deonlinedrogist zwitsal header
Babykalender

Ontwikkeling baby 18 maanden oud

Je baby is 18 maanden oud, anderhalf jaar dus! Wat gaat het toch snel! De ontwikkelingen gaan nog steeds in een razend tempo door, denk aan lopen, praten en eten. Lees hier alles over de ontwikkeling van een baby 18 maanden oud.

luierkorting op pampers banner

In het kort bij een baby van 18 maanden oud:

 • Je baby gaat woordjes combineren;
 • Jouw baby kan de eerste stapjes gaan zetten zonder hulp;
 • Je baby wil steeds meer zelf doen zoals aankleden of uitkleden;
 • Je krijgt een klein hulpje in huis (al zal het niet helemaal naar behoren gaan);
 • Hij of zij krijgt steeds meer een eigen willetje;
 • Je baby gaat zichzelf herkennen in de spiegel!

Ontwikkeling baby 18 maanden oud

Je baby is 18 maanden oud en groeit nog steeds als kool. Sta er niet vreemd van te kijken als je in de winter een tweede winterjas moet kopen omdat de andere alweer te klein is. Heb je niet zo’n groot budget, dan kun je misschien beter een jas op de groei kopen (een maatje te groot). Ook de cognitieve vaardigheden van de baby groeien. Zo kan je baby woordjes gaan combineren om iets duidelijk te maken zoals ‘mama spelen’ of ‘papa auto’.

 • Baby 18 maanden praten

  Een baby van 18 maanden oud gaat zo langzaamaan beginnen met het formuleren van kleine zinnetjes. Dit begint met 2 woordjes combineren. Met deze 2 woordjes probeert je kleintje eigenlijk een hele zin te zeggen. Met een beetje verbeeldingskracht kun je er vaak wel uit opmaken wat je kind bedoelt. Blijf dus goed opletten en blijf je kind stimuleren.

  Je kunt je kind extra helpen door de woordjes te herhalen in een complete zin. De zin die je kind dus eigenlijk probeerde te zeggen. Bijvoorbeeld: Je kind zegt ‘mama auto’. Dan bedoelt je kind waarschijnlijk ‘mama ik wil naar de auto’ of ‘deze auto is van mama’ (ligt een beetje aan de context). Ander voorbeeld is bijvoorbeeld ‘mama spelen’ wat betekent ‘mama ik wil met jou spelen’.

 • Baby 18 maanden slapen

  Hoe ouder een baby is, hoe korter de slaap uurtjes overdag. Gemiddeld slaapt een baby van 18 maanden oud 1,5 tot 2 uur overdag. ’s Nachts slaapt je kleintje 11 tot 12 uur.

 • Alles zelf doen!

  Je kind wordt en wil steeds minder afhankelijk worden en meer dingen zelf doen. Dat vergt soms heel veel geduld, want dat zelf doen gaat heel langzaam. Dingen die je kind zelf wil doen is bijvoorbeeld aankleden of uitkleden (zoals de sokjes telkens uittrekken). Of misschien wil je kind jou helpen met het huishouden. Stimuleer je kind hier zoveel mogelijk in en laat hem of haar wat kleine taakjes uitvoeren. Je kind vindt dit geweldig en zal echt trots op zichzelf zijn. Jij toch ook?

 • Baby 18 maanden gewicht

  Het gewicht van baby’s van 18 maanden oud kan best variëren. Bij het consultatiebureau wordt het gewicht van je baby bijgehouden aan de hand van de groeicurve. De meeste kinderen volgen hun eigen groeicurve. Deze groeicurve bevat een gemiddelde, maar veel kinderen zitten hier boven of onder. Gemiddeld gezien zijn meisjes van 18 maanden oud tussen de 10 en 11 kilo. Jongens zijn tussen de 11 en 12 kilo. Als jouw kind een ander gewicht heeft, is dat niet vreemd zolang het maar niet extreem lager of hoger is.

 • Baby 18 maanden eten

  Een baby van 18 maanden oud, kan geheel met de pot mee eten. Hoeveel je baby eet, ligt een beetje aan je baby. Je kind is heel goed in staat aan te geven wanneer hij honger heeft en wanneer het genoeg is geweest. Dring je kind nooit op om meer te eten!

  Gemiddeld eet een kind vanaf de 1 jaar over de dag verdeeld: 3 sneetjes brood, 2 stuks fruit en avondeten met ongeveer 50 gram vlees/vis/vleesvervanger, 1 opscheplepel groenten en 1 opscheplepel aardappel/zilvervliesrijst/volkoren pasta etc.

 • baby 18 maanden lopen

 • De eerste losse stapjes

  Als het goed is, kan je kleintje zich al goed voortbewegen door het huis zoals kruipen en zichzelf optrekken. De meeste baby’s van 18 maanden oud kunnen daarnaast ook de eerste wankelende stapjes zetten aan de hand van mama of papa. En heel misschien, kan je kindje al langzaamaan de eerste stapjes zonder ondersteuning zetten.

  In het begin zijn dit mini afstanden van een meter. Moedig je kind aan om naar je toe te komen door op je hurken te zitten en je armen naar je kind uit te strekken. ‘Kom maar naar mama!’. Misschien krijg je jouw kind wel zo ver! Die eerste stapjes zijn geweldig om te zien! Blijf je kind daarna steeds aanmoedigen en geef veel knuffels, kusjes en complimentjes als het is gelukt. Dan wil je kind het vast snel nog een keer proberen.

Tip van de maand bij een baby 18 maanden oud!

Nu je baby steeds meer gaat rondlopen, zal het niet lang meer duren of er is geen houden meer aan. Het is daarom tijd om goede schoentjes voor je kleine wandelaar te kopen. Met goede schoenen bedoel ik niet schattige of stoere schoentjes (wat natuurlijk ook wel kan), maar vooral schoenen die het voetje naar behoren ondersteunen.

Het beste is om voor deze eerste schoentjes advies te vragen in een speciaalzaak. Daar kunnen de voetjes opgemeten worden. Koop vervolgens schoentjes die een halve centimeter groter zijn, zodat je niet na een paar weken weer nieuwe schoenen hoeft te kopen. Doe jezelf een plezier door niet te kiezen voor de meest dure exemplaren, want de voetjes groeien pijlsnel! Overigens is het ook weer niet goed om veel te grote schoenen te kopen, want daar kan je kind dan weer niet goed op lopen.

Interessante blogs om te lezen

Interessante artikelen die passen bij de ontwikkeling baby 18 maanden oud:

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Baby 12 maanden oud
Baby 2 jaar oud

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!