“waterwipes
Prenatale controle Specialisten

Wat doet een verloskundige?

Als je zwanger bent, dan zal je regelmatig naar een verloskundigenpraktijk gaan. Maar wat doet een verloskundige precies? Een verloskundige is opgeleid om de gezondheid en ontwikkeling van je baby te controleren.

Alles voor moeder en kind banner

De verloskundige is bij alle fasen van je zwangerschap betrokken. Tijdens de bezoekjes die je aan de verloskundigenpraktijk brengt, word je geïnformeerd en wordt alles gecontroleerd. Hierdoor worden eventuele complicaties opgespoord en kunnen zo in een vroeg stadium behandeld worden. De verloskundigenpraktijk houdt niet alleen je baby in de gaten tijdens de zwangerschap, maar de verloskundige is ook bij de bevalling aanwezig.
wat doet een verloskundige verloskundigenpraktijk

Wat doet een verloskundige? Dit zijn haar taken

De verloskundige houdt in de gaten of jouw baby goed groeit en zich goed ontwikkeld, ze let daarnaast ook op jouw gezondheid en controleert of jij je emotioneel fijn voelt. De verloskundigenpraktijk geeft je adviezen en voorlichting om de zwangerschap normaal te laten verlopen. Daarbij richt de verloskundigenpraktijk zich ook alvast op de toekomst, door je op de bevalling voor te bereiden en je te vertellen over het ouderschap.
Als er complicaties worden opgemerkt, dan kan er een verwijzing worden gegeven naar een gynaecoloog. Daarnaast zal de verloskundige proberen om een vertrouwensband op te bouwen met de beide aanstaande ouders.

Wanneer naar verloskundige?

Meestal heb je het eerste contact met de verloskundigenpraktijk als je rond de zes weken zwanger bent. Je kunt gewoon een verloskundigenpraktijk in de buurt opbellen en een afspraak maken. Deze vindt meestal tussen de zeven en tien weken plaats. Tijdens deze intake maakt de verloskundigenpraktijk een dossier over jou, je partner en de baby aan. Ook wordt je uitgerekende datum bepaald en krijg je meer informatie over je zwangerschap. Zoals gezegd wordt rond tien weken de termijnecho gemaakt. Deze echo wordt gemaakt bij de verloskundigenpraktijk of bij een echocentrum.

banner autogordel zwangere vrouwen

Vervolg bezoeken aan de verloskundige

Tijdens de zwangerschap bezoek je af en toe de verloskundige praktijk waar je ongeboren kindje gemonitord wordt. De verloskundige praktijk checkt de groei, de ligging, ontwikkeling en luistert naar het hartje. Ook jouw gezondheid, waaronder je bloeddruk, wordt in de gaten gehouden. Tegen de twintig weken zwangerschap krijg je het Structureel Echoscopisch Onderzoek, dat beter bekend is onder de naam 20-weken echo. Hierbij wordt onderzocht of het kindje eventuele lichamelijke afwijkingen heeft.

De bevalling voorbereiden

Als je ongeveer vierendertig weken zwanger bent dan vertelt de verloskundige wanneer je moet bellen als de bevalling begint. Je laat aan haar weten welke wensen je hebt voor de bevalling en voor de kraamtijd. Laat weten of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen en hoe je wilt bevallen. Deze wensen worden vastgelegd in een geboorteplan. De verloskundige praktijk kan je tips geven over cursussen en informatieavonden die je voorbereiden op de bevalling. De verloskundigenpraktijk zal je zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op de bevalling met informatie en tips.

De bevalling

Het is heel fijn dat je vlak voor en tijdens de bevalling niets meer aan de verloskundige hoeft uit te leggen, omdat zij bij vrijwel de hele zwangerschap betrokken is geweest. De verloskundige is zowel bij een thuisbevalling als een bevalling in het ziekenhuis aanwezig. In sommige gevallen zal een gynaecoloog de zorg overnemen. Dit gebeurt als hiervoor tijdens de zwangerschap een medische reden is gevonden of als er tijdens de bevalling complicaties optreden. Ook als je een verdoving wilt, wordt de zorg overgedragen.

bevalling verloskundige

Direct na de geboorte

Na de geboorte geeft de verloskundige jou de baby, zodat je even van je kindje kunt genieten. Zelf zorgt ze voor het controleren van het bloedverlies, het (laten) doorknippen van de navelstreng en het geboren laten worden van de placenta. Daarnaast zal ze je zo nodig hechten en helpen met de eerste keer borstvoeding. Als je eraan toe bent wordt je kindje gecontroleerd en aangekleed. Een tot twee uur na de bevalling neemt de kraamzorg het over. De kraamzorg zal acht dagen aanwezig zijn.
wat doet een verloskundige

De eerste tien dagen na de bevalling

Tijdens de eerste week tot tien dagen na de bevalling komt de verloskundige een keer of vijf langs om jullie te begeleiden en te ondersteunen. Ze helpt ook bij het signaleren van eventuele complicaties bij jou en je baby, lichamelijk dan wel psychisch. Het is belangrijk om eventuele issues vroeg te signaleren zodat ze zo snel mogelijk behandeld kunnen worden. De kraamzorg zal natuurlijk ook een oogje in het zeil houden.

Laatste controle na de geboorte van jouw baby

Rond zes weken nadat je bevallen bent, breng je een laatste bezoek aan de verloskundigenpraktijk voor een afsluitende controle. Mochten er complicaties geweest zijn dan krijg je ook te horen of deze gevolgen hebben voor een eventuele volgende zwangerschap. De verloskundige zal ook controleren op bloedarmoede, verhoogde bloeddruk en of de hechtingen naar wens genezen zijn.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019