“header
Peuter

Hoeveel uur slaap heeft een peuter nodig?

Slaapt jouw peuter een gat in de dag? Of staat hij om 6 uur klaarwakker naast je bed en is hij veertien uur later nog niet moe genoeg om weer terug dat bed in te gaan? Ieder kind is natuurlijk anders, maar er zijn gemiddelden. Hoeveel slaap heeft een peuter nodig? Je leest het hier!

banner winkelpromo

Waarom slapen goed is voor je peuter!

Slapen is belangrijk, voor ons allemaal. Maar zeker voor (kleine) kinderen. Als je slaapt doet je peuter nieuwe energie op. Die energie heeft hij hard nodig, want een peuter verbruikt nogal wat. Klimmen, springen en rennen, je kindje moet wel moe zijn.

Het lichaam herstelt dus van lichamelijke vermoeidheid als je peuter slaapt. Maar ook de indrukken en emoties van de dag moeten verwerkt worden en ook dit doet je peuter tijdens het slapen. Wat ook heel belangrijk is, is dat de hersenen nieuwe hersenverbindingen aanmaken en oude versterken tijdens het slapen. Kindjes die te weinig slapen kunnen last krijgen van concentratiestoornissen, maar ook onhandelbaar zijn of je peuter kan druk gedrag vertonen.

top 5 beste babyfoons banner

Hoeveel slaapt een peuter overdag?

Hoeveel slaap je peuter overdag nodig heeft verschilt per kind en het ligt ook aan de leeftijd. De meeste peuters van 18 maanden slapen overdag tussen de 1 tot 2 uur. Peuters van 2 jaar doen een middagslaapje van ongeveer 1,5 uur en rond de 3 jaar is dit vaak 1 uur. Het kan goed zijn dat jouw kind overdag meer slaap nodig heeft of dat jouw peuter vanaf de 18 maanden geen middagslaapje meer nodig heeft.

Probeer het middagdutje er zo lang mogelijk in te houden, totdat je merkt dat je kind ’s avonds niet goed in slaap kan vallen. Een middagdutje is heel belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het geheugen van je peuter versterkt en daarnaast is je kind dankzij het dutje meer alert en makkelijker in omgang.
Wanneer stopt het middagslaapje en slapen overdag?

Onze oudste dochter sliep overdag niet meer sinds ze twee en half was. Maar ik ken ook kindjes van vriendinnen die vier jaar zijn en hun middagslaapje of middagdutje eigenlijk nog niet kunnen missen. Het is dan ook heel verschillend hoe lang je peuter zijn slaap nog nodig heeft.

Meestal stopt het slapen overdag ergens tussen dat je kindje drie en vijf jaar oud is. Moet je peuter bijna naar school en slaapt hij nog steeds ’s middags? Dan is het misschien verstandig om het middagslaapje af te bouwen.

Het middagslaapje afbouwen kan je doen door een rustmomentje in te bouwen. Ga even lekker samen een filmpje kijken op de bank, of lees een boekje voor. Zo kan je peuter wel even tot rust komen, maar hoeft hij niet meer te slapen.Lees hier meer tips over van twee naar een slaapje!
Ook is het belangrijk om je peuter op tijd naar bed te brengen. Zo voorkom je dat hij te moe is en juist daardoor niet wil gaan slapen.

Lees ook: Tips hoe je zonder problemen een peuter in bed krijgt!
Hoeveel uur slaap heeft een peuter nodig?

Een peuter heeft ongeveer 12 uur slaap nodig per dag. Dit is inclusief het middagslaapje, dus als je kind overdag nog twee uur slaapt heeft hij ’s nachts nog ‘maar’ 10 uur slaap nodig. Let er op dat dit gemiddelden zijn! Het ene kind slaapt het klokje rond en overdag ook nog een uur, de andere peuter heeft aan negen uur slaap totaal al genoeg.

Je peuter slaapt niet aan een stuk door. Peuters worden namelijk een paar keer wakker ’s nachts. Dit kan tussen de 10 tot 20 keer zijn. De meeste keren vallen ze meteen weer in slaap, maar een paar keer per nacht wordt een peuter echt bewust wakker! Je peuter moet dan zelfstandig weer in slaap vallen.

De ene peuter heeft daar geen problemen mee, de ander vindt dat lastig. Het kan zijn dat je dan je bed uit moet om je kind daarbij te helpen. Bijvoorbeeld even knuffelen, een speentje geven of een knuffeldier. Je kunt je peuter ook een klein slaapritueeltje aanleren zodat hij of zij ’s nachts zelf weer in slaap kan vallen. Bijvoorbeeld een klein liedje zingen voor de knuffel.
hoeveel slaap heeft peuter nodig

Kijk eens naar jezelf en je partner, hebben jullie evenveel slaap nodig om goed te kunnen functioneren? Stiekem vond ik het heel jammer toen mijn peuter niet meer wilde slapen overdag, die paar uurtjes rust vond ik heerlijk. En ook nu onze baby van haar ochtend slaapje af is, moet ik weer even wennen aan minder tijd voor mezelf.

Overzicht: hoeveel slaap heeft een peuter of kind gemiddeld nodig?

Onderstaand een tabel met het overzicht hoeveel slaap een kind gemiddeld nodig heeft. Maar onthoud alsjeblieft dat slapen echt maatwerk is en het bij ieder kind anders is.
tabel hoeveel slaap kind nodig

Wat zijn normale bedtijden voor een peuter?

In Nederland zijn we gewend om onze kinderen relatief vroeg naar bed te brengen. Misschien is het je op vakantie wel eens opgevallen, kinderen die om een uur of tien nog buiten spelen. Dat zal je hier niet snel doen.

Als je bedenkt dat een peuter ongeveer twaalf uur slaap nodig heeft, zou het ook wat lastig worden, om 10 uur naar bed en de volgende morgen om 8 uur bij de kinderopvang staan? Mijn kinderen zouden er in ieder geval niet blij van worden. En ik zelf ook niet.

De meeste peuters gaan ergens tussen 18:30 en 19:30 naar bed. Wat voor jouw peuter het beste tijdstip is om te gaan slapen moet je zelf met je kind uitzoeken. Let hierbij goed op de signalen van je kind.

Signalen dat je peuter moe is

Als je merkt dat je peuter moe wordt doordat hij of zij in de ogen wrijft, gaapt, staart of afwezig lijkt dan is het bedtijd. Onthoud die tijd en probeer de volgende dag of je kind weer rond die tijd wilt gaan slapen. Die tijd hoeft trouwens niet altijd vast te staan. Uiteraard kan je jouw peuter eerder naar bed brengen als hij of zij moe is, bijvoorbeeld na een drukke dag.

Merk je dat je peuter tegen die tijd niet meer naar bed wil? Dan is het misschien tijd om het middagslaapje te vervroegen. Breng je peuter direct na de lunch naar bed en maak hem na maximaal 2 uur slapen weer wakker.

Hoeveel slaap heeft een peuter nodig? Tja, dat ligt dus ook echt aan de peuter. Heb jij een slaapkop of juist niet? Zo lang je peuter blij is en niet overdreven moe, is er weinig aan de hand. Ook al denk jij misschien dat hij echt niet genoeg slaapt. Wordt je peuter ineens vaker wakker? Dan kan het zijn dat je peuter eng droomt, of ineens bang is in het donker. Misschien wil hij slapen met het licht aan?

Lees ook: Slapen met het licht aan! Hoe ga je daarmee om?

StichtingJarigeJob banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!