wishup banner
Babykwaaltjes

Waterhoofd bij een baby

De geboorte van een baby is iets heel bijzonders. Hoe vaak heb jij al “als hij of zij maar gezond is” gezegd, of gedacht? Dat willen we voor ons kindje, een gezonde baby. Maar helaas is het niet altijd zo dat je kindje helemaal gezond ter wereld komt. Een waterhoofd bij een baby bijvoorbeeld, het komt niet vaak voor, maar het kan wel. Weet jij eigenlijk wat het is, een waterhoofd?

banner billendoekjes waterwipes

Wat is een waterhoofd bij een baby en wat is de oorzaak?

Een waterhoofd is een aandoening waarbij zich te veel hersenvocht (ook wel cerebrospinale vloeistof) ophoopt in de holtes (ventrikels) van de hersenen. Er ontstaat een verstoring in de afvoer van dit hersenvocht waardoor het zich gaat ophopen. Het komt bij zo’n 1 op de 1000 baby’s voor. De hersenen van je kindje nemen een groot deel van het hoofd in beslag en worden beschermd door hersenvocht.

Een waterhoofd wordt ook wel hydrocefalie genoemd. Dit is afgeleid van het woord hydrocephalus, wat komt uit het Grieks. Hydro = water, kephale = hoofd.
Wat zijn de symptomen van een waterhoofd bij kleine kinderen?

Als de schedel nog niet gesloten is (bij baby’s en peuters), kan een waterhoofd duidelijk herkenbaar zijn. Het hoofdje is bijvoorbeeld vergroot en de fontanel (zachte plek op het hoofd) is gevoelig, Er kan ook een uitstulping te zien zijn, de huid kan er dun en glanzend uit zien en de aderen van de hoofdhuid kunnen gezwollen lijken.

Andere klachten of symptomen van een waterhoofd bij een baby kunnen zijn:

 1. Braken;
 2. Lusteloosheid;
 3. Hoofdpijn;
 4. Vergroot hoofd;
 5. Stuipaanvallen;
 6. Ogen naar beneden gericht.
kleertjes sale 70

Wat zijn de symptomen van een waterhoofd bij oudere kinderen en volwassenen?

Bij oudere kinderen en volwassenen is de schedel gesloten, daardoor kunnen ze last hebben van een verhoogde druk in de schedel door vergrote ventrikels die te veel hersenvocht hebben. Dit veroorzaakt samenpersing van het hersenweefsel. Maar ook:

 1. Verminderde eetlust;
 2. Prikkelbaar;
 3. Hoofdpijn;
 4. Braken;
 5. Visuele stoornissen;
 6. Verminderde coördinatie;
 7. Verandering in persoonlijkheid;
 8. Concentratiestoornis;
 9. Heel veel slapen.

Lees ook het verhaal van een moeder: Onze zoon werd te vroeg geboren!

Is er een behandeling voor een waterhoofd?

Er is geen genezing mogelijk bij een waterhoofd. Maar een behandeling is er wel.

 1. Shunts

  Dit is een soort eenrichtingsklep met katheters er aan vast. Het voert hersenvocht af naar een ander deel van het lichaam. Een shunt is gemaakt van siliconen en kunststof en wordt onder de huid geplaatst.

 2. ETV (Endoscopische derde ventriculostomie)

  Dit is een chirurgische ingreep waarmee de druk in het derde hersenventrikel wordt verminderd.

Waterhoofd bij een baby! Wat is de levensverwachting?

De effecten van een waterhoofd op de lange termijn hangen heel erg af van de ernst van het waterhoofd. Gevolgen kunnen helemaal verdwijnen, maar hersenen kunnen ook beschadigd raken door hoge druk. Hierdoor zou je kindje bijvoorbeeld problemen kunnen krijgen met zien, praten, bewegen, denkvermogen en zijn of haar gedrag.

Een waterhoofd bij een baby komt dus niet vaak voor en het is ook niet zo dat het meteen levensbedreigend hoeft te zijn. Maar natuurlijk is het als ouders erg schrikken als je kindje deze aandoening blijkt te hebben.

Lees ook: Pseudokroep bij een baby of kind!banner beste luchtreiniger babykamer

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!