zozwanger adverteren
Baby Verzorging

Babymassage, hoe moet je jouw baby masseren?

Door een goede massage kun je jezelf heerlijk ontspannen en zelfs een beetje herboren voelen. Niet alleen volwassenen kunnen hier intens van genieten, ook jouw baby vindt een massage erg fijn! Maar dat is niet het enige voordeel. Een babymassage is goed voor jullie band, het immuunsysteem van je kindje, de bloedsomloop, spijsvertering en de slaap van je baby (en dus ook jouw nachtrust!). Lees hier hoe je jouw baby in de watten kunt leggen en vervolgens laat slapen als een roosje.Liefde geven door baby masseren

Baby’s vinden het heerlijk als ze worden aangeraakt. Dit stelt hen gerust en geeft ze een geborgen gevoel. Het is niet voor niets dat jouw kleine soms de keel openzet alleen maar om aandacht te krijgen. Een babymassage is een perfecte manier om je baby al jouw aandacht te geven. Dit versterkt jullie band. Tevens geef je heel veel liefde en warmte door het masseren waarmee je gehoor geeft aan een belangrijke primaire behoefte.

Als klapper op de vuurpijl kun je jouw babymassage er zo op aanpassen dat je kind na de massage niets liever wilt dan uren in dromenland vertoeven. Handen uit de mouwen dus!
babymassage zelf baby masseren leren tips

Babymassage stappenplan en voorbereiding

Voordat je begint met de massage is er wel een kleine voorbereiding nodig, anders kan de babymassage in plaats van ontspanning stress en een huilende baby veroorzaken en dat wil je natuurlijk niet.

 1. Zorg dat de kamer waarin je gaat masseren lekker warm is (ongeveer 22 graden).
 2. Kies een veilige en zachte ondergrond zoals handdoeken, aankleedkussen of een deken.
 3. Check altijd of je baby nergens van af kan rollen.
 4. De babymassage is het fijnste als je baby bloot is, dan krijg je goed huid op huidcontact en kun je ook beter masseren.
 5. Gebruik babyolie of een natuurlijke olie.
 6. Zet apparaten die lawaai kunnen maken uit, het is immers tijd om te ontspannen.
 7. Doe je ringen, armbanden en horloge af en controleer of je nagels geen scherpe hoeken of randen hebben.

Wanneer kun je beter niet masseren?

Een babymassage is geschikt voor baby’s die ouder zijn dan 6 weken. Als ze jonger zijn is een massage nog iets te heftig voor dat tere lichaampje. Daarnaast is het niet verstandig om je baby te masseren wanneer hij of zij net gevoed is. Als je baby krampjes heeft kun je beter eerst met je verloskundige overleggen of een babymassage mag.

Zo kan je een babymassage zelf doen!

Alle voorbereidingen getroffen? Dan is het nu tijd voor een heerlijke babymassage. Wanneer je hiermee begint, laat de massage dan eerst 5 minuten duren en bouw dit later op naar 10 minuten. Bekijk ook hoe je baby erop reageert. Sommige baby’s willen meteen slapen, maar andere kunnen er juist actief van worden. Onderstaand een paar massage technieken:

 • Begin bij de voetjes of bij de beentjes. Maak vervolgens strijkende bewegingen vanaf de liezen naar de voetjes. Je kunt dit met je vingertoppen doen of met je hand een cirkel maken.
 • Pak de enkeltjes of onderbenen en maak fietsende bewegingen waarbij je de knietjes voorzichtig naar de buik brengt.
 • Masseer de onderkant van de voetjes met je duim. Maak hierbij cirkelende bewegingen van de hiel naar de teentjes toe. Doe dit ook bij de armen en handen.
 • Masseer nu het bovenlichaam door met je handen vanaf de borst naar de zijkant van het lichaam te strijken. Begint bij de rechterschouder en strijk door tot de linkerheup en doe vervolgens de andere kant. Draai hierna met je platte hand cirkels over het buikje.
 • Het rugje kun je op dezelfde manier masseren als de buik, maar let er wel op dat het hoofdje helemaal ontspannen is.

Lekker slapen na babymassage

Een babymassage kan een wondermiddel zijn om je baby lekker te laten slapen. Je kunt de slaap extra opwekken door je baby na de massage in een lekker warm badje te doen. Let er wel op dat je baby door de olie wat glad is! Leg tijdens het badje een handdoek of badcape op de verwarming of in de zon. Na het babybadje wikkel je jouw baby hier helemaal in. Grote kans dat hij of zij de oogjes niet meer kan openhouden!

vadersschapsverlof 2019