sale kleertjes header
Zwanger wat nu?

Alles over abortus en de misverstanden!

Abortus, het is een lastig en veelbesproken onderwerp. Een beladen onderwerp met voor- en tegenstanders die het nooit met elkaar eens worden. Maar hoe je er ook over denkt, feit is nu eenmaal dat abortus bestaat. En dat veel vrouwen er voor kiezen, wat de reden ook is. Hoe zit dat nou precies en wat zijn de regels? In dit artikel lees je alles over abortus en de misverstanden.

prenatal extra korting banner

Wat is een abortus?

Je kunt voor abortus zijn, of tegen. Misschien heb je zelf abortus laten doen omdat je daar je eigen redenen voor had. Dit artikel is niet bedoeld om een discussie uit te lokken, want eens worden we het nooit over dit moeilijke onderwerp. Ik ga mijn persoonlijke mening dit keer ook achterwege laten. Simpelweg omdat ik (gelukkig) nooit in de situatie heb gezeten waarin ik überhaupt serieus abortus heb moeten overwegen.

De officiële benaming van abortus is “abortus provocatus”. Wat letterlijk een “geprovoceerde afbreking van een zwangerschap door medisch ingrijpen” betekent. In normale mensen taal: het opzettelijk stoppen van de zwangerschap.




Welke vormen van abortus zijn er?

  1. Overtijdbehandeling

    Voor een overtijdbehandeling is het belangrijk dat je niet langer dan 16 dagen overtijd bent. Om dit vast te stellen zal men eerst een echo maken. Als de termijn van de zwangerschap minder dan 16 dagen is kan de behandeling plaatsvinden. Deze behandeling bestaat bijvoorbeeld uit een abortuspil (5 – 8 weken zwanger) of een zuigcuretage 5 – 12 weken zwanger).

    banner autogordel zwangere vrouwen

    Bij de abortuspil zorgt de eerste pil ervoor dat de zwangerschap niet verder vordert. De tweede reeks pillen zal ervoor zorgen dat de resten van je zwangerschap worden afgevoerd door middel van een bloeding. Als je minder dan 16 dagen overtijd bent ben je niet verplicht de 5 wettelijke dagen bedenktijd in acht te nemen.

  2. Abortus in het tweede trimester (tussen de 13 – 17 weken)

    Hierbij kan je kiezen voor een plaatselijke verdoving of een narcose. Bij zwangerschappen tot 15 weken is het mogelijk om meteen een spiraaltje te laten plaatsen.

  3. Abortus in het tweede trimester (tussen de 18 – 22 weken)

    Deze ingreep gebeurt altijd onder narcose. Drie weken na een abortus kom je weer bij je arts voor controle.

lAlles voor je baby banner

Tot hoeveel weken zwangerschap is een abortus mogelijk?

In Nederland is abortus mogelijk tot de 24e week van de zwangerschap, hier mag je vanaf je 16e levensjaar zelf een beslissing over maken. Die vierentwintig weken is een bijzondere grens. Want als je tijdens je zwangerschap met 24 weken in een academisch ziekenhuis bevalt gaan ze er alles aan doen om je kindje te redden. Terwijl je er dus op hetzelfde moment nog voor kan kiezen om je kindje weg te laten halen.

Als de abortus zorgvuldig wordt uitgevoerd in een kliniek of ziekenhuis is deze ingreep in Nederland niet strafbaar. In tegenstelling tot vele andere landen. De kliniek of het ziekenhuis moet wel een speciale vergunning hebben om abortussen te mogen uitvoeren. Als zwangere vrouw krijg je vijf verplichte dagen bedenktijd.

Vaak ziet men het als iets lafs of gemakkelijks!

Het afbreken van de zwangerschap wordt dan gezien als iets dat zomaar even gedaan wordt. Bijvoorbeeld omdat er geen geld is voor een baby, in 50% van de gevallen is dit de reden. Omdat er geen ideale situatie is, de moeder te jong is (25% van de gevallen) of de vader onbekend.
In veel gevallen is dit (helaas) ook de situatie. Je zou kunnen vinden dat in deze gevallen andere hulp meer op zijn plek zou zijn. Coaching om je leven op orde te krijgen voor de komst van de baby bijvoorbeeld.

Waar men minder vaak bij stil staat, is dat sommige ouders ook om medische redenen voor een abortus kiezen. Als bijvoorbeeld bij de 20 weken echo blijkt dat je baby zeer ernstige afwijkingen heeft en een hele kleine kans op een leefbaar leven. Of als je kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn. Ook kan voor abortus gekozen worden als het leven van de moeder in gevaar is. Lees ook: Kies jij voor abortus als je kind iets mankeert?
misverstanden over abortus

Vier misverstanden over abortus

  1. Jonge meisjes

    Vaak denkt men dat abortus alleen wordt gepleegd door minderjarige meisjes die zwanger zijn. Meisjes die door onvoorzichtigheid zwanger zijn geworden. Niets is minder waar! De gemiddelde leeftijd van vrouwen die abortus laten plegen is tussen de 25 en 30 jaar.

  2. Verkrachting

    Vaak genoemd als een van de weinige redenen waarom men abortus zou ‘goedkeuren’. Toch is verkrachting maar in 5% van de gevallen de reden dan iemand kiest voor een abortus.

  3. “Als je eenmaal kinderen hebt zou je dat nooit meer doen”

    Nou, dat denk je misschien. Feit is dat meer dan 50% van de vrouwen die een zwangerschap laten afbreken al moeder zijn. En dan nog zo een: de tweede meest genoemde reden is zelfs een compleet gezin.

  4. De gemakkelijke weg

    Dat abortus de meest makkelijke weg is lijkt misschien zo. Toch blijkt uit onderzoek dat veel vrouwen, maar ook mannen, achteraf een andere keuze gemaakt zouden hebben. Behalve een gevoel van opluchting krijgen veel stellen last van schuldgevoelens, verdriet en twijfels.

    Wat deze gevoelens nog moeilijker maakt is dat er vaak weinig over abortus gesproken wordt. Omdat de omgeving de keuze afkeurt, of misschien helemaal niet weet wat er aan de hand is.

Wat de reden ook is om te kiezen voor een abortus, zorg er ten allen tijde voor dat het je eigen keuze is. Laat je er nooit toe dwingen, ook al lijkt er geen andere uitweg. Niemand anders dan jij kan beslissen over jouw lichaam, en over het kindje dat er in groeit. Als je echt niet klaar bent voor een kindje zijn er altijd nog andere opties, zoals bijvoorbeeld adoptie.

Lees ook: Een leven met kinderen! Droom of toch niet?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019