sale kleertjes header
Zwanger Worden

Kiezen om bewust alleenstaande moeder te worden

Laat die prins op het witte paard te lang op zich wachten en zie jij je biologische klok op tilt slaan? Misschien kan je dan de touwtjes in eigen handen nemen en besluiten om bewust alleenstaande moeder te worden. Zo kan je jouw vurige kinderwens in vervulling laten gaan zonder dat hier een partner aan te pas komt. Lees hier meer over bewust alleenstaande moeder worden, BAM!

conceive plus discreet online bestellen banner

Waarom kiezen om bewust alleenstaande moeder te worden?

Soms gaat het vinden van een partner gewoon niet, maar heb je als vrouw wel een brandende kinderwens. Je hebt dan twee keuzes: wachten totdat je eindelijk een vent vindt en maar hopen dat je dan niet te oud bent om nog kinderen te krijgen.

Of je kiest eerst voor een kind en je ziet wel of die partner nog een keer komt. Een hele lastige keuze, hoewel sommige vrouwen het minder moeilijk vinden: die willen kost wat kost een kind. Geen partner? Dan maar zonder. Je wordt Bewust Alleenstaande Moeder: BAM.




Het is absoluut geen vreemd besluit om te kiezen voor alleenstaand moederschap. Een kinderwens kan zo groot zijn, dat je er alles aan doet om die wens in vervulling te laten gaan. Kinderen horen erbij, het verlangen zit in ons (de meeste dan) en komt voort uit ons oergevoel.

Helaas kan je niet eindeloos wachten met kinderen krijgen totdat jouw situatie perfect is. Want vanaf je 30ste neemt de kans om gezonde kinderen te krijgen een beetje af en vanaf je 35ste daalt de kans om zwanger te worden steeds meer. Als je die leeftijd hebt bereikt en nog geen partner hebt, maar wel die vurige kinderwens, dan is de keuze snel gemaakt. Lees ook deze blog over “op latere leeftijd moeder worden“.

Wist je dit? Het verschil tussen mannen en vrouwen bij een kinderwens!

Procedure om bewust alleenstaande moeder te worden

Wil je bewust alleenstaande moeder worden, dan is de eerste stap naar de huisarts gaan. Aan de huisarts kun je jouw kinderwens voorleggen. Samen met hem of haar bespreek je jouw situatie en als de huisarts er geen problemen in ziet dan zal die je doorverwijzen naar een fertiliteitskliniek of ziekenhuis voor een KID (Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad). Dit is een behandeling waarbij er geprobeerd wordt een vrouw zwanger te maken met gedoneerd zaad.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Opties voor bewust alleenstaande moeders

Als je naar je huisarts bent geweest voor een gesprek en advies, dan heb je diverse opties:

  1. Zelf een zaaddonor zoeken en insemineren

    Wil je het helemaal zelf doen, dan kan dat. In dat geval zoek je zelf naar een zaaddonor. Bijvoorbeeld iemand uit je omgeving of op het internet. Je moet dan wel regels opstellen in hoeverre die persoon een rol gaat spelen in de opvoeding.

    Als je iemand hebt gevonden kan je in principe zelf het zaad insemineren door middel van een setje die je kunt kopen bij de apotheek of online. Belangrijk is dat je het zaad binnen een uur nadat het ‘verzameld is’ insemineert. In de tussentijd moet het op lichaamstemperatuur bewaard worden. Je kunt ook contact opnemen met een ziekenhuis in je omgeving (vraag het je huisarts) of daar de inseminatie kan plaatsvinden.

  2. Via spermabank ziekenhuis

    Een andere optie is dat je naar een kliniek of ziekenhuis gaat die een donorbank heeft. Je hoeft dus zelf niet op zoek. In de meeste gevallen zoekt het ziekenhuis iemand uit die dezelfde uiterlijke kenmerken heeft als jij zodat jouw kind op jou lijkt.

    Soms mag je zelf wat voorkeuren aangeven. De zaaddonor blijft anoniem tot je kind 16 jaar is. Vanaf dan mag je kind de gegevens van de donor opvragen. Groot nadeel van deze optie is dat er in Nederland vaak een wachtlijst is van een jaar tot enkele jaren.

  3. Via Deense spermabank

    Geen zin om te wachten, dan is er nog een optie: een zaaddonor kiezen uit de Deense spermabank Cryos. Hier kun je zaaddonoren vinden uit meer dan honderd landen. Je bepaalt dus zelf wie de gelukkige wordt. Helaas kun je niet het sperma bestellen en thuis ontvangen, het wordt alleen geleverd aan een ziekenhuis of kliniek die de inseminatie bij je kan uitvoeren.

