header banner hema
Peuter

Tips voor gezonde tussendoortjes voor je peuter!

Het kan je niet ontgaan zijn dat veel kinderen te zwaar zijn. Ook kleine kinderen, zoals peuters hebben last van overgewicht. Wat hier een reden van is, is dat onze kinderen steeds minder bewegen. Gemiddeld zitten kleine kinderen steeds vaker voor een beeldscherm, de tv of tablet. Kinderen spelen minder buiten en worden dus sneller te zwaar. Behalve genoeg bewegen zijn gezonde tussendoortjes voor je peuter ook een manier om ervoor te zorgen dat je kind niet te zwaar wordt. Maar wat zijn gezonde tussendoortjes eigenlijk?

cheezzbaby banner

Waarom zijn gezonde tussendoortjes belangrijk?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Onze kinderen doen ons na en als ze ons ongezond zien snacken wordt dat voor hen normaal. Probeer dus zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen die van jongs af aan leren hoe ze gezonde keuzes kunnen maken hebben als ze volwassen zijn minder kans op overgewicht.

Natuurlijk mag je kind best eens een snoepje, koekje of wat chips. Maar probeer dit niet een aantal keren per dag de standaard te laten zijn. Behalve dat kinderen van al die zoetigheid sneller aankomen is het ook niet goed voor de tandjes.

luierkorting op pampers banner

De 10 lekkerste gezonde tussendoortjes voor je peuter

 1. Crackers

  Liefst volkoren. Je ziet het vaak bij de buitenschoolse opvang, crèche of gastouder. Tegen een uur of vier krijgen de kinderen nog een cracker met wat beleg er op. Niet gek, kinderen krijgen tegen die tijd trek en moeten vaak nog best even wachten op het avondeten.

 2. Gekookt ei

  Klinkt misschien een beetje gek als gezond tussendoortje voor je peuter. Maar waarom niet? Voor volwassenen wordt het ook aangeraden en er zijn best veel kinderen die een eitje hartstikke lekker vinden.

 3. Groente

  Zet eens een paar schaaltjes groente op tafel. Komkommer, tomaatjes, wortel of paprika. Net wat je kind lekker vindt. Vinden ze het leuk om te dippen? Wat hummus of heksenkaas kan geen kwaad. Als je kinderen op deze manier overdag wat groente kan voeren, scheelt dat bij het avondeten alweer een beetje.

 4. Fruit

  De meeste kinderen zijn er gek op, fruit. En ja, natuurlijk zitten daar ook suikers in en kan je een peuter niet onbeperkt de fruitmand leeg laten eten. Maar beter de fruitmand plunderen dan de snoeppot!

  Met fruit kan je ook leuke dingen doen natuurlijk, maak er spiesjes van bijvoorbeeld. Gedroogd fruit is ook een lekker ‘snoepje’.

 5. Fruitijsjes

  Met de leukste ijsvormpjes en gepureerd ijs kan je hele lekkere en gezonde ijsjes maken. Natuurlijk kan je ook yoghurt gebruiken, ranja, sap en hele stukjes fruit. Laat je fantasie de vrije loop, heb een paar uur geduld en smullen maar.

 6. Noten

  Een handje noten is heel gezond, want ook gezonde vetten heeft je peuter nodig. Let er wel op dat het ongezouten en ongesuikerde noten zijn.

 7. Popcorn

  Een stuk gezonder dan chips en nog lekker ook. Zeker als je de mais zelf poft in de pan en er dan geen zout overheen doet natuurlijk is het een lekker tussendoortje.

 8. Rijstwafel

  Niet iedere dag, maar af en toe is een rijstwafel een prima snack.

 9. Smoothie

  Wil je samen met je peuter iets lekkers maken, of moet je fruit nodig op? Maak er een lekkere smoothie van. Fruit in de blender, beetje yoghurt, melk of sinaasappelsap erbij en blenden maar. Vrolijk rietje er in en: proost!

 10. Wrap

  Een volkoren wrap gevuld met bijvoorbeeld roomkaas en kipfilet, of kaas en komkommer vinden veel kinderen best lekker. Snijd hem in plakjes en steek er een leuke prikker in en het is een lekker en gezond tussendoortje voor je peuter.

Lees ook: Tips voor als jouw peuter een groente weigeraar is!

Gezond drinken

Drinken is heel belangrijk en als je peuter te weinig drinkt kan dit ook voelen als trek. Probeer je kindje aan te leren om voornamelijk water te drinken. Zelf heb ik als ‘regel’ dat als er een beker ranja is gedronken er eerst weer een beker water gedronken moet worden voor ze weer iets anders mag.

Gelukkig is water drinken hier geen drama. Vindt jouw peuter water drinken wel lastig? Probeer het dan op te leuken door er wat stukjes fruit in te doen. Of maak de ranja steeds iets minder zoet. Zo went je peuter er langzaam aan. Lees deze blog voor meer tips over hoe laat je een peuter meer drinken!

Gezonde tussendoortjes voor een peuter zijn dus onderdeel van een gezonde levensstijl. Persoonlijk ben ik er wel van overtuigd dat snoepen op zijn tijd best moet kunnen. We hebben dan ook genoeg lekkers in huis. Een snoeppot die altijd goed gevuld is, een koektrommel met echt niet alleen biscuitjes en een bak vol verschillende chips. Geniet met mate, is mijn motto. Als ik zeg dat onze dochter wat lekkers mag dan krijgt ze het, maar als ze er om gaat drammen en zeuren krijgt ze niets.

Lees ook: Wat als je baby te weinig groente en fruit eet?cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!