bol outlet banner
Verzorging

Kinderopvang kiezen! Waar moet je op letten?

Kinderopvang kiezen is iets waar je in sommige delen van Nederland al over na moet denken voordat je zwanger bent! Dit komt omdat er in deze plaatsen maar een beperkt aantal kinderopvang plekken zijn ten opzichte van het aantal kinderen. Er wordt dan gewerkt met wachtlijsten en dan ben je geneigd om minder kieskeurig te zijn en voor de eerste de beste kinderopvang te kiezen. Desondanks is de juiste kinderopvang kiezen iets waar je zorgvuldig over na moet denken. In dit artikel vertellen we enkele tips waar je op moet letten.

luierkorting op pampers banner

Wat is kinderopvang en waarom kiezen ouders ervoor?

Met kinderopvang worden alle vormen van opvang voor jouw kind bedoeld als je zelf niet voor jouw kind zorgt omdat je bijvoorbeeld aan het werk bent. Voorbeelden van kinderopvang zijn onder andere de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of gastoudergezinnen en de buitenschoolse opvang.
Meestal gaat een kind naar de kinderopvang op het moment dat een of beide ouders andere verplichtingen hebben. Denk aan werken, studeren, vrijwilligers taken of gewoon meer tijd voor jezelf.

Vaak wordt er ook gekozen voor de kinderopvang om jouw kind wat meer sociale vaardigheden bij te brengen. In plaats van alleen thuis te spelen kan hij of zij samen met andere kinderen gaan spelen en zo weer andere ervaringen opdoen.

kinderopvang naar buiten

Tips bij een kinderopvang kiezen

Regelmatig wordt er bij kinderopvang kiezen voor het gemak gekozen. Er wordt dan gekeken naar welke kinderopvang het dichtste in de buurt zit en daar wordt het kind ingeschreven. Dit is natuurlijk lekker praktisch maar niet altijd de beste oplossing voor jouw kind en het gezin.

Wanneer je onregelmatige diensten hebt omdat je in ploegendiensten, de zorg of als moeder in luchtvaart werkt, dan heb je een flexibele oplossing nodig bij de kinderopvang. Dit kan een belangrijke afweging zijn bij het kiezen van de juiste kinderopvang.

Ook geloofsovertuiging of levensfilosofie kunnen een bepalende factor zijn bij het kinderopvang kiezen. Wil jij dat jouw kind bepaalde normen en waarden van jullie geloof ook op de opvang mee krijgt? Dan kies je bewust voor een kinderopvang die daarbij past.

Hetzelfde gaat ook op voor de activiteiten die op de kinderopvang worden gedaan. Heb jij een heel sportief gezin of hecht je veel waarde aan het buitenleven, dan ga je op zoek naar een opvang die daarbij aansluit. Dit kan betekenen dat je soms wat verder moet reizen voor de opvang maar dat zal je er waarschijnlijk wel voor over hebben.

Lees ook: Is kinderopvang goed voor een baby?

kleertjes sale 70

Kinderopvang kiezen in jouw regio

Omdat je bij het kinderopvang kiezen het beste voor je kind wilt ben je bereid om wat verder te reizen. Want het kan zijn dat de kinderopvang dichtbij een wachtlijst heeft of dat de perfecte kinderopvang zich wat verder weg bevindt. Door te luisteren naar de ervaringen van andere ouders of door op onderzoek uit te gaan, vind je de juiste opvang voor jouw kind. Want elke kinderopvang organisatie heeft zijn eigen identiteit, zie de voorbeelden hieronder:

  1. In de regio Groningen zit monkeydonky die zich richt op ontdekkend leren, zelf het wiel uitvinden en kinderen stimuleert om nog meer te ontdekken. Bovendien bieden ze flexibele opvang op maat, handig voor als je ondernemer bent of onregelmatig werkt.

    Als jullie als ouders voorstander zijn van een goede creatieve ontwikkeling en jullie wonen in de regio Groningen dan kan deze kinderopvang helemaal bij jullie passen.

  2. kinderopvang ontdekkend leren

  3. In de regio Utrecht is Mini Stek een opvallende kinderopvang organisatie. Zij gaan voor veel natuurlijke en actieve ervaringen zoals bijvoorbeeld, met je handen in de modder spelen, de boer helpen in de stal of lekker rennen op een voetbalveld.
    Deze organisatie heeft meerdere locaties met elk een eigen aanbod.
  4. In de regio Rotterdam is Kinderdam een organisatie waarbij elke locatie een eigen specialisme heeft dat precies kan aansluiten bij jouw behoefte. Zoals lekker fit met extra aandacht voor bewegen en gezonde voeding. En plusgroepen voor kinderen bij wie de ontwikkeling net even wat extra aandacht nodig heeft.

De juiste kinderopvang kiezen? Er is voor elke ouder wel een bijpassende kinderopvang te vinden.

Overzicht van kinderopvang mogelijkheden

Zoals je ziet in deze voorbeelden kan je voor zeer uiteenlopende kinderopvang kiezen in elke regio in Nederland. Ga maar eens zoeken in Google! Vergeet ook niet de kinderopvangtoeslag aan te vragen!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019