header banner hema
Opvoeding peuter

Een cursus ouderschap volgen: is dat nodig?

Iedere ouder zal het met mij eens zijn: als je een kind krijgt verandert de thuissituatie drastisch. Het is jullie kind die (zeker de eerste maanden) met de scepter zwaait en jullie dagindeling bepaalt. Wat een baby met een relatie doet, misschien niet veel of misschien juist te veel. De vraag is: zijn jullie daar tegen opgewassen? Veel stellen redden het, maar er zijn ook onnodig veel stellen waarbij de relatie strandt na het krijgen van kinderen. Waaraan ligt dat? Een slechte voorbereiding? En kan dit probleem getackeld worden door een cursus ouderschap volgen? Wie weet!

libido banner

Cursus ouderschap ter voorbereiding op de komst van een baby

Er zijn tal van cursussen die je helpen tijdens de zwangerschap met het voorbereiden op de bevalling en het geven van borstvoeding. Vroeger waren deze er niet, maar tegenwoordig komen er alleen maar meer bij. Dat komt omdat veel mensen het nut ervan inzien. Maar na de zwangerschap en bevalling sta je er wel weer alleen voor. Of ja, waarschijnlijk met zijn tweeën. En dan? Hoe ga je dat aanpakken?




Volgens Carolien Gravesteijn van de Hogeschool in Leiden is het maar vreemd dat er wel zwangerschapscursussen zijn, maar geen ouderschapscursus, terwijl je als ouders juist voor de meeste uitdagingen komt te staan. Een cursus ouderschap volgen kan stellen voorbereiden op wat er kan komen en zorgt ervoor dat men over zaken gaat nadenken. Op deze manier staan de partners op één lijn qua taakverdeling en opvoeding.

Een kind brengt veranderingen met zich mee

Iedere ouder zal het met mij eens zijn dat een kind krijgen een effect heeft op je leven en vanzelfsprekend ook op je relatie. Er komen namelijk hele andere normen en waarden om de hoek kijken die een grote rol gaan spelen. Denk aan de opvoeding van je kind: staan jullie eigenlijk wel op één lijn? En wat dacht je van een taakverdeling? Wie gaat wat doen?

prenatal extra korting banner

Lees ook: Vaardigheden die je krijgt als je moeder bent!

Maar ook de omgang met het kind kan voor strubbelingen zorgen. Misschien kan je partner er niet goed tegen als het kind huilt of is de moeder iets te soft. Een kind brengt veel veranderingen met zich mee. En soms zijn deze veranderingen niet altijd prettig denk bijvoorbeeld aan:

  • Slaaptekort.
  • Meer stress omdat je kindje veel aandacht vereist.
  • Minder aandacht voor elkaar.
  • Nieuwe afstemming van de rollen binnen jullie gezin.

Door al deze veranderingen komen veel relaties onder grote druk te staan en helaas redden velen het niet. In de laatste jaren zijn het aantal scheidingen in Nederland toegenomen.

Ongeveer 40% van de ouders met kinderen onder de 4 jaar gaat uit elkaar!

Nu hoeft dat niet per se te liggen aan het feit dat het stel kinderen heeft, maar toch speelt het geregeld wel een rol. Een cursus ouderschap volgen kan mogelijk veel problemen voorkomen en daardoor het aantal echtscheidingen met kleine kinderen terugdringen.
Wat leer je in een cursus ouderschap

Wat leer je in een cursus over ouderschap?

Een cursus ouderschap bestond al in Amerika. Deze cursus is opgezet aan de hand van een onderzoek onder ouders. Ook in Nederland is onderzoek verricht naar veranderende partnerrelaties nadat er een baby is geboren. Op basis van de resultaten uit dit onderzoek en uit het onderzoek uit Amerika is de cursus ouderschap ontwikkeld. 

De cursus ouderschap richt zich op verschillende elementen:

  • Educatie over de ontwikkeling van kinderen en hoe je kunt zorgen voor een goede evenwichtige relatie.
  • Samen afspraken maken bijvoorbeeld over de taakverdeling, jullie omgang met het kindje als hij of zij huilt.
  • Afstemmen van normen en waarden. Tevens bespreken jullie welke opvoedstijl het beste gaat passen binnen jullie gezin.

Ouderschapscursus volgen voor iedereen een meerwaarde?

