banner cheezzbaby 728x200
Specialisten

Verloskundige zorg: vanaf voor de conceptie tot anticonceptie

Wat doet de verloskundige?

Voor veel mensen een vraag, waarvan ze denken het antwoord wel te weten. Die doet toch de controles tijdens de zwangerschap? Dat klopt, maar de verloskundige zorg is veel uitgebreider.

In mijn eerste blog schreef ik al over het prille begin het pre-conceptie spreekuur. Want ook als je zwanger wilt worden, kun je al bij een verloskundige terecht. Advies, voorlichting, risico-inschatting en aanvullend onderzoek staan hierbij centraal. Wij geven een passend advies om zo gezond mogelijk zwanger te worden. En most of all: jullie hebben direct iemand waarbij je altijd terecht kunt met vragen en die jullie kan begeleiden tijdens eventuele problemen in de fase voorafgaand aan de zwangerschap.




Zwanger!

En dan is daar de positieve zwangerschapstest! Gefeliciteerd! Wij raden aan om nu direct contact op te nemen met de verloskundige. Als je nog niet in de preconceptionele fase bent geweest, dan is dit het moment om te bellen.

In mijn praktijk laten wij iedereen zo snel mogelijk komen voor een intake. Dit is een gesprek om een risico-inschatting te maken aan het begin van de zwangerschap. Verder krijg je veel voorlichting over onder andere de zwangerschap, voeding, werk en onderzoeken. Er wordt een eerste plan voor de zwangerschap gemaakt.

Vaak maken de verloskundigen tegenwoordig zelf de eerste echo’s: rond 8 weken de 1e echo en tussen de 10 tot 12 weken de 2e echo. Dit zijn de termijn-echo’s. Ook worden eventuele diagnose-echo’s gemaakt zoals groei- en liggingsecho’s.
De controles zullen in het begin om de 4 weken zijn en aan het einde elke week. Tijdens iedere controle worden de bloeddruk, de groei van de baarmoeder en het kind en het gewicht beoordeeld. Ook luisteren we naar het hartje van jullie kindje.

Daarnaast zijn er vele extra onderzoeken die indien nodig kunnen worden ingezet, denk hierbij bijv. aan bloed- en urineonderzoeken. Treden er problemen op in de zwangerschap? Dan moet je de verloskundige altijd bellen, ook bij twijfel. Als het nodig is, heeft zij overleg met de gynaecoloog en stuurt zij jullie door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
taken van een verloskundige

Alleen thuisbevalling?

Er wordt vaak gedacht dat verloskundigen alleen de thuisbevallingen begeleiden. Niets is minder waar! Wij begeleiden elke bevalling, waarbij er geen medische indicatie is. Een medische indicatie houdt in dat de bevalling een hoger risico heeft voor moeder en kind en in het ziekenhuis onder continue begeleiding van verpleegkundige en arts(-assistent) moet plaatsvinden.

Er zijn vele mogelijkheden om te bevallen: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis en in het geboortehotel. Zolang de bevalling niet medisch is heb je veel vrijheid om te bevallen hoe je wilt.

De weeën kun je opvangen in verschillende houdingen: denk aan staand, lopend of op de skippybal. Maar ook onder de douche of in bad. Ook het “echte” bevallen, ofwel het persen, kan in bad, staand of op de baarkruk. Zolang de natuur het goed doet zijn de mogelijkheden heel divers.
We zullen een geboorteplan opstellen om samen met jou en je partner goed voorbereid te zijn op de bevalling. Uiteraard nemen we jullie specifieke wensen hierin mee.

En dan het (tijdelijke) afscheid na de bevalling

De eerste week na de bevalling komt de verloskundige gemiddeld 4 tot 5 keer langs, afhankelijk van de situatie. Niet elke verloskundige hanteert eenzelfde schema, maar in mijn praktijk zijn we gewend om om de dag langs te komen. In sommige gemeenten wordt de hielprik door het CJG gedaan, in anderen door de verloskundige zelf. De kraamzorg komt dagelijks langs en doet controles. Twijfelt zij of zijn er problemen die niet kunnen wachten tot de volgende controle dan zal zij contact opnemen met de verloskundige.

In de loop van de jaren is het takenpakket van de verloskundige verder uitgebreid en dit gaat nog door. Steeds meer verloskundigen worden ook het aanspreekpunt voor anticonceptie. Naar mijn idee een goede ontwikkeling, dit hoort bij haar vak!

Zwanger en op zoek naar een verloskundige?

Als je een positieve test hebt kan je direct bellen, ik raad altijd aan te kijken welke verloskundigen in de buurt zijn en welke zorg je het beste bij jullie en jullie wensen vindt passen. Vaak is het mogelijk even kennis te maken (telefonisch of via een spreekuur) indien je de keuze erg moeilijk vindt. Luister vooral naar je gevoel en maak op basis hiervan je keuze!

Woon je in de omgeving van Albrandswaard, Barendrecht en Rotterdam en ben je zwanger of wil je meer informatie? Kom dan eens langs in mijn verloskundige praktijk om kennis te maken!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019