luieraanbiedingen header
Peuter

Kinderen een slaapkamer delen, waarom wel of juist niet?

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld dat meerdere kinderen samen op een kamer sliepen. Hier in de Westerse wereld is dat inmiddels niet meer zo, maar in de rest van de wereld vaak nog wel. Is het beter voor kinderen om een slaapkamer te delen en waarom juist wel of niet?

beste babyfoon bol.com

Kinderen een slaapkamer delen, waarom doen we dat zo weinig?

Toen onze ouders zelf nog kind waren, waren de gezinnen veel groter. Het was eerder regel dan uitzondering dat een gezin 10 kinderen had. En met tien kinderen heb je niet allemaal een eigen slaapkamer. Sterker nog, het kwam regelmatig voor dat er 3 of 4 kinderen een kamer moesten delen.

Inmiddels zijn we veeleisender geworden en is het vrij normaal dat alle kinderen een eigen kamer hebben. We verbouwen ons huis, gaan verhuizen of kiezen niet voor meer kinderen omdat de ruimte het niet toelaat. Maar is het echt zo vreselijk voor je kind om een slaapkamer te moeten delen met zijn broertje of zusje?




Nadelen van een slaapkamer delen

Aangezien we vaak beren op de weg zien over het delen van een slaapkamer, begin ik maar met de nadelen.

  1. Klieren

    Sommige broertjes en zusjes versterken elkaar in hun gedrag. Dus als je oudste gaat klieren doet de jongste mee. En zo kan het dus best wel uit de hand lopen als kinderen samen een slaapkamer delen.

  2. Last van elkaar

    Je kinderen kunnen last van elkaar hebben. Omdat de ene al wil slapen en de ander nog wil lezen bijvoorbeeld. Of omdat je ene kind in het donker wil slapen en de ander met een lampje. Als er eentje moet hoesten of ziek is, kan de ander daar wakker van liggen.

  3. Bedritueel

    Het kan lastig zijn om een bedritueel aan te houden als je ene kind eerder naar bed gaat dan de ander.

  4. Missen een eigen plekje

    Veel kinderen hebben toch wel de behoefte aan een plekje voor zichzelf. Als je boos of verdrietig bent, is het fijn als je je even kan terugtrekken. Maar bijvoorbeeld ook als er vriendjes komen spelen.

  5. Leeftijdsverschil te groot

    Op een bepaalde leeftijd is het klaar en wil je kind echt een plekje voor zichzelf. Zeker als ze wat ouder worden of het leeftijdsverschil tussen je kinderen vrij groot is.

  6. Verschillend geslacht

    Twee meisjes of twee jongens gaan vaak beter samen op een kamer, dan twee kinderen van het verschillende geslacht. Zusjes of broertjes hebben toch meer met elkaar gemeen of een zelfde denkwijze.

top 5 beste babyfoons banner

Voordelen van het delen van een slaapkamer

  1. Gezond

    Samen slapen is wetenschappelijk bewezen gezond voor je kind. Het stresshormoon cortisol daalt en de oxytocine waarden (het gelukshormoon) stijgt.

  2. Goed voor de band tussen je kinderen

    Ze hebben meer het gevoel van saamhorigheid. Bovendien kan het ook gewoon erg leuk en gezellig zijn om een slaapkamer te delen.

  3. Minder snel bang

    Doordat je kinderen niet alleen zijn in de nacht, zijn ze minder snel bang. Ze kunnen elkaar troosten en bij elkaar kruipen. Maar ook verlatingsangst van kleine kinderen wordt minder als ze samen slapen.

  4. Leren slapen met onrust en geluiden om zich heen

    En dat is erg fijn. Zo kan je kind makkelijk door geluiden heen slapen, ook op de camping bijvoorbeeld. Jij kunt gewoon boven rommelen en hoeft niet muisstil te doen.

  5. Goed voor ontwikkeling

    Kinderen die een kamer delen zijn beter in communicatie, doordat ze wel met elkaar moeten communiceren. Ook kunnen ze beter delen en problemen oplossen.

  6. Kamer ergens anders voor gebruiken

    Als je een kamer overhoudt omdat je kinderen een slaapkamer delen, kan je deze kamer een andere functie geven. Bijvoorbeeld, maak er een speelkamer van! Zo kan de slaapkamer echt worden gebruikt om te slapen.




Tips voor het delen van een slaapkamer

  1. Niet meteen met je newborn

    Als jouw baby net geboren is, kan je er beter niet voor kiezen om hem meteen bij zijn broer of zus op de kamer te doen. Een baby wordt nog vaak wakker en je zult er naartoe moeten, ook om te voeden. Dat is erg onrustig voor de oudste. Het is veel fijner voor de baby om de eerste tijd op de kamer bij papa en mama te slapen.

  2. Betrek je kinderen erbij

    Ook als het niet anders kan en ze geen andere keuze hebben dan samen slapen, is het goed om je kinderen te betrekken bij dit plan. Willen ze een stapelbed of is er ruimte voor twee losse bedden? Laat ze mee beslissen over de inrichting.

  3. Regels

    stel regels op! Wie slaapt er boven in het stapelbed, wie beneden? Dit kan ook per week wisselen, bijvoorbeeld als het bed verschoont is mag de ander boven. Waar liggen de spullen van wie en van andermans spullen blijf je af. Dat soort dingen.

  4. Maak een eigen hoekje, of scheidt de kamers als het ware

    Dit kan door een kamerscherm, gordijn of misschien wel twee verschillende kleuren verf. Je kunt er ook voor kiezen om ergens anders in het huis een eigen plekje te maken. Bijvoorbeeld een leeshoekje ergens verstopt op zolder. Sommige kinderen vinden dat erg fijn.

  5. Ander bedritueel

    Als het leeftijdsverschil van je kinderen wat groter is, gaat de ene vroeger naar bed dan de ander. Dit kan het lastig maken om een bedritueel aan te houden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de oudste beneden de pyjama aan te laten doen, tanden te laten poetsen en dan samen op de bank een boekje te lezen in plaats van in bed.

Slapen jouw kinderen samen op een kamer? Of ben jij nog in twijfel of je dat wel of niet wilt gaan doen? Misschien heb je zelf wel ervaring omdat je een slaapkamer deelde met je broer of zus. Het hoeft echt niet erg te zijn, veel kinderen vinden het zelfs fijn!



disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019