sale kleertjes header
Zwangerschap

De eerste schopjes! Wanneer voelde jij ze?

Al sinds week 17 ben ik heel alert op alles wat ik voel in mijn buik, wat ik nooit eerder heb gevoeld. Ik heb namelijk in de zwangerschapskalender gelezen dat je vanaf die week je kindje al kan voelen. Wat vind ik dat lastig zeg. Is het nou mijn maag, mijn darmen of toch de baby? Ik heb in ieder geval nog wel even geduld moeten hebben. Wanneer voelde jij de eerste schopjes van de baby?

startersbox zwitsal banner

Een luchtbel, kriebels, vlinders?

De eerste bewegingen van je baby voelen niet als schopjes. Daarom voelen heel veel vrouwen wel iets, maar hebben ze niet door dat het hun baby is.

De eerste bewegingen voel je als je baby je baarmoederwand aanraakt. Dit schijnt te voelen als een bel die openbarst (volgens mijn moeder). Anderen zeggen dat het voelt als kriebels of vlinders. Het is in ieder geval behoorlijk lastig om het gevoel te omschrijven.
Om heel eerlijk te zijn: ik kan je hierbij totaal niet helpen. Hoe zou jij het omschrijven?
Opperste concentratie

Ik wilde heel graag mijn dochtertje voelen. Ik moest mezelf er geregeld aan herinneren dat ik zwanger was. Want je beleeft het niet zo (vond ik) als je helemaal niets voelt. De enige reminder is je groeiende buik en de vrij aanwezige borsten. Verder niets. En dat vond ik maar saai.

Dus toen ik las dat je rond de 17 of 18 weken je baby kon voelen, was ik heel alert op alles wat er in mijn buik gebeurde. Elke avond legde ik mijn handen op mijn buik en concentreerde ik me op alles wat zich daar afspeelde. Was dit de bel waar mijn moeder het over had? Waren dit die vlinders? In de meeste gevallen hoopte ik het vooral, maar waren het mijn darmen of mijn maag die flink aan het borrelen waren. In ieder geval: dat denk ik.

Wanneer kan je jouw baby eigenlijk voelen in de buik?

Ik ben eens gaan opzoeken vanaf wanneer je jouw baby kunt voelen. Dit is rond de 18 weken zwangerschap. Als je eerder kinderen hebt gehad kan je jouw baby al eerder voelen omdat je weet hoe het voelt. Die 18 weken is niet echt een hard cijfer.

Sommige vrouwen voelen het eerder, maar er zijn er ook heel veel die hun baby pas veel later voelen. Dames die net zoals ik voor de eerste keer zwanger zijn voelen hun baby pas rond de 20 tot 22 weken. Dus net zoals bij bijna alles in de zwangerschap, is het een kwestie van geduld.

davitamon mamavitaal banner

Mijn eerste schopjes

Ik voelde mijn eerste schopjes op 22 maart, toen ik ruim 20 weken zwanger was. Ik zat te werken en voelde van die tikjes in mijn buik. Alsof iemand mij zat aan te tikken, maar dan in mijn buik. Dus ja, eigenlijk precies zoals het is. Ik voelde de duwtjes helemaal onderin mijn buik. Toch wist ik het nog steeds niet zeker. Totdat ik het de dag erna weer voelde en het ook aan de buitenkant voelde.

Wat geweldig is dat zeg! Het eerste echte contact met mijn baby! Uiteraard kreeg ik meteen tranen in mijn ogen!

Elk schopje een waardevol gevoel

Elk schopje dat mijn dochter me geeft, vervult me met liefde. ‘Daar is ze weer’, denk ik dan. Ik voel haar alleen onderin mijn buik. Dat komt omdat mijn placenta voorin mijn baarmoeder ligt. Dat is ook de reden dat ik mijn baby niet eerder voelde. De placenta vormt een soort van extra stootkussen. Aan de ene kant fijn, maar soms ook jammer dat ik haar daardoor minder voel. Al zal ik hier waarschijnlijk later in mijn zwangerschap heel erg blij om zijn. Het schijnt namelijk dat ik een vrij beweeglijk kind heb.

Nu mijn meisje elke week wat sterker wordt, zal ik haar steeds meer kunnen voelen. Mijn man moet alleen nog wat meer geduld hebben. Andere mensen kunnen je baby voelen wanneer je 24 weken of langer zwanger bent.

20 Weken zwanger Hoogtepunten 2e trimesternutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019