    TIP: als je hier zaad gaat bestellen is het goed minimaal 3 rietjes sperma te bestellen omdat je waarschijnlijk meerdere pogingen nodig hebt.

bewust alleenstaande moeder procedure
Als het zaad eenmaal binnen is dan breekt een spannende periode aan voor de bewust alleenstaande moeder. Je moet nu je ovulatiecyclus gaan bijhouden. Op het moment dat je ovuleert (dit meet je door een ovulatietest te doen die je hier online kunt kopen) moet je naar het ziekenhuis voor de inseminatie (of je doet het dan dus zelf). Als je na 2 weken niet ongesteld wordt, dan neem je contact op voor een echo.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Wat als inseminatie niet lukt?

Meestal worden bewust alleenstaande moeders bevrucht door middel van inseminatie, maar soms blijkt dat deze manier niet werkt of er zijn andere complicaties waardoor er gekozen wordt voor een andere manier van bevruchten. In dat geval kan er gekozen worden voor IVF, ICSI of IUI.

Lees ook: Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er allemaal?

Bewust alleenstaande moeder worden: de kosten

Als je zelf een zaaddonor gaat zoeken en kiest voor zelf-inseminatie heb je geen kosten als het om de bevruchting gaat. Wil je de bevruchting laten plaatsvinden in een ziekenhuis of kliniek dan zijn de kosten voor de behandeling afhankelijk van:

  • Je zorgverzekeraar.
  • Jouw polis of je aanvullend verzekerd bent
  • Het type polis (natura, restitutie of vrije keuze).
  • De behandeling die je krijgt.

Controleer dus bij je zorgverzekeraar of de kosten worden gedekt. Het kan zijn dat de behandeling wordt vergoed, maar dat je wel het eigen risico moet betalen. Het eigen risico is momenteel €385,-.

Uiteraard komen er nog meer kosten bij kijken als je gaat voor bewust alleenstaande moeder. Het is daarom ook heel verstandig om een goed overzicht te maken van jouw financiële situatie en welke kosten je kunt verwachten als je een kind krijgt.

Denk aan kleertjes, meubels voor in de kinderkamer, luiers, verzorgingsproducten, flessen, spenen, hydrofiele luiers, beddengoed, eventuele kinderopvang en ga maar door. Vergeet ook de toekomst niet, want school en een studie kost ook heel veel geld. Lees meer hierover in de blog: Wat kost een baby?

Lees het bijzondere verhaal van An en haar ervaring als bewust alleenstaande moeder!

Nog meer om over na te denken als bewust alleenstaande moeder!

  1. Heb je een sociaal netwerk?

    Als bewust alleenstaande moeder sta je er grotendeels alleen voor. Je hebt geen partner waarmee je alle lasten kunt delen. Ben je er klaar voor om 24 uur per dag de zorg van je kind te dragen?

    Ook als je ziek bent of even een uitstapje gaat maken, moet je de zaken regelen. Het kan heel erg veel schelen als je een sociaal netwerk hebt omdat je soms gewoon echt wel wat hulp kunt gebruiken.

  2. Een vaderfiguur voor je kind?

    Als bewust alleenstaande moeder heb je geen partner en je kind heeft dus geen vaderfiguur of mannelijk rolmodel. Hoe belangrijk vind je dat je kind er één heeft en is er iemand in jouw omgeving die deze rol op zich kan nemen?

    Overigens is het niet per se nodig dat je kind een vaderfiguur heeft hoor! Er is geen onderzoek bekend dat uitwees dat een kind zich anders ontwikkelt als er een vaderfiguur ontbreekt.

  3. Is co-ouderschap misschien aantrekkelijk?

    Heb je misschien ook nagedacht om als bewust alleenstaande moeder een co-ouderschap aan te gaan met een man of bijvoorbeeld een homoseksueel stel? Dit kan zeer aantrekkelijk zijn omdat je de zorg voor je kind en de kosten kunt delen.

    Nadeel is dat je niet alles alleen voor het zeggen hebt, maar altijd moet bespreken en delen. Ook zal je kind waarschijnlijk niet alle dagen van de week bij jou wonen.

  4. Partner vinden iets lastiger

    Als laatste is het goed om er rekening mee te houden nu je kinderwens in vervulling is en je bewust alleenstaande moeder bent, dat je wens naar een partner misschien wel (extra) lang op zich laat wachten.

    Zeker de eerste jaren zal het waarschijnlijk lastiger worden om een partner te vinden. Gewoon omdat je simpelweg weinig vrije tijd hebt. Mocht je vurig naar liefde verlangen, dan moet je jezelf echt afvragen wat zwaarder weegt want je moet een keuze maken.

Ben jij een bewust alleenstaande moeder? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal! Bijvoorbeeld hoe jouw procedure eruit zag. Wil je jouw verhaal delen hoe jij alles hebt geregeld als bewust alleenstaande moeder? Mail het dan naar redactie(@)zozwanger.nl



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019