreken. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde kruiden. In Nederland is het totaal niet gebruikelijk om dit zelf in de hand te nemen. Dat komt omdat het gevaarlijk kan zijn. Als je de zwangerschap wilt afbreken kun je beter kiezen voor de methodes die hieronder staan aangegeven.

ongewenst zwanger abortuspil

Overtijdbehandeling

Een overtijdsbehandeling kan verricht worden wanneer je 12 tot 16 dagen overtijd bent. Overtijd is de tijd vanaf de dag waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Een overtijdbehandeling kun je aanvragen bij een abortuskliniek zonder tussenkomst van je huisarts. Tijdens de behandeling krijg je eerst een echo om te bepalen of je maximaal 16 dagen overtijd bent. Vervolgens wordt de baarmoedermond verdoofd en zuigen ze het bevruchte eitje weg. Dit voelt aan als een korte, maar hevige kramp. Binnen enkelen minuten is de behandeling volbracht. Na 3 weken kom je weer terug op controle.

Ongewenst zwanger abortuspil

Een andere manier om de zwangerschap te beëindigen is met een abortuspil. Deze pil kunt je kiezen wanneer je nog binnen de 8 weken zit na je laatste menstruatie. Bekijk dus wanneer je menstruatie was en tel de weken tot nu. Als dit er minder zijn dan 8 weken dan kun je voor een abortuspil kiezen.

Allereerst moet je wel je huisarts inlichten zodat die je zwangerschap kan vaststellen. Je huisarts moet je vervolgens (na wat bedenktijd) doorverwijzen. Je krijgt dan medicatie mee die het vruchtje gaat uitdrijven. Als je Misoprostol krijgt dan moet je deze tabletten zelf vaginaal inbrengen. Een aantal uur na het inbrengen krijg je krampen en bloedverlies. Dit kan een tijd lang aanhouden. Meestal komt het vruchtje er dan uit. Je huisarts zal je uitleggen hoe het verder zal verlopen.

12 Weken na de eerste dag van je laatste menstruatie

Wanneer je later bent met je keuze om het vruchtje weg te halen dan kan het alleen met een operatie. Deze behandeling duurt 30 minuten en wordt in het ziekenhuis gedaan. In Nederland mag je tot ongeveer 22 weken of 24 weken zwangerschap nog een abortus laten plegen.

Je kind laten adopteren

Als je ongewenst zwanger bent kun je er ook voor kiezen om je kind te laten adopteren of tijdelijk te laten opgroeien in een pleeggezin. Als je hiervoor kiest krijg je altijd een wachttijd van 3 maanden om je besluit te nemen na de geboorte van je kind. In deze periode van 3 maanden wordt je kindje ondergebracht in een pleeggezin. Besluit je in die drie maanden dat je jouw kindje zelf wilt opvoeden dan worden jullie weer herenigd. Maar je kunt ook besluiten dat je jouw kindje toch wilt laten adopteren en dan zal de huisarts of hulpverlener je uitleggen wat de stappen zijn.

Ongewenst zwanger forum

Wat je besluit ook is, het is altijd jouw besluit. Je moet daarom altijd het besluit voor jezelf nemen en niet voor iemand anders. Als je ongewenst zwanger bent is het sowieso goed om eens te kijken op de website van FIOM. Hier kun je heel veel informatie vinden over de mogelijkheden en over abortus. Tevens kun je hier ook praten op een forum met lotgenoten of met een hulpverlener.

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019