“babydeals
Peuter

Leuke activiteiten om te doen met een peuter in het bos!

Het is weer herfst! Voor de een het favoriete seizoen, voor de ander het begin van een lang, donker tijdperk. Veel kinderen houden van de herfst: stampen in de plassen, rennen door de bladeren. Ze vergapen zich aan de prachtige kleuren van de bladeren en zoeken naar paddenstoelen. Want met je peuter in het bos is er genoeg te doen. Dit zijn 8 Leuke tips en ideeën!

babyvoeding laag geprijsd banner

8 Leuke activiteiten om te doen met een peuter in het bos

De meeste kinderen hoef je niet te vermaken in de buitenlucht. Die rennen het bos in en zijn uren zoet. Maar niet elke peuter is zo avontuurlijk aangelegd. Sommige kinderen piepen na twee minuten lopen dat ze zere voeten hebben. Daar is wel iets aan te doen met deze tips!

 1. Verzamelen

  Neem een grote tas mee of een emmer en laat je peuter alles verzamelen wat hij mooi vindt. Eikels, dennenappels, kastanjes, mooie bladeren of beukennootjes? In het bos is van alles te vinden. Bovendien heb je dan meteen bij thuiskomst een paar activiteiten om te doen!

 2. Paddenstoelen zoeken

  Ze blijven bijzonder, paddenstoelen. In allerlei vormen, kleuren en formaten. Bij elke paddenstoel zal je kindje weer verwonderd staan kijken. Intussen moeten jullie natuurlijk heel goed kijken of je toevallig een kaboutertje ziet!

 3. Verstoppertje spelen

  De ultieme plek om verstoppertje te spelen, het bos! Thuis zullen je kinderen alle verstop plekken wel kennen en ook in de tuin is weinig meer te ontdekken. Maar in het bos is ruimte genoeg. Achter die boom? Of toch achter die andere? Terwijl je kinderen zich vermaken kun jij heerlijk genieten van al het moois om je heen.

 4. Kabouterroute

  Op veel plaatsen in Nederland zijn speciale kabouterroutes uitgestippeld. Bij Staatsbosbeheer vind je hier meer over. Maar ook buiten Staatsbosbeheer om zijn er veel kabouterpaden te vinden. Deze avontuurlijke routes speciaal voor kinderen zijn een leuk idee om te doen als je met je peuter naar het bos gaat. Op verschillende punten zijn activiteiten te doen, zoals de was van de kabouters ophangen.

 5. prenatal banner weekaanbiedingen
 6. Spiegelbeeld

  Bekijk het bos eens op een andere manier. Neem een spiegeltje mee! En dan niet om naar jezelf te kijken. Want met het spiegeltje bekijk je alles vanuit een ander perspectief, zoals de onderkant van een paddenstoel!

 7. Speurtocht

  Maak zelf een speurtocht! Je kunt thuis al kaartjes tekenen met allerlei voorwerpen die je kindje kan gaan zoeken. Of noem een kleur en laat je kindje zoeken naar iets in die kleur. Verder is het ook heel leuk om bijvoorbeeld “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” te spelen in het bos.

 8. Picknicken

  Buiten spelen maakt hongerig. Neem een kleed mee en allerlei lekkers. Warme chocolademelk in een thermoskan, koekjes of lekkere broodjes. Gezellig onder de prachtige bomen genieten van de fluitende vogeltjes. En leer je kinderen meteen om de rommel weer op te ruimen, zodat het bos zo mooi blijft.

 9. Spoorzoeken

  Pootafdrukken, uilenballen? Neem een vergrootglas mee en ga op onderzoek uit.

Is je kindje nog klein? Dan zijn dit leuke tips om te doen in de herfst met een baby!

baby kleertjes banner

Knutselen met de schatten uit het bos

Bij thuiskomst heb je natuurlijk een emmer vol mooie vondsten uit het bos. Ideaal om mee te knutselen! Maak bijvoorbeeld spinnen en spinnenwebben van de kastanjes. De bladeren kunnen opgeplakt worden, of leg ze onder een wit blad met de nerf omhoog en ga er met wasco of een kleurpotlood over.

Ook leuk: laat je kind het zelf uitzoeken. Vaak hebben wij een bepaald knutselproject in ons hoofd maar denkt je kind daar heel anders over. Laat het gaan, laat het los. Je kind is creatief genoeg en maakt vast iets heel moois.

Met je peuter in het bos is dus genoeg te beleven. De mijne vermaakt zich er altijd prima, ook zonder speciale opdrachten of activiteiten. Gezond in de buitenlucht, met knalrode wangen. Regenlaarzen aan en gaan!

Wil je liever iets anders doen? Kijk dan eens naar deze tips voor goedkope uitstapjes met een kind!

StichtingJarigeJob banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!