banner cheezzbaby 728x200
Peuter

Leuke knutsel ideeën met een peuter!

Veel kleine kinderen zijn er gek op, knutselen! Maar misschien vind jij het hartstikke lastig om iets te verzinnen. Vaak blijkt het veel te moeilijk voor je peuter en zit jij uiteindelijk in je eentje het werkje af te maken. Daarom vind je hier tips voor leuke knutsel ideeën met een peuter!

verzwaringsdeken banner

Hoe laat je een peuter knutselen?

Waarschijnlijk heb je allemaal leuke voorbeelden van de meest mooie knutselwerkjes in je hoofd. Maar houd er even goed rekening mee dat een peuter nog niet zoiets perfects zal maken. En dat hoeft ook niet.

Bereid je voor op een hoop geknoei en probeer je daar niet door uit het veld te laten slaan. Zorg voor een groot tafelkleed, of een placemat en doe je kindje een oude romper aan, of een schort. Probeer het los te laten en jouw peuter een beetje de vrijheid te geven tijdens het knutselen.
Wat en vanaf welke leeftijd kunnen kinderen knutselen?

 • 6 maanden oud

  Echt knutselen gaat natuurlijk nog niet, maar je kunt de baby wel op zijn buik bij een vel papier leggen en een paar dikke kleurpotloden of krijtjes geven. Ook kan je samen handjes en voetjes beschilderen en ermee stempelen.

 • Vanaf 1 jaar

  Kan jouw peuter al met stiften omgaan? Let er wel altijd op dat je kindje graag alles in zijn mond stopt. Koop knutselspullen die geschikt zijn voor kleine kinderen. Ook vingerverf is leuk om te doen voor kleintjes, of stempelen. Papier scheuren en propjes maken kan ook prima. Kijk hier voor de beste stiften voor peuters.

 • Vanaf 2 jaar

  Gescheurde papiertjes opplakken, tekenen en verven, stempelen, kleuren.

 • Vanaf 3 jaar

  Jouw peuter kan op deze leeftijd eigenlijk al allerlei knutsel dingen doen. Laat je peuter vooral lekker zijn gang gaan. Fantasie is ook belangrijk en jouw peuter wordt er lekker creatief van.

top 5 beste babyfoons banner

Leuke knutsel ideeën met een peuter!

 1. Verven

  Je kunt op veel verschillende manieren verven met je peuter. Een ijsblokjesvorm kan je heel handig gebruiken om verf in te doen. Wees creatief in wat je als ‘kwast’ gebruikt. Een watje aan een wasknijper is ook een goed idee bijvoorbeeld. Of een tandenborstel.

 2. Knutselen met wc-rollen

  Met wc-rollen kan je ook knutselen. Je kunt een rolletje vouwen in allerlei vormen en ze dan gebruiken om mee te stempelen.
  knutselen met wc rollen voorbeeld
  Maar met wc-rollen kan je nog veel meer. Maak er een verrekijker van, of stop er rijst in en plak hem dicht. Dan heb je ineens een muziekinstrument. Ook kan je een vlinder maken, een auto, pinguïn of laat je peuter zijn eigen fantasie gebruiken.

 3. Knutselen met ijsstokjes

  Ook met ijsstokjes kan je van alles doen. Verf ze in verschillende kleuren, maak er een ijsje van of een pennenbakje.

 4. Knutsel idee voor peuters? Maak zoutdeeg!

  1 deel zout, 1 deel water, 3 delen bloem en een lepel olie. Daar maak je binnen no time een deegje van waar je kindje heerlijk mee kan knutselen.

  Zijn de knutsels klaar? Bak ze af in de oven op 150 graden, ongeveer een half uur. Daarna kan je peuter ze ook nog verven of versieren. Dubbel knutselplezier dus! Lees ook hoe je een kindertaart bakt met je peuter.

 5. Knutselen met pasta

  Knutselen met ongekookte pasta is ook een goed idee. Vooral vlindertjes of Penne is hiervoor erg geschikt. Van Penne kan je hele mooie kettingen rijgen en je kunt het heel mooi verven.

 6. Stempelen

  Wc-rollen kan je dus gebruiken om mee te stempelen, maar ook een aardappel is hier prima voor! Of een spons (eventueel in een vormpje geknipt).

 7. Knutselen met kastanjes

  Wat ook altijd een leuk knutselidee is, is om met je peuter te knutselen met dingen die je buiten vindt. In de herfst bijvoorbeeld met mooie bladeren, eikels en kastanjes. Maak bijvoorbeeld spinnenwebben van een kastanje, prikkers en wat wol. Wil je nog meer tips? Kijk dan eens naar deze leuke activiteiten met een peuter in het bos!

Knutselen met je peuter hoeft echt niet ingewikkeld te zijn met deze knutsel ideeën en tips!verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!