“waterwipes
Zwanger Worden

Kinderwens? Het belang van een goede voorbereiding op de zwangerschap!

Als je zwanger bent komt er een heleboel op je af. De voorbereiding op de geboorte van jullie kindje neemt echt wel een paar maanden in beslag. Maar waarom zou je dan pas beginnen met voorbereiden? Het is veel verstandiger om dat al veel eerder te doen, vóór je zwangerschap. Dan bereid je je nog niet voor op de komst van de baby, maar ga je je voorbereiden op de zwangerschap. Dat is minstens zo belangrijk. Waarom? Dat lees je hier!

conceive plus discreet online bestellen banner

Waarom is een voorbereiding op de zwangerschap belangrijk?

Als je gaat trouwen ben je soms wel een jaar bezig met de voorbereiding voor deze grote dag. De jurk, de locatie, het eten, de taart; alles moet tot in de puntjes voorbereid zijn. Het huwelijk wordt gezien als een belangrijke verbintenis voor de rest van je leven.

Waarom denken we ook niet zo over een zwangerschap? Dat is pas een verbintenis voor het leven. Er zijn zo veel stellen die gaan scheiden met kleine kinderen, maar als je samen een kind hebt ben je echt voor altijd aan elkaar verbonden!




Het is dus eigenlijk heel normaal om een zwangerschap goed voor te bereiden. Niet alleen door er goed over na te denken. Want ben je echt klaar voor het moederschap, zijn jullie samen klaar voor het ouderschap?

Maar ook lichamelijk, financieel en psychisch kan een zwangerschap een heleboel veranderen. Je kunt er voor kiezen om al voor je zwanger bent op bezoek te gaan bij de verloskundige. Je gaat dan voor ‘preconceptiezorg.’ Zo kun je alles wat belangrijk is om te weten voor je zwanger wordt van tevoren bespreken en weet je beter waar je aan begint en waar je op moet letten.

banner winkelpromo

Checklist: 15 Tips voor een goede voorbereiding op de zwangerschap!

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je leefstijl, maar ook die van je partner, van invloed zijn op de gezondheid van je baby. Al voor de bevruchting begint!
De allereerste weken van je zwangerschap zijn eigenlijk de belangrijkste, maar het zijn ook vaak de weken waarin je misschien nog niet weet dat je zwanger bent. In die eerste weken vindt de aanleg en ontwikkeling van je baby plaats.

Als je zwangerschapstest positief is ben je al twee weken zwanger. Twee weken waarin je misschien nog van alles gedaan en gegeten hebt waar je achteraf heel erg van kunt balen.
Dus heb je een kinderwens? Begin dan met een goede voorbereiding op de zwangerschap.

  1. Stoppen met roken, maar ook stoppen met meeroken!

    Iedereen weet hoe schadelijk het is voor je ongeboren baby. Maar het is ook slecht voor jouw vruchtbaarheid. Stop er dus mee. En zorg ervoor dat in jouw buurt niet meer gerookt wordt, ook niet buiten.




  2. Gezond eten

    Eet alsof je al zwanger bent! Weet jij precies wat je beter wel en niet kunt eten als je zwanger bent (of wilt worden), doe dan eens deze quiz!

  3. Afvallen

    Een gezond gewicht is beter voor de vruchtbaarheid, maar ook voor de gezondheid van je toekomstige baby. Als je op een gezond gewicht bent als je zwanger wordt, gaat dit waarschijnlijk je zwangerschap makkelijker maken. Hoe zwaarder je bent hoe zwaarder het is voor je spieren en gewrichten. Ook kom je vaak nóg meer aan als je al aan de zware kant bent.

  4. tips om je voor te bereiden op de zwangerschap

  5. Bewegen

    Door elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, blijf je fit. Je hoeft echt niet te gaan rennen, gewoon wandelen in de buitenlucht is al prima. Door te sporten en bewegen blijf je gezonder, dit is goed voor je vruchtbaarheid en uiteindelijk ook een voordeel tijdens de zwangerschap en de bevalling.

  6. Voorkom infecties

    Een infectie krijgen wil je liever niet. Maar als je zwanger bent kan het schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Vermijd daarom alles waardoor je een infectie kunt oplopen.

    Dit houdt in: niet meer de kattenbak verschonen en handschoenen dragen bij tuinieren. Check ook of je bent ingeënt tegen (kinder)ziekten en of het verstandig is om dit alsnog te doen.

