header banner hema
Specialisten

Preconceptiespreekuur! Wat is dat?

Uniek. Prachtig. Bijzonder. Wonderlijk. Wie kan dit soort termen gebruiken bij het omschrijven van zijn of haar werk? Ik denk dat ik een van de weinige gelukkigen ben. Mijn naam is Gardy Laurijssen en mijn beroep? Verloskundige. Het mooiste vak dat er bestaat. In deze blog vertel ik meer over het preconceptiespreekuur ook wel kinderwens spreekuur genoemd. Want verloskundige zorg start al voor de bevruchting

baby kleertjes banner

Mijn verloskundige praktijk

Inmiddels mag ik alweer 12,5 jaar kindjes op de wereld zetten en dat doe ik nog steeds met net zoveel passie en energie als toen ik net begon. En deze passie wil ik graag delen en jullie mee te nemen in mijn wereld.

Ik ben zelf de trotse moeder van een prachtige 2-jarige dochter, die iedere dag weer mijn wereld verrijkt. Ik weet dus precies wat de aanstaande papa’s en mama’s in mijn praktijk te wachten staat en ik gun het iedereen om dit mooie gevoel mee te maken.

De praktijk waar ik het over heb, is mijn ‘soort-van-tweede-kindje’ in de omgeving van Barendrecht/Albrandswaard/Rotterdam. Hier ontvang ik mijn klanten op de manier waar ik sterk in geloof en die er ook voor zorgde dat ik 7 jaar geleden mijn eigen praktijk startte; persoonlijke zorg en aandacht centraal. Omdat iedere zwangere zorg op maat verdient.

banner babypark sale

Informatie overload voor nieuwe ouders

Tijdens mijn werk krijg ik regelmatig dezelfde vragen, maar ik merk ook dat er vragen zijn die minder vaak gesteld worden. Toch zijn dit vragen die voor veel zwangeren en hun partners interessant kunnen zijn. En laat daar nu net deze blog om de hoek komen kijken! Een uitgelezen kans om jullie te overladen met deze informatie over de verschillende fases van de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd!
Een zwangerschap begint al voor de bevruchting

Laten we bij het begin beginnen. En dan het letterlijke begin. Of eigenlijk zelfs ervoor. Want een zwangerschap begint eigenlijk al voor de bevruchting. Als je eenmaal zwanger bent dan ga je naar de huisarts of de verloskundige. Dat klopt: zodra jullie een positieve test in handen hebben, is de tijd aangebroken om een afspraak te maken bij de verloskundige, het liefst zo snel mogelijk.

Maar wat veel stellen niet weten, is dat zij al in de fase voorafgaand aan de zwangerschap, ook wel de pre-conceptionele fase, een afspraak kunnen maken bij de verloskundige. Omdat ik deze zorg erg belangrijk vind, is dit in onze praktijk ook mogelijk. Naast de gewone spreekuren kunnen mensen terecht op ons kinderwens spreekuur of preconceptiespreekuur.

Lees ook: Kinderwens? Het belang van een goede voorbereiding op de zwangerschap!

Preconceptiespreekuur

Het preconceptiespreekuur is een moeilijke en misschien zelfs wat onduidelijke term. Wij houden het daarom ook liever op kinderwens spreekuur. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in? In de periode voordat je zwanger raakt kan je al heel veel doen om een zo gezond mogelijk kindje te krijgen. Het verminderen van de risico’s tijdens de zwangerschap begint al in het prille begin, eigenlijk al wanneer de eicel en de zaadcellen rijpen.

Het is dus goed om na te denken of er bij jullie sprake is van bepaalde risico’s of dat jullie nog informatie nodig hebben om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen.

Waardevolle risico-inschatting tijdens het kinderwens spreekuur

Wat kan je verwachten tijdens het kinderwens spreekuur? Er zullen veel vragen gesteld worden over jullie gezondheid, leefstijl, familiegeschiedenis, arbeidsomstandigheden en sociale leven om met al deze informatie bij elkaar een goede risico-inschatting te kunnen maken voor de aanstaande zwangerschap.

Daarnaast geven wij informatie over het vergroten van de eventuele kansen op een zwangerschap, hoe je je leefstijl zo gezond mogelijk kan aanpassen en hoe het verloskundig systeem in Nederland werkt. Zijn er risico’s? Dan wordt er passende zorg gegeven om deze te vermijden of te verminderen. Dus wil je zwanger worden? Maak dan nu al een afspraak bij een verloskundige in de buurt. Jij en je (toekomstige) kindje zijn het meer dan waard!

Alvast wat tips uit het kinderwens spreekuur

  1. Stop je met anticonceptie? Start dan direct met foliumzuur slikken en vitamine D.
  2. Gebruik geen alcohol of drugs en rook niet.
  3. Let op je voeding. Op de website van het voedingscentrum of op ZoZwanger staat uitgebreide informatie over wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap (en dus ook tijdens de eerste weken, als je het nog niet weet).
  4. Probeer een gezond gewicht na te streven (naarmate jouw BMI stijgt is de kans op een spontane zwangerschap minder groot en het risico op een miskraam groter). Lees hier meer over zwanger worden met overgewicht.
  5. Ga na of je risico’s loopt op het werk (denk bijvoorbeeld aan het werken met giftige stoffen of straling en afwijkende arbeidstijden).
  6. Ga na of je al je vaccinaties hebt gehad en of je kinderziekten hebt gehad.
  7. Gebruik je medicatie? Bespreek dit dan met je arts of verloskundige.
  8. Ga na of je mogelijk besmet bent of kunt raken met een SOA.
  9. Ga na of er nog andere mogelijke risico’s zijn (bij twijfel: vraag het altijd na!).

Lees ook: Wanneer kan je zwanger worden na het stoppen met de spiraal!Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!