videovansint header
Verzorging

Wat kost een baby of kind per jaar?

Wat kost een baby per jaar? Dat is een vraag die ouders in spé zich dikwijls afvragen. Je hebt de kosten een klein beetje zelf in de hand, maar dat een kind flink wat geld kost valt niet te ontkennen. Ben je zwanger van je eerste kind, dan zal je voor de aanschaf van alle spulletjes wat dieper in je buidel moeten tasten. Denk aan spulletjes voor de babykamer, verzorging en alles wat je mee moet slepen als je een keer van huis gaat met de baby.

luierkorting op pampers banner

Gelukkig zijn veel van deze kosten eenmalig, maar dan blijft er nog genoeg over voor de rest van het jaar. Hopelijk krijg je door deze blog antwoord op de vraag wat kost een baby en heb nog wat tijd om te sparen.
Wat kost een baby eerste jaar?

Wat kost een baby in het eerste jaar? Als je zwanger bent van je eerste kind moet je rekening houden met flink wat kosten voor je baby. We hebben nu de kosten die je maakt tijdens de zwangerschap en de kosten van de bevalling buiten beschouwing gelaten. Gelukkig is meer dan de helft van de spullen die je moet kopen eenmalig en hoef je die uitgave niet nog een keer te maken bij je eventuele tweede kind. Denk aan de box, kinderwagen en kinderstoel. Volgens NIBUD kun je rekening houden met de volgende eenmalige kosten voor je eerste baby:

  • Kleding: €91,50
  • Verzorging: €164,90
  • Babykamer: €361,50
  • Totaal: €617,90
Kleertjes.com korting banner

Bovenstaande kosten zijn een gedeelte van de babyuitzet lijst. Naast die kosten zijn er ook nog andere kosten waar je mee te maken krijgt als kersverse ouder. Deze zijn een beetje afhankelijk van je situatie. Niet iedereen hoeft deze kosten te maken omdat ze het niet nodig hebben of spullen hebben gekregen van bekenden. De extra kosten zijn volgens NIBUD:

De hierboven genoemde kosten zijn gemiddeld. Uiteraard kunnen de kosten veel hoger uitvallen, maar dat heb je ook een beetje zelf in de hand. Als je kiest voor dure merken dan ben je al snel het dubbele kwijt.
wat kost een baby per maand jaar

Kosten kind per jaar?

Maar wat kost een baby nu per jaar als je de kosten van het eerste jaar niet meetelt? Dat is voor iedereen een beetje anders. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.
Volgens het CBS gaat bij ieder gezin ongeveer 17% van het besteedbaar inkomen naar het kind. Heb je een besteedbaar inkomen van €1700,- dan gaat er gemiddeld €289,- per maand naar je kind wat neerkomt op €3468,- per jaar.

Heb je twee kinderen dan gaat er maandelijks 26% naar je kinderen en bij 3 kids besteedt het gemiddelde Nederlandse gezin ongeveer 33% van het inkomen aan hun kinderen. Bij 4 kinderen zit je op 40%.
Het besteedbaar inkomen bestaat uit maandelijkse inkomsten, eventueel kindgebonden budget, vakantiegeld, kinderbijslag en andere inkomsten.

De kosten die alle ouders erbij krijgen wanneer er een kind in huis is, zijn:

Totaal aan extra vaste lasten: €161,50 per maand.
Dat is €1938 per jaar.

Uiteraard is het per gezin verschillend en zijn de kosten al lager als je geen gebruik maakt van kinderopvang. Daarnaast moet je er ook de extra kosten van de boodschappen bij rekenen.

Kosten flesvoeding per maand?

Een andere factor die van invloed is op de vraag wat kost een baby is de voeding. Als je flesvoeding geeft ben je maandelijks iets meer kwijt dan borstvoeding. Toch zijn de baby kosten van flesvoeding niet zo heel hoog. Het komt ongeveer neer op €30,- per maand.

Kosten kinderopvang

Om de vraag wat kost een baby goed te beantwoorden speelt het feit of je gebruik gaat maken van kinderopvang een grote rol. De kosten van de kinderopvang zijn afhankelijk van de vorm die je kiest, het aantal dagen dat je kind naar de kinderopvang gaat en de hoogte van je kinderopvangtoeslag.

Kies je voor een buitenschoolse opvang, dagopvang of gastouderopvang?
Zolang de instelling geregistreerd staat kan je toeslag krijgen afhankelijk van je inkomen. Daarnaast zijn de kosten van formele kinderopvang afhankelijk van onder andere de plek waar je woont, of het gaat om dagopvang of buitenschoolse opvang, of je alleen in de schoolweken je baby wil laten opvangen of alle weken etc.

Bekijk goed de voorwaarden van de opvang bij jou in de buurt. De kinderopvangtoeslag is maximaal €7,45 per uur. Hoe hoger je inkomen, hoe minder vergoeding je krijgt. Lees hier meer over kinderopvangtoeslag.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!