Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Zwangerschap

Verbouwen en zwanger

Heb je vanaf begin af aan al een mooie vrije kamer in je huis die perfect is als babykamer? Dan mag je in je handjes klappen of ben je heel goed voorbereid. De meeste ouders in spé moeten nog ruimte maken voor een babykamer. En de nood wordt pas hoog als de zwangerschapstest positief is. Misschien willen jullie kamers vergroten, een dakkapel plaatsen op de babykamer, kozijnen vervangen of een speelkamer maken. Wat het ook is: soms kom je er niet onderuit en moet je verbouwen. Maar is verbouwen en zwanger wel zo’n handige combinatie?Zwanger en klussen

Zwanger en klussen, er bestaan zeker betere combinaties. In het eerste trimester kun je nog wel redelijk veel doen, maar vanaf je tweede trimester wordt je steeds meer beperkt. Daarnaast moet je vanaf dan ook gaan opletten dat je geen zware dingen tilt. Let hier echt goed op, want door je groeiende buik heb je heel snel een blessure in je rug te pakken, en dan ben je nog veel verder van huis. Moet je toch echt iets tillen, til dan altijd vanuit je benen en niet vanuit je rug.
verbouwen met baby
Een andere reden waarom verbouwen en zwanger wat minder handig is, is dat je zo totaal niet aan je rust komt. Vooral in je laatste trimester is rust erg belangrijk en die nood stijgt naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt. Er is een reden dat je 4 weken voordat je uitgerekend bent al met zwangerschapsverlof moet!

En geloof maar: al moe zijn voordat de baby er überhaupt is, is echt een no go. Want die slaap haal je de komende maanden niet meer in.

Plan al de kluskarweitjes dus in het begin van je zwangerschap. Kan het niet anders en moeten er ook dingen later gebeuren, zorg dan altijd dat je er zelf zo weinig mogelijk last van hebt en schakel hulp van vrienden, familie of de vakman in.

Verbouwen en zwanger? Zorg altijd dat je je rust kunt pakken en er weinig last van hebt

Stof inademen tijdens zwangerschap

Als je gaat verbouwen en klussen tijdens je zwangerschap met je goed opletten met de stoffen die je inademt. Je kunt beter niet jezelf blootstellen aan chemische stoffen zoals terpentine, ammoniak of agressieve schoonmaakmiddelen. Moet er geschilderd worden? Zorg dan bij verven en zwanger dat er verf wordt gebruikt op waterbasis en niet op terpentine basis en blijf altijd de ruimtes goed ventileren.

Voor de zekerheid is het geen overbodige luxe om een mondkapje te dragen als jullie huis één grote stofwolk is. Nu is stof niet direct heel schadelijk, maar wel als er bijvoorbeeld stukjes verf inzitten. Ga dus zelf niet iets schuren waar verf op gezeten heeft, die kan namelijk loodhoudend zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zorg dan dat jouw longen lekker schoon blijven of laat het aan de vakman over!

Vergelijk prijsopgaves van schilders bij jou uit de buurt!

Verbouwen met baby

Je kunt natuurlijk ook wachten met verbouwen totdat de baby er is. Handig? Nee ook niet. Vraag het maar aan elke ouder: het leven met een newborn is al zwaar genoeg, dan wil je echt niet in de puin zitten. Tevens is je kleine wondertje nog erg teer en gevoelig voor schadelijke stoffen. Wacht dus liever totdat je baby wat is aangesterkt en een goed immuunsysteem heeft, voordat je de hut half gaat afbreken.

Een kleine baby heeft bijna geen ruimte nodig, dus waarom zou je meteen die moeite nemen? Geniet eerst van jullie kindje en start de verbouwing wanneer het goed voelt (na een half jaar of jaar). Verbouwen met baby is dus net zo onhandig als verbouwen en zwanger!
verbouwen en zwanger

Verbouwing goed inplannen tijdens begin zwangerschap

De truc om niet nog midden in de verbouwing te zitten, is door deze goed te plannen. Het beste is om dit al af te hebben voordat je überhaupt zwanger bent, maar in de realiteit is dit vaak niet haalbaar.

Verbouwen en zwanger voordat het kleintje er is? Dan is één ding super belangrijk: een goede, strakke maar toch haalbare planning en efficiënte voorbereiding. Besluit goed wat er moet gebeuren, hoe jullie dit gaan aanpakken en wie wat en wanneer gaat doen. Houd hierbij rekening met het feit dat jij als zwangere vrouw niet heel veel kunt bijdragen tijdens het verbouwen. Sjouwen, verven en schuren kun je beter uitbesteden. Wat je wél kunt doen is de voorbereiding en de planning in de gaten houden en delegeren.

Vergelijk offertes van verhuizers bij jou uit de buurt!

Zelf op vakantie tijdens verbouwing huis

Wil je weten wat stiekem het beste is bij verbouwen? Zorgen dat je er heel ver vanaf bent. Zeker als je wat verder in je zwangerschap bent. Aangezien je toch niet heel veel kunt doen (qua fysiek werk) kun je maar beter je rust pakken en lekker op vakantie gaan. Mochten jullie het financieel aankunnen is het goed om de verbouwing uit te besteden aan een goede aannemer. Dan wordt alles goed uitgevoerd en heb jij geen stress. Want veel stress is ook niet goed voor de baby.

zwangerschapscursus promo