sale kleertjes header
Nieuws

Wat is kinderopvangtoeslag en voor wie?

Regelmatig log ik in op MijnToeslagen.nl om een wijziging in de kinderopvangtoeslag door te geven. Maar wat is kinderopvangtoeslag eigenlijk, waarom en wanneer heb je er recht op? Ik zet alle feiten over kinderopvangtoeslag voor je op een rijtje.

prenatal extra korting banner

Wat is kinderopvangtoeslag?

Voor alle werkende ouders die hun kind naar een geregistreerde kinderopvang brengen is de kinderopvangtoeslag in het leven geroepen. Dit is een toeslag oftewel een uitkering om (een deel van) de kosten voor de kinderopvang te betalen. Zo is het voor beide ouders aantrekkelijker om te blijven werken.

Lees ook: Tips bij het kiezen van de juiste kinderopvang!

Oma's en opa's kunnen ook gastouder worden!

Wist je dat opa’s en oma’s ook geregistreerde gastouder kunnen worden als ze regelmatig op hun kleinkinderen passen? Je moet wel een paar dingen regelen om in aanmerking te komen als gastouder. Zo moet je onder andere een bepaalde opleiding hebben gevolgd en een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen bij de gemeente. Hier vind je alle voorwaarden. Het kan zomaar zijn dat jouw ouders hier al aan voldoen!
Wat heb je nodig voor het aanvragen kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag aanvragen doe je via MijnToeslagen. Hier kan je met jouw DigiD inloggen en alle toeslagen die op jou of je gezin van toepassing zijn inzien en aanpassen.

Met kinderopvangtoeslag is het belangrijk dat je dit op tijd aanvraagt, namelijk binnen drie maanden nadat de kinderopvang gestart is.

  1. Check

    Je moet aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor kinderopvang, zo moeten jij en je partner allebei werken, een opleiding volgen of in een traject naar werk zitten. Ook moet jouw kind naar een geregistreerde opvang gaan en moet je een deel van de kosten altijd zelf betalen.

  2. Informatie

    Zorg dat je het contract van de kinderopvang bij de hand hebt. Je gaat gegevens van dit contract nodig hebben bij de aanvraag, zoals het registratienummer van het LRK (Landelijk Register Kinderopvang), het aantal opvanguren per maand en het uurtarief van de opvang. Ook is het belangrijk dat je het jaarinkomen van jezelf en je partner binnen handbereik hebt.

Als je alles op een rijtje hebt, kan je de aanvraag indienen. Je ziet daarna meteen op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt.

libido banner

Wijzigingen in de opvang goed bijhouden

Verandert er iets in de opvang? Geef dit dan zo snel mogelijk door! Dat kan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Ik heb dit jaar al meerdere wijzigingen doorgegeven. Eerst ging Yinthe minder naar de opvang omdat ik zwangerschapsverlof had. Daarna kwam Myrah erbij en gingen ze dus samen.

Nu ben ik minder gaan werken en gaan ze dus allebei een halve dag minder naar de opvang. En vanaf oktober gaat Yinthe naar school en wordt haar dagopvang dus buitenschoolse opvang (BSO).

Als je deze wijzigingen niet doorgeeft heb je de kans dat je te veel (of te weinig) kinderopvangtoeslag ontvangt. Te weinig is vervelend, maar dat wordt uiteindelijk in je voordeel verrekend. Maar als je te veel krijgt kan je voor onaangename verrassingen komen te staan.

Je wilt niet het risico lopen dat je volgend jaar ineens honderden (of duizenden) euro’s terug moet betalen. Verkijk je er niet op, als je twee kinderen een paar dagen in de week naar de opvang brengt kunnen de bedragen al snel hoog oplopen.
wat is kinderopvang toeslag

Wat is de grens voor kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag wordt toegekend op basis van verschillende factoren. Namelijk het aantal werkuren van jou en je partner, maar ook jullie gezamenlijke jaarinkomen. Afhankelijk van het aantal uren dat je werkt heb je recht op een bepaald aantal uren waarvoor de kinderopvang wordt vergoed.

Ook de hoogte van het uurtarief van de kinderopvanglocatie speelt hier een rol in. Zo is het maximale uurtarief voor dagopvang bij een kindcentrum in 2023 €8,97 terwijl dat voor buitenschoolse opvang €7,72 is. Voor een gastouder ligt dit tarief op €6,73.

Voor recht op het aantal uren heb ik een berekening gemaakt. Ik werk zelf 21 uur in de week, mijn man werkt fulltime. Wij hebben recht op 128 uur dagopvang per kind per maand. Het aantal uren dat je in de maand werkt is dus bepalend voor het aantal uren waarop je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

baby kleertjes banner

Kinderopvangtoeslag en Corona

Toen de Corona-crisis in Nederland begon zaten alle kinderen ineens thuis. Zowel van school als van de opvang. Er werd toen een dringend verzoek gedaan vanuit de belastingdienst om niet ineens allemaal de kinderopvangtoeslag te gaan wijzigen. Ook mijn eerste gedachte was “aanpassen die handel”. Yinthe zat ineens thuis, terwijl ze normaal 124 uur per week bij de gastouder was. Maar aangezien we de rekening ook gewoon moesten betalen, was het ook niet zo raar dat de toeslag niet aangepast moest worden.

Ondertussen heeft iedereen als het goed is bericht gehad over de teruggave, en misschien de teruggave zelf ook al wel op de rekening staan. In ons geval was het een dure periode. We kregen relatief weinig terug, terwijl we wel het volle pond moeten betalen. Maar we hebben allebei onze baan nog, en verder dus geen problemen gekregen door Corona, dus voor ons was het meer vervelend dan erg.

Het is altijd verstandig om eerst een proefberekening te maken. En soms kan het zelfs bijna uit om minder te gaan werken na de geboorte. Zo kostte het mij maar €10,- per maand als ik een halve dag minder ging werken. Na de kosten van de kinderopvang, de toeslagen en het verschil in salaris te hebben uitgerekend. Die keuze was dus snel gemaakt.
Lees je dus eerst goed in en sla eens aan het rekenen, kinderopvangtoeslag is er niet voor niets!tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019