Baby Babykwaaltjes

Osteopathie bij baby’s

Huilbaby’s, baby’s die slecht slapen of altijd in dezelfde houding liggen kunnen misschien klachten hebben die niet zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld wervels die scheef zitten of minder beweeglijk zijn. Een oorzaak hiervan is een hele snelle of juist hele langzame bevalling.
Osteopathie bij baby’s houdt in dat een therapeut het lichaampje onderzoekt op vastzittende botten, spieren of wervels en vervolgens behandelt. Dit kan de klachten bij de baby verminderen en mogelijk helpen bij huilbaby’s of baby’s die slecht slapen.

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat is een therapeut die zich bezighoudt met de bewegingen in het lichaam. Alles in het lichaam is in beweging, van botten tot spieren, organen en bloedvaten. Als iets niet goed kan bewegen kan dit klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer de wervels scheef zitten. Een osteopaat helpt de baby dan om deze meer los te krijgen.

De behandelingen van een osteopaat bij baby’s zijn altijd uiterst voorzichtig. Zo wordt het lichaam van je baby nooit gemanipuleerd, maar wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van mobilisatietechnieken. Door deze technieken krijgt het weefsel de kans om zich meer te ontspannen. Tevens worden de wervels of scheenbeenderen meer beweeglijk ten opzichte van elkaar.
osteopathie bij baby's huilbaby reflux

Waarvoor ga je met een baby naar een osteopaat?

Osteopathie bij baby’s wordt vrij vaak toegepast. Het kan helpen om de volgende klachten te verminderen of aan te pakken:

 • Duidelijke voorkeurshouding
 • Slaapproblemen
 • Moeite met zuigen of slikken
 • Reflux: vaak verslikken en overgeven
 • Darmkrampjes
 • Veel huilen, slecht slapen, rusteloos
 • Krampachtige houdingen door slechte mobiliteit
 • Vervorming van de schedel
 • Erg gevoelige nek
 • Eczeem of andere allergieën
 • Problemen met de neus, keel of oren.

Is osteopathie schadelijk bij baby’s?

Dit is een hele goede vraag met een zeer dubbel antwoord. De osteopaten zelf geven aan dat osteopathie totaal niet gevaarlijk is. De mobilisatietechnieken worden altijd voorzichtig uitgevoerd en nooit met grote druk, duw of trek bewegingen.
Toch zeggen kinderartsen en huisartsen iets heel anders. Een voorbeeld is het verhaal van baby Marloe.

Baby Marloe was een onrustige baby. Haar moeder vermoedde dat er iets niet in orde was, maar ze kon haar vinger er niet opleggen. Het consultatiebureau verwees haar door naar een craniosacraal therapeut en fysiotherapeut. Tijdens de behandeling is haar baby overleden. De therapeut had baby Marloe in een dusdanige houding vastgehouden dat haar adem werd afgeklemd.

Het is vaker voorgekomen dat baby’s die door therapeuten werden gebogen, overleden. Artsen waarschuwen ouders voor gevaarlijke therapieën en zien geen heil in osteopathie bij baby’s net zomin als andere vormen van therapie. Zembla heeft er een uitzending aan gewijd die je hier kunt terugkijken.

Buigen van baby’s levensgevaarlijk?

RTL heeft onderzoek gedaan naar de diverse alternatieve therapieën waaronder osteopathie bij baby’s. Met name het buigen of dubbelvouwen van baby’s wordt door kinderartsen als ‘levensgevaarlijk’ beschouwd. De adem wordt afgekneld en daarnaast kunnen er hartritmestoornissen en ademstoornissen optreden. Ook de techniek waarbij therapeuten de baby terugbrengen naar de foetushouding is allesbehalve ‘heilzaam’.

Osteopathie bij baby’s: Wat te doen?

Het dubbelvouwen van baby’s behoort niet bij osteopathie verklaart de Nederlandse Osteopaten Federatie. Bij osteopathie worden nooit hardhandige technieken gebruikt, maar juist de bewegingsgrenzen gerespecteerd. Ondanks de vele negatieve aandacht in de media zijn er in Nederland nog steeds tientallen therapeuten actief die wel goede resultaten hebben behaald. De keuze is dus geheel aan jezelf.

Huisartsen en kinderartsen blijven toch waarschuwen. Als eerste dien je sowieso naar je arts te gaan als je het idee hebt dat er iets niet in orde in met je baby. In overleg met een deskundige kun je wellicht een weloverwogen en goede beslissing nemen.

Maar bedenk wel: baby’s huilen nu eenmaal. De één meer dan de ander. Een huilbaby kan verschrikkelijk zijn, maar voor dat je osteopathie bij je baby overweegt, bedenk eerst dat het vanzelf een keer overgaat.

Instagram

error: Inhoud is beschermd !!
luiers aanbieding pampersaanbieding