wishup banner
Baby

Wat een baby met je relatie doet!

Zodra je als stel een positieve zwangerschapstest in je handen houdt, zit je waarschijnlijk de komende tijd samen op een roze wolk. Misschien hebben jullie er wel heel lang over gedaan om zwanger te worden, of was het in een keer raak? Hoe dan ook, jullie krijgen een baby! En dat is heel bijzonder. Maar, wat doet een baby met je relatie? Ook op de langere termijn.

Wat een baby met je relatie doet tijdens de zwangerschap

Na een paar weken wordt die wolk misschien al iets minder roze. Als zwangere vrouw voel je je nou eenmaal niet altijd topfit. Je bent moe, zo moe, je wist niet dat je zo moe kon zijn. Zodra je wakker wordt ben je misselijk, je hebt geen zin om te eten, maar als je dat niet doet ben je zo duizelig als het maar kan.

En dan die buik die steeds dikker wordt. De eerste maanden zitten je kleren voor geen meter, en zo lang die buik niet echt mooi groeit voel je je vooral dik. Tegen de tijd dat je buik echt mooi gaat tonen en groeien zit hij voornamelijk in de weg. Veters strikken is een crime, je krijgt last van je bekken en je banden.
Maar die partner van je, die heeft nergens last van. Ja, van jouw geklaag. En van je hormonale uitbarstingen. Van het feit dat hij de muur in de babykamer al twee keer heeft moeten over schilderen omdat je de kleur toch niet mooi genoeg vond. Of dat hij bij nacht en ontij voor je door de drive-in moet omdat je ineens enorme cravings tijdens de zwangerschap hebt.

banner babypark sale

Maar wat doet een baby nou echt met je relatie?

Oke, wat je hierboven leest is natuurlijk enorm overdreven. Toch verandert er echt wel het een en ander in je relatie als je zwanger bent. Voor je partner is het misschien best lastig om zich in te leven. Hij weet niet hoe jij je voelt, hoe jouw lichaam verandert en wat er in je hoofd gebeurd. Logisch, je weet het vaak zelf niet eens.

Maar ook voor hem kan een zwangerschap lastig zijn. Hij kan onzeker zijn over de aankomende bevalling. Kan zich buitengesloten voelen omdat hij niets anders kan doen dan langs de zijlijn meekijken. Ook kan er druk op jullie relatie komen te staan omdat er van alles geregeld moet worden.

Lees ook: Moet je je schamen voor je roze wolk?

vloer isoleren banner

Misschien willen jullie nog wel verbouwen voor de baby er is. Of moeten jullie nog verhuizen. Het kan natuurlijk ook zijn dat het kindje niet gepland was en het financieel even niet zo lekker gaat. Zulke zaken kunnen stress met zich meebrengen, en onzekerheid.
Probeer er samen over te praten. Geef eerlijk aan waar je mee zit, allebei. Probeer eventuele problemen op te lossen, zelf of met hulp van buitenaf. Zodat jullie je in alle rust kunnen voorbereiden op de komst van jullie kindje.
Hoe jullie relatie verandert na komst baby

Hoe jullie relatie verandert na de komst van de baby

En dan, na al die maanden is jullie baby er. Van de meeste ouders hoor je dat ze hun kindje ‘herkennen’. Ook al heb je je kindje alleen een keer op een echo gezien, toch voelt het vaak meteen heel eigen. Maar een klein babytje heeft heel veel zorg nodig. Nachtvoedingen, schone luiers, warme kruikjes. Een baby brengt behalve bergen was ook veel slapeloze nachten met zich mee.

En wederom een heleboel onzekerheid. “Doen we het wel goed?” zullen de meeste nieuwe ouders zich meer dan eens afvragen. Zeker als je als moeder moet herstellen van de bevalling kunnen de eerste dagen (of weken, misschien wel maanden) heel erg pittig zijn. En dan komt jullie relatie misschien wel even op een laag pitje te staan.

Naast de zorg van je baby en jezelf draait ook je huishouden gewoon door. Er moet waarschijnlijk weer ‘gewoon’ gewerkt worden door je partner, en na een paar maanden ook weer door jou. Op het moment dat je je baby een beetje begint te begrijpen zit je verlof er weer op en begint het gewone leven weer.

Het gewone leven, met een baby erbij. De wekker op heel vroeg, omdat er voor werktijd een kleintje naar de opvang gebracht moet worden. Hoewel je die wekker misschien niet eens hoeft te zetten omdat je toch nog de halve nacht wakker gehouden wordt. Het is niet raar dat de intimiteit er wel eens bij in schiet die eerste periode.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

De andere kant van jullie relatie met een baby erbij

Toch is het echt niet allemaal kommer en kwel. Misschien hebben jullie wel een baby die altijd doorslaapt en hebben jullie tijd genoeg voor elkaar. Ook ga je elkaar als partners op een andere manier bekijken. Blijkt je stoere voetballende man ineens een hele lieve zorgzame vader te zijn. Die met zijn grote handen heel voorzichtig die kleine armpjes door het rompertje doet. Hoe zoet is het, een kleine baby in de armen van zijn vader onder de douche? Je ziet elkaar in een ander daglicht en dat is vaak heel mooi.

En ja, natuurlijk is het heel belangrijk om tijd voor elkaar te maken. Om af en toe even samen uit eten te gaan, of lekker op de bank te kruipen met elkaar en een filmpje kijken. Blijven praten met elkaar, hoe druk jullie het ook hebben. Alles draait om dat kleine kindje, maar als zijn ouders uit elkaar groeien heeft de baby daar echt niets aan.
Wist je dat één derde van de ouders gaat scheiden voor hun kindje drie jaar is?

beste babyfoon bol.com

Samen werken aan jullie relatie met baby!

Echt, een baby is een van de mooiste dingen die je kan ‘overkomen’. Maar het kan een aanslag zijn op je relatie. Hoeft natuurlijk niet, en je bent er ook echt zelf bij. Allebei! Let op elkaar, help elkaar, ben er voor elkaar. Heb begrip voor elkaar als een van de twee het even niet meer trekt. Het is niet niks, zo’n klein mensje op laten groeien. Lees ook eens onze tips zo blijft je relatie leuk na het krijgen van een baby!

Wat een baby met je relatie doet heb je ook echt wel een beetje zelf in de hand. Als je er maar af en toe bij stil staat dat de wereld niet alleen om de kleine draait, maar ook nog steeds een beetje om jullie zelf.

Lees ook: Waarom het eerste trimester het meest lastige is!banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!