“waterwipes
Peuter

Zindelijk worden

Zindelijk worden, hoe pak je dat aan? Wanneer begin je ermee? Op internet lees je veel verschillende informatie over het hoe en wat van zindelijkheidstraining. Je moet eigenlijk wachten tot je merkt dat je kind interesse krijgt in het toilet. Ook is het belangrijk dat ze groot genoeg zijn om controle te houden over hun blaas. Zodat ze een plasje op kunnen houden. Aan de andere kant zijn er ook methodes waarbij ze baby’s vanaf de geboorte al boven de wc houden. Leuk hoor, als je verder niks te doen hebt. Lees hier hoe ik dat zindelijk worden aanpak met Yinthe.

Zindelijk worden

Yinthe is nu ruim 2,5 jaar. En in mijn hoofd zou ze nu al làng zindelijk zijn. Leek me ideaal, ff doorpakken en weg met die dure luiers. (En ja, er bestaan natuurlijk ook wasbare luiers, maar sorry, daar begin ik niet aan). De werkelijkheid is anders. Ze is nog (lang?) niet zindelijk, en het is nog grotendeels mijn eigen ‘schuld’ ook.

Vrij vroeg ben ik begonnen met het plaspotje. Toen ze een jaar of 1 was zette ik haar op het potje als ik het bad vol liet lopen. Ze bleef braaf zitten en er kwam zowaar af en toe een plas. Fijn, dan kregen we in ieder geval geen drama’s dat mevrouw niet op het potje durft.

Toen ze wat groter werd verhuisde het potje mee naar de woonkamer. Elke morgen als we beneden kwamen zette ik haar er op. En elke avond voor het slapen gaan ook. Er kwamen best vaak plasjes, maar daar bleef het bij. Ik moest haar er echt op zetten, ze maakte zelf geen enkele aanstalten om naar de potje toe te gaan.
De plas kaart

Toen ze 2 werd vond ik dat ik het serieus moest gaan aanpakken. Yinthe kan goed praten en dus ook goed zeggen wat ze wil (en wat ze niet wil vooral). Ik maakte een plas kaart met 10 vakjes, waren die vol gestickerd? Dan mocht mevrouw zelf een cadeautje uitzoeken. De kaart ging op de koelkast met een vel stickers ernaast. Elke ochtend meteen op het potje, een na het middagslaapje en ’s avonds voor het slapengaan. Binnen een week stonden we bij de action een dinosaurus uit te zoeken. Dat ging mooi!

babyvoeding laag geprijsd banner

Ik merkte aan haar dat ze er zelf ook mee bezig was. Pop moest op het potje, Dikkie Dik moest op het potje.

Zindelijk voordat Yinthe 3 jaar oud is?

Waar ik even geen rekening mee had gehouden is mijn drukke schema. Ik werk 4 dagen. Op vrije dag 1 gaan we zwemmen, op nr 2 naar peutergym en de rest van onze vrije uren zijn we ook vaak de hort op. En dan heeft ze een luier om. En schiet die zindelijkheidstraining dus voor geen meter op. Ook merk ik dat ze nog lang niet genoeg controle heeft over haar blaas. ‘Mama, ik moet…’ en daar loopt het al.

Toch gaat het thuis best goed. Zeker met lekker weer. Dan trek ik haar een jurkje aan, blote billen eronder. Het potje goed in het zicht. Thuis red ze het dan echt zonder luier. En ja, ze gaat weleens op haar jurk zitten op het potje, en dan is de jurk nat. En ze redt het ook weleens net niet. Maar de intentie is er. Over 8 weken heb ik 3 weken vakantie, ik hoop op heel mooi weer, dan kan mevrouw letterlijk 3 weken met de billen bloot. Al gaan daar al 4 dagen auto rijden af in verband met vakantie, maar de intentie is er.

Benieuwd of het ons gaat lukken voor ze 3 jaar is! Dan hebben we nog ruim 4 maanden de tijd. Al gaan we in die 3 maanden ook nog ‘even’ verhuizen, dus we gaan het zien. Voor ze op school zit is het vast goed gekomen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019