luieraanbiedingen header
Zwanger wat nu?

Urgentieverklaring bij zwangerschap

Ben je zwanger, maar is je huidige woning echt te klein of niet geschikt voor een baby? In principe zit er dan maar één ding op: verhuizen. Helaas is een geschikte woning vinden tegenwoordig niet zo heel makkelijk. De huizenprijzen zijn abnormaal hoog en voor een huurwoning betaal je ook de hoofdprijs. Om het een beetje betaalbaar te houden, kan je nog aankloppen bij sociale huurwoningen. Het nadeel hiervan is dat er wachtlijsten zijn van een aantal jaar voor deze woningen. Daar kan je natuurlijk niet op wachten! Of kan je voorrang krijgen door een urgentieverklaring bij zwangerschap in te vullen? Ik heb het voor je uitgezocht!

prenatal extra korting banner

Zwanger en woningzoekende

Het komt heel erg vaak voor: je bent zwanger en beseft in één keer dat je huis te klein of onpraktisch is voor je kleine baby. Als je op dat moment gaat zoeken naar een nieuwe woning, ben je eigenlijk al te laat. Of je moet een groot budget hebben, dan kan je sneller een geschikte woning krijgen.

Maar voor de mensen met een kleiner budget, is het heel lastig om binnen een paar maanden een nieuwe woning te vinden. Vooral in de sociale woningbouw zijn de wachtlijsten groot en moet je soms wel 3 jaar wachten. Die tijd heb je natuurlijk niet! Wat nu?


Als het gaat om een woning zoeken, dan kan je eigenlijk nooit te vroeg beginnen. Gaan jullie proberen om zwanger te worden en is je huidige woonsituatie niet geschikt? Tip: Start dan meteen al met de zoektocht naar een beter huis. Dus nog voordat je zwanger bent.

banner autogordel zwangere vrouwen

Nog beter: zet jezelf al op de wachtlijst bij woningcorporaties lang voordat je zwanger gaat worden. Zoals eerder gezegd zijn de wachtlijsten lang en duurt het minstens 3 jaar voordat je in aanmerking komt. Je kunt dus nooit te vroeg jezelf inschrijven. Ook voor andere huurwoningen is verstandig om op tijd te gaan zoeken.
urgentie woning alleenstaande moeder

Kan je een urgentieverklaring bij zwangerschap krijgen?

De wachtlijsten voor een huurwoning zijn belachelijk lang. Meestal zit er niets anders op dan achteraan in de rij aansluiten. In sommige gevallen is het mogelijk om voorrang te krijgen. Om deze voorrang te krijgen moet je een urgentieverklaring invullen.

Een urgentieverklaring invullen bij zwangerschap gaat helaas meestal niet. Je zwangerschap is dus geen reden om voorrang te krijgen op andere mensen, hoe ontzettend vervelend dit ook is. Soms kan het helpen om aan te geven dat je zwanger bent, want misschien dat de gemeente toch nog iets voor je kan betekenen. Zeker als je andere minderjarige kinderen in huis hebt wonen.

Urgentie woning alleenstaande moeder

Urgentieverklaring bij zwangerschap is in de meeste gevallen niet mogelijk. Ben je een alleenstaande moeder dan zou het in bepaalde gevallen wel mogelijk kunnen zijn om voorrang te krijgen. Bijvoorbeeld als je gescheiden bent van je partner en je partner verhuist terwijl jij de kosten van de woning niet in je eentje kan betalen. Mocht je onverhoopt je baan kwijt raken, buiten je schuld om, dan kan het ook mogelijk zijn om voorrang te krijgen.

Mocht je binnenkort een nieuwe woning krijgen? Lees dan deze blog over zwangerschap en verven!blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019