sale kleertjes header
Zwangerschap

Met een doptone luisteren naar het hartje van de baby!

Tijdens de controles bij de verloskundige wordt er met een doptone naar het hartje van de baby geluisterd. Tegenwoordig kun je dit ook zelf thuis doen met behulp van een doppler. Een doppler lijkt een beetje op een doptone, maar is iets minder krachtig. Vanaf wanneer kun je het hartje thuis beluisteren met een doppler? Is het eigenlijk wel verstandig en veilig voor je baby om naar het hartje te luisteren met een doppler of doptone? Je leest het hier!

startersbox zwitsal banner

Wat is een doptone?

Een doptone is een compact apparaatje waarmee je de hartslag van je baby kunt horen. Je kunt naar het hartje luisteren als het apparaatje op de buik wordt zet. De doptone zendt geluidsgolven uit, deze komen bij het kindje terecht en worden via de hartkleppen van de baby weer teruggezonden. Het terugkaatsen van het geluid wordt door een doptone versterkt, waardoor het hoorbaar is. Bij de controles luisteren verloskundigen altijd met een doptone naar de hartslag van de baby.
Wanneer kan je het hartje horen van de baby in de buik?

Een doptone wordt vaak pas gebruikt vanaf de 12de week van de zwangerschap. Voor die tijd is je baby nog vol in ontwikkeling. Alle belangrijke organen en de hersenen worden in deze eerste periode aangelegd. Omdat een doppler geluidsgolven uitzendt en het niet bekend is welk effect deze geluidsgolven kunnen hebben op je baby, wordt een doptone niet gebruikt in deze kwetsbare periode.

Omdat je baby voor deze periode nog achter het schaambeen is verstopt, is het trouwens nog niet goed mogelijk dan al naar het hartslagje te luisteren. Na de 12 weken gaat je baby wat hoger zitten en kunnen de geluidsgolven hem beter bereiken.
doppler baby schadelijk

Is een doptone onderzoek gevaarlijk?

Een doptone wordt na de 12 weken bij elke controle bij de verloskundige gebruikt om naar het hartje te luisteren. Ik had er nooit zo over nagedacht of dit misschien schadelijk kan zijn, terwijl het wel zou kunnen. Er worden namelijk telkens geluidsgolven naar je baby toegezonden. Om te bepalen of het gevaarlijk is of niet, is er onderzoek naar gedaan.

In de afgelopen 30 jaar zijn er geen schadelijke gevolgen bekend. Toch blijven verloskundigen en artsen voorzichtig, juist omdat ze het niet zeker weten. Om die reden wordt een doptone nooit gebruikt voor de 12 weken als je baby nog heel kwetsbaar is en vol in de ontwikkeling is.

prenatal extra korting banner

Thuis naar het hartje van de baby luisteren

Je kunt thuis naar het hartje van de baby luisteren met een doppler. Een doppler werkt hetzelfde als de doptone bij de verloskundige, alleen zijn bij een doppler de geluidsgolven minder sterk. Je kunt al een doppler aanschaffen voor ongeveer €39,99.
luvion doppler angersounds

Redenen om niet zelf naar het hartje van de baby te luisteren

Ondanks dat een doppler minder sterke geluidsgolven uitzendt dan een doptone, wordt het door verloskundige afgeraden om thuis een doppler te gebruiken. Dat komt omdat het enige oefening vraagt om het hartje te vinden met een doppler, zeker gezien het feit dat het signaal zwakker is dan van een doptone.

Daarnaast pikt een doppler meer lichaamsgeluiden op zoals geruis, wat het nog lastiger maakt om het hartslagje te onderscheiden van andere geluiden.
Het komt vaak voor dat het ouders niet snel lukt de hartslag te vinden, wat veel stress en angsten met zich meebrengt, terwijl er niets aan de hand is.

Het tegenovergestelde kan ook: je voelt je baby minder bewegen aan het einde van de zwangerschap. Vervolgens gebruik je de doppler en hoor je een hartslag. Maar het kan zijn dat je niet de hartslag van je baby hoort, maar die van jezelf of andere geluiden van je lichaam. Iemand die niet goed getraind is om een doppler te gebruiken, dan zich heel makkelijk vergissen.

Lees ook: Dingen die je ongeboren baby kan voelen en merken in de buik!

Voor niets ongerust!

Stel dat er dan toch iets aan de hand is met je baby, maar je denkt dat dit niet het geval is omdat je dacht dat je het hartje hoorde? Je wilt natuurlijk niet denken aan de gevolgen. Daarom: het is beter om het niet te gebruiken en gewoon te wachten tot de afspraak bij de verloskundige waar je het hartje kunt horen met een doptone.

Als je minder beweging voelt, ga dan niet zelf controleren of het hartje nog klopt. Maar bel altijd je verloskundige zodat je zeker weet dat er niets aan de hand is.

Wil je toch graag thuis naar het hartje luisteren, vraag dan aan je verloskundige wat ze hiervan vindt. Misschien kan ze je helpen de doppler op de juiste manier te gebruiken. Luister pas naar het hartje na de 13de week van je zwangerschap en doe het niet vaker dan eenmaal per week ongeveer 1 minuut.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019