header banner hema
Verzorging

Alles wat je moet weten over luiers!

Je gaat ze heel wat jaren gebruiken. Vanaf het eerste moment dat je een kindje krijgt, waarschijnlijk sla je ze zelfs al in tijdens de zwangerschap. En dus ga je er best veel geld aan uitgeven en want je hebt er heel veel nodig! Je zal er voor zorgen dat je ze altijd in huis hebt, want misgrijpen wil je echt niet. Al zal dat misschien wel eens gebeuren. Waar ik het over heb? Juist; luiers. Onmisbaar, in het leven van ouders met jonge kinderen. En dan zijn dit dé dingen die je wil weten over luiers!

luierkorting op pampers banner

Dertien dingen die je als ouder móet weten over luiers!

  1. Verschonen

    Dit is een leuk weetje over luiers! Vanaf het moment dat je baby geboren wordt tot het moment dat hij zindelijk is, ga je tussen de 5000 en 7500 keer luiers verschonen! Uiteraard is dit afhankelijk van het moment wanneer je kindje zindelijk is. Meestal worden ze zindelijk als ze ongeveer 3 jaar oud zijn.

  2. Kosten

    Je gaat best wat euro’s uitgeven aan de schone billen van je baby. Per maand geven we namelijk zo’n 50 euro uit aan luiers en billendoekjes.




  3. Afval

    Landelijk produceren we door het gebruik van wegwerpluiers zo’n 1,5 miljard kilo aan afval. Gelukkig kan je op steeds meer plaatsen (bijvoorbeeld bij het kinderdagverblijf) luiercontainers vinden. Hier kan je, meestal kosteloos, je luiers in kwijt. Dat scheelt voor jou een hele hoop vuilnis in je kliko. Maar nog fijner: deze luiers worden gerecycled. Zo maken ze er onder andere kunstmest van.

  4. de online drogist alles voor moeder en baby banner
  5. Wasbare luiers

    Wasbare luiers zijn veel milieu vriendelijker. Je kunt ze 50 tot 200 keer gebruiken, Nappys is een van de wasbare luier fabrikanten.

  6. Minder snel zindelijk

    Onze kinderen zijn steeds minder snel zindelijk. Dit komt doordat wegwerpluiers steeds ‘beter’ worden. De plas wordt zo goed geabsorbeerd dat je kindje niet voelt dat hij nat is.

  7. Kleine maatjes luiers

    Wist je dat bijna iedere ouders te veel luiers in kleine maatjes koopt? Vooral bij een eerste kindje gaat dit vaak mis. Waarschijnlijk haal ook jij een heleboel luiers in huis als ze in de aanbieding zijn.

    Zo komt het voor dat je nog drie pakken luiers in de kast hebt liggen, terwijl je baby eigenlijk over moet naar maat 2. Gelukkig kan je bij de meeste winkels dichte pakken omruilen.

  8. Doorlekken

    Baby’s gaan vaak doorlekken als ze een te kleine luier aan hebben. Vaak besef je pas veel te laat dat je kindje een grotere maat luier nodig heeft. Als je kindje vaker wakker wordt met een natte romper dan voorheen, is de kans aanwezig dat de luier te klein is en het tijd wordt voor een maatje groter.

  9. Zit je kindje helemaal onder?

    Veel ouders weten dit niet en zullen de luier niet op de meest handige manier verschonen. Kijk maar eens naar dit filmpje hoe je nu echt het rompertje uitrekken moet!

  10. Babyhuidje

    In kant en klare luiers worden veel chemicaliën gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld xyleen, styreen en propyleen verwerkt in de luiers. Slecht voor het milieu, dat sowieso. Maar zou het ook gezond zijn voor de babyhuidjes? Deze stoffen worden toegevoegd zodat de luiers zo veel mogelijk urine kunnen absorberen. En onze baby’s dus langer droog blijven.

  11. banner billendoekjes waterwipes
  12. Luierbroekjes

    Veel ouders gaan als hun kindje groter wordt over op luierbroekjes. Deze broekjes kan je veel gemakkelijker aan trekken als je kindje kan staan. Ze stappen er namelijk zo in. Ook kun je deze broekjes naar beneden trekken als je kindje op het potje gaat. Dus met zindelijkheidstraining is dit erg handig.

  13. Soorten wasbare luiers

    Wasbare luiers heb je in eendelige en tweedelige systemen. Bij de tweedelige luier gebruik je een inlegvel en kun je het overbroekje dus vaker gebruiken. Dit scheelt een hele hoop was.

  14. Vooroordelen wasbare luiers

    De inlegvellen voor wasbare luiers gooi je in de prullenbak, je hebt dus echt niet je hele wasmachine vol poep. En je hoeft ook niet met de hand alles uit te spoelen, zoals veel ouders vaak denken. Lees hier meer over het gebruik van wasbare luiers

  15. Dure luiers niet altijd de beste voor je kindje

    Er zijn heel veel verschillende merken luiers, dure en minder dure. Probeer uit wat voor je kindje het beste zit. Veel merken hebben verschillende pasvormen. Waar de ene ouder zweert bij de duurste pampers heeft de ander veel liever een low budget huismerk luier. Voor luiers geldt zeker dat de duurste echt niet perse de beste zijn.

Er valt dus een hoop te weten over luiers. Kies jij, zoals de meeste ouders, voor wegwerpluiers of ga je toch voor de wasbare, die een stuk beter zijn voor het milieu? Het is zeker de moeite waard om de wasbare eens te proberen, en daarvoor zijn speciale starter sets te koop.



monuta banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019