  7. Ovulatietest online bestellen banner
  8. Risico’s op je werk

    Werk je met gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, narcose gassen, medicijnen tegen kanker, zware metalen of chemische middelen)? Ga dan in gesprek met je bedrijfsarts of werkgever. Ook als je werk doet waarbij je een infectie kunt oplopen of waarbij je blootgesteld wordt aan straling (stewardess) is het verstandig om dit aan te kaarten.

    Er zijn gevaarlijke stoffen die schade kunnen aanbrengen aan het ongeboren kind, maar er zijn er ook die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden.

  9. Erfelijkheid

    2 tot 3 op de 100 kinderen wordt geboren met een aangeboren ziekte. Belangrijk om te checken als je je gaat voorbereiden op de zwangerschap of er erfelijke ziektes voorkomen in de familie van jou en je partner.

    Maar ook als de ouders familie van elkaar zijn (misschien nog even de stamboom checken?). Ook als je uit een gebied komt waar erfelijke bloedarmoede vaker voor komt (zoals Afrika, het Verre Oosten of de Antillen) is de kans op een aangeboren ziekte groter.

  10. Problemen bij vorige zwangerschap

    Als je miskramen hebt gehad, of misschien wel een zwangerschapsvergiftiging. Maar ook als je baby niet goed groeide, is het verstandig om dit aan te kaarten. Soms is onderzoek nodig of kunnen er extra voorzorgsmaatregelen genomen worden.

  11. Medicijnen

    Medicatie kan invloed hebben op jouw vruchtbaarheid en de gezondheid van je baby. Overleg daarom altijd of je de medicijnen mag blijven gebruiken. Doe dit ook bij zelfzorgmedicatie zonder recept.

  12. Checken van zwangerwijzer

    Dit is een uitgebreide vragenlijst. Door deze in te vullen kun je zelf al kijken of er risico’s zijn voor jou, je partner en uiteindelijk je kind.

  13. Relatie

    Is jullie relatie sterk genoeg om ouders te worden? Hoelang en goed kennen jullie elkaar, kan je op elkaar terugvallen? Wil je de rest van je leven samen voor een kind zorgen?

  14. Geld

    Baby’s kosten geld en grotere kinderen kosten vaak nog meer geld. Ben je daar aan toe? Kan je een kind bieden wat het nodig heeft? Ook als je misschien minder gaat werken als de baby geboren is?

  15. Huis

    Is jullie huis klaar voor gezinsuitbreiding? Natuurlijk heb je geen kasteel nodig, maar is er genoeg plaats? Hebben jullie een fatsoenlijk dak boven je hoofd waar je een kindje veilig op kunt laten groeien?

  16. Foliumzuur slikken

    Dit verkleint de kans op een open ruggetje. Je slikt 400 microgram per dag tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur is te koop bij een drogist of apotheek.

  17. Vitamine D

    Hiervan slik je 10 microgram per dag, gedurende de hele zwangerschap. Het is goed voor de groei van je baby.

Welke vitamines moet je slikken als man én vrouw als je zwanger wilt worden?

jizerbanner banner

Wat kunnen mannen doen in de voorbereiding op een zwangerschap?

Je partner denkt hier misschien anders over, maar ook de mannen kunnen zich voorbereiden op de zwangerschap. Zeker qua medicatie, werken met gevaarlijke stoffen en gezond leven gelden alle bovenstaande tips ook voor mannen.

Wat ook erg verstandig is om als man te stoppen met roken. Als je stopt duurt het nog twee tot drie maanden voordat alle schadelijke effecten zijn verdwenen uit je sperma. Sowieso zorgt roken ervoor dat je minder vruchtbaar bent. Wil je niet stoppen? Rook dan in ieder geval niet in de buurt van je partner.

Wat als je kinderwens lang op zich laat wachten?

Heb je alle tips opgevolgd en blijft een zwangerschap uit? Dan kun je ervoor kiezen om naar het kinderwens spreekuur te gaan. Hierin wordt van alles besproken. Leefstijl, gezondheid van jezelf en familie, eerdere zwangerschappen, medicijngebruik en menstruatiecyclus.

Ook krijg je er voorlichting over vruchtbaarheid, zwangerschap en gezonde leefstijl. Als het nodig is kunnen er zelfs prenatale onderzoeken, bloedonderzoek of genetisch onderzoek worden gedaan.

Het voorbereiden op de zwangerschap is iets dat door steeds meer stellen gedaan wordt. Dat is helemaal niet zo gek, want een zwangerschap gaat je leven voorgoed veranderen. Je wilt er alles voor doen om een zo gezond mogelijk kindje op de wereld te zetten. En een goede voorbereiding is toch echt het halve werk!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019