Het is geen geheim dat er vele relaties en huwelijken stranden nadat een stel aan kinderen is begonnen. Het schijnt dat stellen met kinderen ongeveer 8 keer zoveel ruzie hebben, meer stress ervaren en meer vermoeid zijn dan stellen zonder kinderen. Deze factoren zijn niet alleen funest voor de relatie, ook kinderen lijden hieronder.

Het doel van een cursus ouderschap is onder andere het terugdringen van echtscheidingen door ouders goed voor te bereiden op het leven met kinderen. Uit onderzoek bleek dat de cursus ouderschap mooie resultaten heeft geboekt zoals:

  • Minder depressieve klachten en angst bij moeders.
  • Minder stress bij beide ouders.
  • Verbeterde welzijn bij beide ouders.
  • Beter slaapgedrag bij de baby.
  • Op lange termijn zijn de sociaal-emotionele vaardigheden van de baby beter.
  • Betere samenwerkingsrelatie en partnerrelatie tussen de ouders.

Een cursus ouderschap volgen kan dus zeker een meerwaarde hebben. Toch denk ik niet dat het per se nodig is. Wat wel echt nodig is, is dat je van te voren duidelijke afspraken met elkaar maakt. Gebruik daarvoor de onderstaande tips en oefeningen, daarmee kom je al een heel eind. Maar toch, mocht je twijfelen dan is een cursus ouderschap zeker een goed idee.

Lees ook: Ben je klaar voor het ouderschap? Doe deze test!

cursus ouderschap volgen als voorbereiding

Tips en oefeningen voor aanstaande ouders

Wil je geen cursus ouderschap volgen of heb je geen tijd of zin, maar wil je jezelf wel goed voorbereiden op het leven met een kind? Neem onderstaande tips en oefeningen dan eens door.
Uit eigen ervaring weet ik dat het echt gaat helpen als je van te voren al wat afspraken maakt. Ik merk zelf ook dat het leven met een kind, je relatie verandert.

  1. Bespreek voordat jullie kind er is eens goed hoe jullie de opvoeding voor je zien

    Hoe ben je zelf opgevoed en welke elementen uit de opvoeding wil je meenemen? Wil je vrij opvoeden of betrekkelijk streng? Hoe streng wil je eigenlijk zijn? Welke tradities of gewoonten wil je graag invoeren? Denk hier samen eens goed over na tijdens een heerlijk diner, nu kan het nog!

  2. Heel belangrijk: bespreek een taakverdeling

    Als de baby er is, is moeders met verlof. Komt alles dan op haar schouders of gaat papa ook meehelpen? Wie gaat de nachtvoedingen doen? Hoe zit het met de luiers verschonen en wanneer gaat de baby in bad?

    beste babyfles banner

    Doen jullie dat altijd samen? Wat spreken jullie ’s avonds af, wie let er op de kleine en hoe willen jullie de weekenden indelen? Misschien dat vaders in het weekend wat meer kan opletten zodat mama een beetje vrij is?

  3. Hoe gaan jullie werk combineren met het gezinsleven?

    Hoeveel dagen gaat jullie werken en hoe gaan jullie dat regelen met de oppas. Bespreek dit ook met vrienden of familie die al kinderen hebben. Zij weten beter hoe het er in de realiteit aan toe gaat.

  4. Bespreek een verdeling van het huishouden

    Maar ook de andere taken zoals de tuin en boodschappen.

  5. Als de baby er is, vergeet dan niet om te genieten van de mooie momenten

    Soms zijn we geneigd alleen te kijken naar de momenten waarbij het mis ging.

  6. Geef elkaar zo vaak mogelijk een compliment

    Bijvoorbeeld omdat mama leuk met de baby aan het spelen is, of papa goed de fles heeft gegeven. Het zijn kleine dingen, maar echt super belangrijk.

  7. Las wekelijk een klein evaluatiemoment in

    Wat gaat goed en wat gaat minder. Erger je jezelf aan bepaalde dingen, spreek die altijd uit. Dat geldt ook voor zaken die je misschien moeilijk vindt. Huilt je baby bijvoorbeeld veel, bespreek dan samen hoe jullie hiermee om willen gaan.

  8. Vraag altijd naar ideeën en tips van andere ouders

    Hier kan je echt veel aan hebben. Schaam jezelf ook nooit als jouw kind niet ‘makkelijk’ is, geloof me: dat is bijna geen enkele baby.

Heb je wel eens gehoord van horizontaal ouderschap? Misschien is het iets voor jou?



disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019