“header
Peuter

Hoe lang wordt je kind? Zo kan je het berekenen!

Als je zwanger bent wordt de lengte en het gewicht van de baby al snel ‘een ding’. Zelfs als het kindje nog in jouw buik zit. Bij de verloskundige worden er metingen gedaan om te kijken of de baby goed groeit. Maar ook om te bepalen hoe lang je nu precies zwanger bent. Verschillende factoren dragen eraan bij hoe lang jullie kindje uiteindelijk zal worden. Zijn jij en je partner heel lang? Of juist vrij kort? Dan ben je misschien heel benieuwd hoe lang jouw kind uiteindelijk gaat worden. Er is een manier om te voorspellen of uit te rekenen hoe lang je kind ongeveer wordt. Lees je mee?

Hoe lang worden we gemiddeld?

Wij Nederlanders horen al jaren bij de langste mensen op aarde. Sterker nog, we zijn het langste volk ter wereld! Al lijken we wel steeds iets minder lang te worden. Artsen en onderzoekers denken dat dit komt omdat we steeds ongezonder gaan leven.

Maar toch zijn we nog best lang. De gemiddelde Nederlandse man van 19 jaar is 182,9 cm lang. En Nederlandse vrouwen van die leeftijd zijn 169,3cm. Om even te vergelijken: de kleinste mannen zijn tussen de 160 en 163cm en leven in Oost-Timor. En de kleinste vrouwen komen uit Guatemala en zijn tussen de 151 en 153 cm lang, of kort.
Ieder kind groeit in zijn eigen tempo!

Als jonge moeder kunnen alle groeicurves en gemiddelden je nog wel eens op je zenuwen gaan werken. Onze jongste was een mollige baby, achteraf zie ik op foto’s echt een dikke baby. Ze zat dan ook altijd boven de groeicurve en dat heb ik vaak aan moeten horen bij het consultatiebureau.

Gelukkig trok ik me er niet te veel van aan omdat ze vooral een luie baby was. Toen ze eenmaal het bewegen had ontdekt en een spurt in de lengte maakte, was er van al dat babyvet niets meer over.

Ieder kind groeit dus in zijn eigen tempo. Is je kindje op zijn eerste verjaardag klein van stuk? Dan kan hij twee jaar later alsnog bij een van de langste kinderen van de peuterklas horen. De lengte van je kindje wordt voor 80% genetisch bepaald. De rest heeft alles te maken met beweging, manier van leven, gezond eten en (de afwezigheid van) ziektes.

babyvoeding laag geprijsd banner

Bereken hoe lang je kind wordt met een calculator

Als je benieuwd bent hoe lang jullie kinderen gaan worden, kan je dit gemakkelijk berekenen via de groeicalculator van TNO. Zij volgen al sinds 1955 de groei en ontwikkeling van Nederlandse kinderen. Dit doen ze via landelijke groeistudies.

De schatting die er uit de calculator komt (want ja, het blijft een schatting) is gebaseerd op twee dingen:

 1. Jullie eigen lengte als biologische ouders.
 2. En de huidige lengte van jullie kind op dit moment.

Ik heb voor zowel Yinthe als Myrah de groeicalculator ingevuld en ze zullen op basis van deze informatie allebei 166,3cm lang worden.

Berekenen hoe lang je kind wordt met de verdubbel methode

Heb je een zoon? Neem dan de lengte die hij had toen hij 2 jaar oud was en verdubbel deze. Bij een dochter neem je de lengte die ze had toen ze 18 maanden oud was. Yinthe was met 18 maanden 83cm lang en zou dus 166cm worden via deze berekening.

Berekenen hoe lang je kind wordt met formules!

 • Formule 1 voor een dochter:
  Tel de lengte van jou en je partner bij elkaar op (Frank en ik, 175+167=342). Trek hier 13 vanaf (339) en deel dit door 2: 164,5cm.
 • Formule 1 voor een zoon:
  Tel de lengte van jou en je partner bij elkaar op. Tel hier 13 bij op en deel dit door 2.
 • Formule 2 voor een dochter:
  47,1 + 0,334 x lengte vader + 0,364 x lengte moeder. Bij ons kwam dit neer op: 166,3cm.

 • Formule 2 voor een zoon:
  44,5 + 0,376 x lengte vader + 0,411 x lengte moeder.

De uitslagen van de formules, de verdubbel manier en de groeicalculator liggen allemaal verrassend dicht bij elkaar. Over 13 jaar zullen we weten of het in Yinthes geval klopt. Berekenen hoe lang je kind wordt is dus niet zo moeilijk, als ik het kan kan iedereen het, laten we maar zeggen. Zijn jullie benieuwd naar de uitkomst?

Lees ook: Hoe zit het met de lengte en gewicht van je baby?cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!