“waterwipes
Peuter

Slaapwandelen bij kinderen! Moet je er iets aan doen?

Slaapwandelen, het kan best lachwekkend zijn, maar ook een beetje eng. En hoe komt het eigenlijk dat je peuter zo ineens zijn bedje uit stapt en de hort op gaat? Gaat het weer over en moet je er iets aan doen? Ik heb een slaapwandelende man, zo af en toe. Eens in de zoveel tijd staat hij midden in de nacht onder de douche, zonder dat hij enig idee heeft dat hij onder de douche staat. Maar nu begon onze kleuter ook ineens te spoken. Tijd voor een onderzoekje naar slaapwandelen bij kinderen.

beste babyfoon bol.com

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen is een slaapprobleem waarbij kinderen tijdens hun slaap uit bed komen en al slapend door het huis heen lopen. Het wordt ook wel somnambulisme genoemd (somn = slaap, ambulisme = lopen). Een op de drie kinderen in de leeftijd tot 6 jaar slaapwandelt wel eens. Maar 1 op de 30 doet het echt regelmatig. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar.




Een paar weken geleden, om een uur of negen hoorde ik gestommel op de overloop. Toen ik boven kwam stond Yinthe boven aan de trap, gewoon midden op de overloop, te plassen! Ze keek vreemd uit haar ogen en zei niet echt iets. Ik droogde haar af, trok een schone onderbroek aan en stopte haar weer in bed. De volgende dag wist ze er niets meer van.
Slaapwandelen dus. Dat verklaart ook waarom de slaapkamerdeur van haar zusje de nacht ervoor ineens open stond.

luiers met korting banner

Wat zijn de oorzaken van slaapwandelen bij kinderen?

De echte oorzaak voor slaapwandelen is eigenlijk nooit gevonden. Wel zijn er een paar redenen waardoor je peuter of kleuter ‘last’ heeft van slaapwandelen.

  1. Medicijnen

    Sommige medicijnen zouden de kans op slaapwandelen bij kinderen kunnen vergroten. Dat zijn onder andere: slaapmiddelen, spierontspanners, antidepressiva, antipsychotica en sommige beta-blokkers.

  2. Aanleg

    Meerdere mensen in de familie hebben er last van, erfelijke aanleg dus. Yinthe heeft dit dus duidelijk van haar vader.

  3. Andere uitlokkende factoren

    Als je veel nieuwe indrukken hebt gehad, oververmoeid bent, extra gespannen of ziek bent geweest is de kans op slaapwandelen bij kinderen groter.

Lees ook: Tips bij slaap problemen bij een peuter na een verhuizing!




Kenmerken van slaapwandelen bij kinderen

We weten allemaal dat onze slaap een soort cyclus is. Als je kleuter of peuter gaat slaapwandelen, is dit meestal in de eerste twee uren van zijn slaap. Er zijn kinderen die gewoon in bed blijven zitten, maar de meeste gaan echt wandelen. Bijvoorbeeld naar het toilet, of naar jouw slaapkamer. Je kindje heeft zijn ogen open, maar is niet wakker, hij heeft een vreemde, afwezige blik. Maar het kan best zijn dat je peuter wel op jou reageert, door mompelend antwoord te geven.

Je kind kan ook dingen gaan doen tijdens het slaapwandelen. Zoals een deur open maken, kleding aantrekken, of dus midden in de gang gaan staan plassen in plaats van op het toilet. Slaapwandelen duurt een paar minuten tot een half uur.
oorzaken slaapwandelen bij peuter of kleuter

Diagnose slaapwandelen

In principe hoeft de diagnose “slaapwandelen” niet perse gesteld te worden. Het is dan ook geen ziekte en eigenlijk ongevaarlijk. Alleen als er gedacht wordt aan andere aandoeningen, zoals nachtelijke frontaalkwab epilepsie kan er een onderzoek worden gedaan. Tijdens een polysomnografie wordt je kind dan (een aantal) nacht(en) opgenomen in een centrum dat gespecialiseerd is in slaap. Hier worden verschillende lichaamsfuncties gemeten, zoals hersenactiviteit, ademhaling, hartslag, zuurstofgehalte in het bloed, etc.

Lees ook: Mijn peuter wil alleen slapen met licht aan! Hoe ga je daarmee om?

Tips hoe om te gaan met een slaapwandelende peuter of kleuter?

Een behandeling tegen slaapwandelen bij kinderen is er niet, maar is ook niet nodig. Wel zijn er een aantal dingen die jij kan doen om het slaapwandelen in goede banen te leiden. Een peuter of kleuter gaat meestal maar een keer per nacht wandelen en dus vaak in het begin van de slaap, wanneer jij waarschijnlijk nog wakker bent.

  1. Maak je kind niet wakker

    Maar leid hem rustig terug naar bed. Hij slaapt dan zo weer verder.

  2. Tip: Maak een belletje aan de deurklink

    Zo hoor je wanneer je kind zijn kamer uit komt!

  3. Zorg voor een veilige omgeving

    Een hoogslaper is niet zo handig, een knip op de ramen een uitkomst en over losse rommel kan je kind snel struikelen. Plaats een van deze beste traphekjes zodat je kindje niet van de trap kan vallen.

Als je kind ouder wordt kan het slaapwandelen een probleem worden, als hij het zelf vervelend vind. Slapen in een koele, donkere kamer zou het slaapwandelen minder kunnen maken.

Wandelt je kind op een vast tijdstip? Dan kun je proberen hem vlak daarvoor wakker te maken. Eventueel zou begeleiding van een psycholoog oudere kinderen kunnen helpen om niet in een negatieve slaapspiraal terecht te komen. Door meer stress is de kans op meer slaapwandelen bij kinderen groter.

Heb jij een peuter of kleuter in huis die ’s avonds aan het wandelen slaat? Of heb je zelf ervaring met slaapwandelen? Troost je met de gedachte dat de meeste kinderen er overheen groeien. Onder volwassenen heeft nog maar 1 op de 30 tot 50 mensen er last van.



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019