sale kleertjes header
Babykwaaltjes

Wat is reflux bij een baby en wat kan je eraan doen?

Reflux of spugen bij baby’s komt erg vaak voor. Vaak gaat het vanzelf over en heeft de baby er geen last van. Pas wanneer een baby niet goed eet en slechter groeit, is het tijd om actie te ondernemen. In deze blog krijg je antwoord op de veel gezochte vraag in Google: wat is reflux bij een baby? Tevens kan je lezen wat refluxklachten en reflux symptomen zijn en hoe je dit zelf kunt proberen te verminderen.

banner billendoekjes waterwipes

Wat is reflux bij een baby?

Reflux wil zeggen dat de maaginhoud van de baby terugstroomt in de slokdarm, met andere woorden de baby gaat spugen. De reden dat reflux of spugen bij baby’s veel voorkomt, is omdat de sluitspier die de doorgang van de slokdarm naar de maag moet afsluiten, nog niet helemaal goed werkt.
Normaal gesproken moet deze sluitspier ervoor zorgen dat de maaginhoud niet terugstroomt naar de slokdarm. Bij jonge baby’s is de maag nog niet helemaal ontwikkeld en aangezien baby’s voornamelijk vloeibaar voedsel krijgen, kan dit makkelijker terugstromen. Gevolg: jouw baby moet spugen en je zal al snel merken dat dit meerdere keren op een dag is! Soms spuugt een baby de hele fles uit!

Wanneer spreken we van refluxziekte?

Bij ongevaarlijke reflux spuugt de baby meerdere malen per dag, maar heeft je kindje er zelf niet zo last van. Hetgeen je baby uitspuugt ruikt wel wat zuur. Bij verborgen reflux of refluxziekte (Gastro oesofageale refluxziekte GORZ) beïnvloedt de reflux wel het welzijn van je kind.

reflux baby tips

Refluxklachten

De baby heeft last van deze ziekte wanneer hij of zij niet goed eet, minder goed groeit en/of afvalt. Bij refluxziekte is de slokdarm geïrriteerd door het terugstromen van de maaginhoud. In dit geval is de slokdarm schraal of zelfs ontstoken.

Reflux symptomen

Je kunt reflux bij een baby herkennen aan de volgende symptomen:

 1. Jouw baby moet veel spugen
 2. Opvallend veel huilen
 3. Prikkelbaar
 4. Slecht slapen
 5. Mogelijk ook last van luchtwegen zoals hoesten en problemen met ademhalen
 6. Je baby ruikt zuur
 7. Slechte adem
 8. Slecht eten en drinken
 9. Afvallen
 10. Kokhalzen en vaak de hik

Merk je deze reflux symptomen op bij jouw baby, maak dan meteen een afspraak bij de huisarts!

prenatal banner weekaanbiedingen

Reflux baby tips

Merk je de reflux symptomen op bij jouw baby of moet jouw baby vaak spugen? Volg dan onderstaande tips op. Als hierna de klachten minder worden, hoef je niet direct actie te ondernemen. Blijven de klachten aanhouden, ga dan naar je huisarts of consultatiebureau.

 1. Voed de baby niet helemaal plat maar schuin omhoog.
 2. Houd je baby na het voeden een half uur rechtop.
 3. Doe rustig aan met de baby vlak na het voeden, vliegtuigje spelen is bijvoorbeeld geen goed idee.
 4. Laat jouw baby goed boeren na het voeden. Goed laten boeren doe je door je baby tegen je aan te drukken met het hoofdje, armen en bovenlijfje over je schouder. Vervolgens zachtjes kloppen.
 5. Geef de baby kleinere voedingen en wat vaker per dag.
 6. Het kan helpen om de melk in te dikken met johannesbroodpitmeel of rijst amylopectine. Houd je baby wel goed in de gaten, in sommige gevallen kan dit de reflux juist weer verergeren.
 7. Zorg dat de baby niet te veel lucht binnenkrijgt tijdens het voeden.

Lees ook: Hoelang mag een baby slapen zonder voeding?

huggies banner voordeel

Bij welke refluxklachten of reflux symptomen huisarts inschakelen?

Reflux bij een baby komt vaak voor maar is meestal niet ernstig. Pas wanneer het over gaat tot refluxziekte kan het gevaarlijk worden. Probeer eerst altijd de genoemde tips uit als je reflux opmerkt bij je baby. Helpt dit niet en groeit jouw baby niet goed of valt hij of zij af? Neem dan meteen contact op met je huisarts.

Lees ook: Mijn baby spuugt 2 uur na de voeding!

Behandeling reflux baby

In de meeste gevallen zijn medicijnen niet nodig. Refluxziekte komt maar weinig voor. Maar mocht je baby toch erge reflux klachten hebben, dan zal de huisarts medicijnen voorschrijven. Dit kunnen medicijnen zijn die ervoor zorgen dat voeding sneller in de dunne darm terecht komt en op die manier niet meer terugstroomt. Een andere optie is dat de huisarts maagzuurremmers voorschrijft. Deze voorkomen dat de slokdarm beschadigd wordt door het maagzuur.

Reflux bij een baby of spugen bij baby’s is niet iets waar je ongerust over moet zijn. Pas als jouw baby de symptomen heeft van refluxziekte moet je alert zijn. Ook hier geldt, vertrouw je het niet, ga naar jouw huisarts! Altijd!

Lees ook: De 10 meest voorkomende babykwaaltjes!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019