sale kleertjes header
Peuter

Wat eet een peuter op een dag?

Misschien ben je gezegend met een kindje dat alles eet, of heb je juist een lekkerbek die bij alles “nee, bah!” roept. Kleine kinderen en eten is nu eenmaal vaak een lastige combinatie. Krijgen ze wel genoeg binnen, of juist te veel? Wat eet een peuter eigenlijk op een dag, of liever gezegd: hoeveel zou een peuter moeten eten op een dag?

verzwaringsdeken banner

De gezonde keuzes voor je peuter!

Natuurlijk is het belangrijk om je peuter een gezonde levensstijl aan te leren. Als jij je kindje laat zien wat gezond is, zal hij later zelf ook betere keuzes maken. Ook is het belangrijk om je peuter geen eten op te dringen, maar hem er ook niet mee te belonen.

Jij bepaalt wat je kindje eet, je kindje bepaalt hoeveel. Als jij je peuter grotendeels gezonde etenswaren aanbiedt, kan je ook best eens iets minder gezonds geven.

Lees ook: Vegetarische recepten voor peuters!




Hoeveel moet een peuter per dag eten?

Laten we vooropstellen dat ieder kind anders is en iedere peuter dus ook. De een eet het liefst alles wat los en vast ziet, en de ander weigert zo goed als alles. Ook is het ene kind actiever dan het andere en heeft ieder kind een andere lichaamsbouw.

Daarom is het ook logisch dat niet iedere peuter evenveel eet. Maar natuurlijk zijn er dan altijd leuke gemiddelden. Dit zijn de richtlijnen wat een peuter gemiddeld per dag zou moeten eten:

  • 2 à 3 boterhammen, verdeeld over ontbijt en lunch. Het liefst volkoren
  • 300ml aan melkproducten
  • 1,5 stuks fruit
  • 50 gram vlees (of vis, vega, peulvruchten), inclusief vleeswaren op brood
  • 1-2 opscheplepels (50-120gram) aardappels/couscous/bulgur/pasta/rijst (volkorenpasta, zilvervliesrijst)
  • 1-2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram)
luiers met korting banner

Ontbijt voor je peuter

Ontbijt is belangrijk om je motor aan te zetten en dus ook voor jouw peuter. Gemiddeld zal een peuter ongeveer 1 boterham eten. Kies het liefst voor volkorenbrood en het minst voor wit brood. Natuurlijk is af en toe een wit broodje geen probleem. Je kunt ook afwisselen met bijvoorbeeld een muesli of krentenbol.

Besmeer iedere boterham met margarine en kies voor beleg zonder toegevoegde suikers en zout. Appelstroop, zuivelspread, notenpasta en (smeer)kaas zijn prima broodbeleg. Maar het is ook een goed idee om fruit of groente op de boterham te doen, zoals plakjes banaan of komkommer, stukjes aardbei of geprakte avocado. Geef bij het ontbijt een beker melk.

Wil je eens afwisselen? Geef dan havermout, of muesli of volkoren ontbijtgranen (zonder toegevoegde suiker en zout) met melk, yoghurt of kwark.

Lees ook: Tips voor gezonde tussendoortjes voor je peuter!

Tussendoortjes, gezond en iets minder gezond

Vaak eet een peuter twee keer per dag een tussendoortje. Het beste is natuurlijk om fruit of (snack)groente aan te bieden aan je kindje. Je kunt ook een beetje yoghurt met fruit geven, met een glas water of vruchtenthee zonder suiker. Als je geen fruit wilt geven is een volkoren cracker met beleg ook prima.

Tussendoortjes die volgens de bekende Schijf van Vijf iets minder gezond zijn, zijn een biscuitje, eierkoek, ontbijtkoek, rozijntjes en rijstwafel. Gemakkelijke tussendoortjes als knijpfruitjes zitten vaak vol suiker, maar kunnen af en toe best. Je kunt er ook voor kiezen om hersluitbare zakjes aan te schaffen en zelf knijpfruit te maken. Op die manier kan je ook gezonde ijsjes maken voor een lekker tussendoortje.




Lekkere lunch voor je peuter

Wat je als ontbijt geeft, kan je natuurlijk ook als lunch geven. Maar als lunch is het fijn als je peuter twee boterhammen eet. Af en toe een tosti of knakworstjes kan natuurlijk geen kwaad. En je kunt je kindje ook prima ei geven, zowel gekookt als gebakken. Vaak zijn peuters gek op roerei. Je kunt ook een wrap beleggen met bijvoorbeeld zuivelspread, kipfilet en komkommer. Of een lekker soepje maken als lunch.

Diner voor je peuter

Bij het avondeten eet je peuter natuurlijk een stuk minder dan jij. Je kunt uitgaan van 50 gram vlees (ongeveer een half stukje), kip of vlees. Dit vul je aan met 1 of 2 opscheplepels aardappels, (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta of bulgur en 1 of 2 opscheplepels groenten.

Kies als toetje het liefst voor gewone yoghurt of kwark met fruit, in plaats van de bekende kindertoetjes uit de supermarkt. Die zitten vaak vol met suiker.

Natuurlijk wordt afgeraden om je peuter snoepjes en chips te geven. Maar laten we even eerlijk zijn, dat lukt toch bijna geen een ouder? Zeker niet als je peuter niet je eerste kind is en er een groter kind rondloopt wat al wel snoept.

Probeer het snoepen te beperken. Bij mij is altijd de regel dat er eerst fruit gegeten moet worden voor er koekjes op tafel komen. En dat werkt over het algemeen prima. Alles met mate, is mijn motto, en je kind suikervrij opvoeden hoeft van mij ook niet. Dus ook af en toe een ijsje of een snoepje kan prima, als de basis maar goed is wat een peuter eet per dag.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019