prenatalbanner sale
Babykwaaltjes

Een open ruggetje bij de baby! Wat wil dat zeggen?

“Als het maar gezond is” is een vaak gehoorde uitspraak. Maar wat als tijdens de zwangerschap blijkt dat jouw kindje niet gezond is. Of het wordt pas ontdekt nadat de baby geboren is? Een medische aandoening die voor komt bij baby’s is een open ruggetje, ongeveer 120 keer per jaar. Maar wat is dat nou precies?

Neusreiniger Nosefrida banner

Wat is een open ruggetje?

Een open ruggetje bij de baby wordt in de medische wereld Spina Bifida genoemd. Het is een ontwikkelingsprobleem bij baby’s van het ruggenmerg en de wervelkolom. Kort gezegd komt het er op neer dat de neutrale buis niet dicht is. Uit deze neutrale buis ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Het is een open ruggetje omdat de ruggengraat niet gesloten is.

We onderscheiden twee varianten van elkaar:

  1. Spina Bifida Occulta: De verborgen open rug. Dit betekent dat de neutrale buis niet dicht is, maar er wel huid overheen is gegroeid. De rug van de baby lijkt dus in eerste instantie gesloten.
  2. Spina Bifida Aperta: Bij deze variant is het meteen duidelijk dat het ruggetje niet gesloten is, er is een soort wond zichtbaar op de rug.
aerosleep babymatras veilig slapen

Hoe kom je erachter?

Vaak wordt een open ruggetje bij de baby tijdens de zwangerschap al opgemerkt. Je krijgt regelmatig een echo als je zwanger bent en hierop is een heleboel te zien. Zeker als je ervoor kiest om een 20 weken echo te laten doen, wordt er al veel bekend over de gezondheid (voor zover te zien natuurlijk) van jouw baby.

Maar ook via een bloedonderzoek of vruchtwaterpunctie kan een open ruggetje bij de baby worden vastgesteld, al ligt dat wel aan de soort open rug die je kindje heeft.
Als de baby wordt geboren met een niet zichtbare open rug, zijn er vaak nog een aantal onderzoeken nodig om tot de juiste conclusie te komen. Bijvoorbeeld een röntgenfoto, MRI of een onderzoek aan de blaas en urinewegen.

De levensverwachting bij een open ruggetje

Als je baby een open ruggetje heeft, zullen jullie waarschijnlijk een hele hoop artsen gaan zien in de jaren die gaan komen. Denk bijvoorbeeld aan kinderartsen, de neurochirurg, plastisch chirurg, orthopeed en uroloog. Maar ook een revalidatie-arts en fysiotherapeut zijn vaak onmisbaar.

Het is natuurlijk heel erg afhankelijk van de ernst van de open rug van de baby. Maar onderstaande medische aandoeningen kunnen een gevolg zijn van een open ruggetje:

  1. Aangeboren afwijkingen aan de hersenen;
  2. Afwijkingen aan de blaas;
  3. Epilepsie;
  4. Incontinentie;
  5. Klompvoet;
  6. Verkeerde groei van de wervelkolom
  7. Verlammingsverschijnselen aan voeten, benen en heupen;
  8. Waterhoofd bij de baby;

Zwangerschap afbreken bij een open ruggetje?

Als je een kindje met een open ruggetje krijgt, kan dit een hele grote aanslag zijn op het gezin. Op de relatie met je partner, maar ook op eventuele andere kinderen. Dit kindje zal altijd een zorgenkindje zijn en veel aandacht nodig hebben. Zo zullen er bijvoorbeeld aanpassingen nodig zijn om naar school te kunnen. Je kindje moet leren om zijn motoriek te ontwikkelen en zal gebruik moeten maken van hulpmiddelen. En dan heb je het nog niet over alle medische gevolgen die een open ruggetje met zich mee kan brengen.

Als het open ruggetje zichtbaar is tijdens de zwangerschap, kun je voor een moeilijke keuze komen te staan. Er zullen zo veel mogelijk onderzoeken gedaan worden om te kijken hoe ernstig jullie baby er aan toe is. Maar soms wordt aangeraden om de zwangerschap te beëindigen.

Toch zijn er genoeg verhalen te vinden van ouders die werden geadviseerd een abortus te plegen, maar toch hun kindje geboren hebben laten worden. Kindjes die uiteindelijk een veel betere levensverwachting hebben dan de artsen van tevoren dachten.

Lees ook: Mijn ervaring met vroegtijdig afbreken van mijn zwangerschap met medicijnen!




Hoe kan je het voorkomen?

Tijdens jouw zwangerschap is het belangrijk om verschillende vitamines te slikken, zoals foliumzuur. Bij foliumzuur is het verstandig om te beginnen zodra je zwanger wilt worden.

Een open ruggetje wordt vaak al in de eerste vier weken van de zwangerschap gevormd en foliumzuur kan hier tegen werken. Op het moment dat jij beseft dat je zwanger bent zijn die eerste vier weken meestal al om. Toch kan alleen foliumzuur slikken een open ruggetje vaak niet voorkomen. Ook erfelijkheid en omgevingsfactoren spelen namelijk een rol bij het ontstaan.

Als de baby een open ruggetje heeft, weet je dus zeker dat het een ernstige medische aandoening is. Maar hoe ernstig is vooraf erg lastig te voorspellen. Het is belangrijk om niet met vragen te blijven rondlopen. Vraag alles wat je wilt weten, alles waarover je twijfelt. Je kunt ook proberen om ouders te vinden met een kindje met een open ruggetje, zoals hier bij SBH Nederland. Maar bedenk je wel, iedere situatie is anders.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019