header banner hema
Peuter

Een “Yes day voor de kinderen!” Durf jij het aan?

Heb jij de populaire Netflix film ‘Yes Day” al gezien? In deze film voeren de ouders van 3 kinderen een “Ja dag” in. De kinderen zijn dus deze dag de baas. Ze willen hiermee laten zien dat ze echt veel cooler zijn dan hun kinderen denken. En dat ze echt wel een avontuur aan durven te gaan. Wil jij weten wat een Yes day voor de kinderen precies is en hoe je het kunt invoeren en overleven? Lees dan vooral verder.

banner winkelpromo

Een Yes day, wat is dat eigenlijk?

Heel simpel, een yes day is een dag waarop jullie als ouders op alles “Ja” zeggen. Want zeg eens eerlijk we zeggen toch 9 van de 10 keer op alles wat onze kinderen vragen nee? Ik wel in ieder geval. En dat begint soms al met hele stomme dingen.

“Mag ik zelf mijn brood smeren mam?”, op een ochtend waarop alles al te langzaam gaat. Een keer raden wat mijn antwoord dan is. Maar ook op vragen als “Mag ik achterop?” terwijl ik vind dat ze best zelf kan fietsen.

Als ik er goed over nadenk, krijgt mijn kleuter vaker een nee dan een ja op haar vragen. Bij een yes day voor de kinderen is dat dus niet toegestaan. Je moet alles doen wat je kind zegt en op alles ja zeggen wat je kind vraagt. Maar, gelukkig mag je een aantal regels invoeren.

top 5 beste babyfoons banner

Hoe overleef je een yes day voor de kinderen?

 1. Niet vragen voor de toekomst

  Kortom, de regels voor de ja dag gelden alleen voor vandaag. Je peuter mag dus niet vragen of hij morgen een pony mag. Of in de zomervakantie naar Aruba.

 2. Geen spullen

  Sowieso mogen de kinderen niet vragen om spullen. Anders zou elke yes-day eindigen in een winkelcentrum met failliete ouders.
 3. Spreek een budget af

  Tenminste, voor zover dat lukt en je kinderen dat begrijpen. De fantasie van je kind kan natuurlijk op hol slaan en je portemonnee is geen bodemloze put.

 4. Laat het los, laat het gaan

  De ja dag voor de kinderen moet een feest zijn! Til er niet te zwaar aan en ga er lekker in mee.

 5. Plan de dag na de yes day helemaal niets

  Lekker uitslapen en relaxen, en bijkomen van de dag ervoor. Hopelijk.

Een voorproefje op een Yes-day

Op Netflix is sinds maart 2021 deze populaire film te zien. Allison (Jennifer Garner) en Carlos (Carlos Ramirez) worden in sneltreinvaart verliefd omdat ze op alles “Ja” tegen elkaar zeggen. Maar zodra ze kinderen hebben wordt dat snel minder en veranderen ze in saaie, strenge, nee zeggende ouders. De kinderen krijgen dus een Yes day en al snel lopen de ouders verkleed rond en rijden ze met open ramen door de wasstraat. Maar uiteindelijk loopt alles vreselijk uit de hand en moeten de ouders toch weer hun strenge zelf worden.


Je kunt je er voor de zekerheid ook op voorbereiden dat het een hele saaie dag gaat worden. Kinderen blijken soms helemaal niet zo creatief (of hebberig) als je van tevoren zou denken. Veel ouders die hun kinderen de regie gaven zaten naar een stel gamende, snoep- etende kinderen te kijken.

Maar zo spannend als in deze Netflix film? Dat werd het bij de meeste ervaringsdeskundigen niet. Ik denk dat wij binnenkort ook maar eens zo’n dagje moeten inlassen. Dan zullen we eens zien wat onze kleuter nu eigenlijk echt het allerliefste wil doen als ze zelf de baas is.

Lees ook: Dit zijn de leukste binnenzwembaden van Nederland!de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019