“header
Peuter

De leukste traktaties voor je peuter, en nog gezond ook!

Trakteren, voor jouw peuter een feestje. Voor jou als ouder waarschijnlijk een drama. Wat moet je nu weer verzinnen om uit te delen? Ik zet een paar ideeën met leuke traktaties voor je op een rijtje. Zelfs een paar “Corona-proof” varianten, waarbij alles verpakt moet zijn. Doe er je voordeel mee.

bugaboo banner sale

Trakteren, waar moet je rekening mee houden?

Waar we vroeger naar school werden gestuurd met een grote uitdeelzak chips, een snoepketting of dropsleutels aan een snoepveter kan dat nu echt niet meer. In ‘mijn tijd’ kwamen moeders dozen ijsjes brengen in de pauze, maar ojee, Suiker Alert! Het moet origineel, lekker en vooral: gezond! Scholen keuren het meestal niet meer goed als er op snoepgoed en zoetigheid wordt getrakteerd.

Daar mag je van alles van vinden (ik vind het STOM) maar het is nu eenmaal zo. Met de Corona-crisis erbij moeten traktaties ook nog eens verpakt zijn, dus dan wordt het helemaal ingewikkeld. Tel daarbij op dat tegenwoordig in elke klas wel een paar verschillende allergieën te vinden zijn en het lijkt onmogelijk om nog iets leuks te bedenken.

Maak het jezelf makkelijk, trakteer op iets niet eetbaars

Er zijn zo veel leuke uitdeelcadeautjes te vinden tegenwoordig. Stuiterballen, bellenblazen, sleutelhangers, stickers, kleine kleurboekjes met potloden, uitdeelboekjes. Zo veel mogelijkheden. Vaak heb je ze al voor een paar euro. Verpak ze leuk per stuk en je hebt al een heel leuke traktatie. Je kunt er nog een doosje rozijntjes (gezond genoeg) bij doen of een knijpfruitje (wel een biologische uiteraard, al die e-nummers, al die suikers…).

Kleertjes.com korting banner

De top 5 leuke, gezonde en verpakte traktaties om uit te delen!

Wil je toch iets geven om te eten? Ook dan zijn er genoeg gezonde opties. Als je kind van fruit houdt zit je gebakken. Maar ook als dat niet zo is valt er genoeg te verzinnen:

 1. Fruitbekers

  Haal een paar doorzichtige bekers met deksel. Snijd verschillende fruitsoorten in stukjes en vul de bekers hiermee. Een vorkje erbij en klaar. De beker kun je natuurlijk nog leuk versieren, of er een vrolijke prikker in prikken en klaar is kees.

 2. Smoothie

  Er zijn van die leuke flesjes te koop, met rietje. Gooi fruit in de blender en maak een lekkere smoothie. Giet in de flesjes en klaar. Ook deze kan je leuk versieren, zo maak je er een echte cocktail van.

 3. Fruitpizza!

  Helemaal hip, gezond en het ziet er heel leuk uit. Snij een watermeloen in plakken en deze weer in punten. Beleg deze met plakjes en partjes fruit (kiwi, banaan, mandarijn, stukjes aardbei). Stiekem kan je er nog wat (witte) chocolade over sprenkelen) en wat discodip over strooien. Om deze leuke traktatie Corona-proof te maken verpak je de punten per stuk in folie. En klaar is de fruitpizza.

 4. Spiezen

  Deze traktatie kennen we nog van vroeger. Een spies met worst, kaas, komkommer, zilverui. Vaak geprikt in een meloen of komkommer. Deze zijn ook hartstikke verantwoord op het gezonde vlak. Om ze wat hipper te maken zou je met een koekjes-steker vormpjes kunnen uitsteken. Sterretjes van komkommer, hartjes van kaas. Laat je fantasie de vrije loop en je maakt mooie ‘toverstafjes.’
  Ook heel leuk met fruit, of bijvoorbeeld met poffertjes en aardbei. Wel ‘even’ per stuk verpakken natuurlijk.

 5. Vlinder

  Met een plasic zippzakje en een wasknijper maak je binnen no time een vlinder. Vul het zakje met (verantwoord) lekkers. Bijvoorbeeld kleine soepstengeltjes, popcorn, stukjes eierkoek, ontbijtkoek en stukjes fruit. Doe het zakje dicht en knijp de wasknijper in het midden. Zo ontstaat er een ‘vlinder.’ Je kunt er nog twee voelsprietjes op maken en de kinderen de wasknijpers laten versieren.

 6. Kwarktaartjes in een glaasje

  Een super feestelijke traktatie om uit te delen. Leuke lepel erbij, vrolijk prikkertje erin, eventueel een klein bellenblaasje of iets dergelijks erin en klaar.

fruit uitdelen trakteren school

Snoep verstandig, eet een appel

De leus die vroeger al bij mijn tandarts in de wachtkamer hing. Toch zijn er tegenwoordig gelukkig heel veel gezonde(re) snoepjes te vinden. Google eens op ‘gezond snoep’ en je komt verbazingwekkend veel verantwoorde opties tegen. Natuurlijk bevatten deze snoepjes ook wel e-nummers, glucosestroop en soms ook suiker. Maar minder dan het reguliere snoep, en daarom misschien wel geschikt om op te trakteren.

Ook gedroogd fruit is een goede optie. Het zal per school of kinderopvang verschillend zijn qua regels. Zowel qua gezondheidseisen als qua Corona reglement. Vraag of lees dus eerst even na hoe dat bij jouw kindje geregeld is, om teleurstellingen te voorkomen.

Onze dochter wordt in oktober vier, ze trakteerde al eens op soepstengels met een vingerpoppetje. Toen ze twee werd op een klein kwarktaart met Peppa versiering en vorig jaar een chocolade donut. Vanaf volgend jaar zit ze op school en zitten wij dus ook vast aan gezonde dingen. Dus wij gaan nu nog even los met een hoop suiker en chocolade. Wat mij betreft hoort dat er toch een klein beetje bij.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!