header banner hema
Zwangerschap

De eerste keer zwanger! Wat doe je bij een volgende anders?

Ik ben moeder van twee dochters en ik ben drie keer zwanger geweest. Wat een verschil zat er tussen de eerste en de laatste zwangerschap, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Voor de eerste zwanger zijn, is het spannend of juist relaxed? Wat doe je bij een volgende zwangerschap anders?

startersbox zwitsal banner

De eerste keer zwanger! Wat doe je bij een volgende anders?

 1. Informatie

  Als je voor de eerste keer zwanger bent, ben je net een spons, tenminste, zo was ik. Ik las alles wat los en vast zat, als het maar met een zwangerschap of baby te maken had. Boeken, websites, folders van de verloskundige, van voor naar achter en weer terug. Bij een volgende zwangerschap zal je veel minder boekjes lezen, omdat je alles al weet.
 2. Afspraken

  De eerste keer naar de verloskundige is waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk. Misschien weet jouw omgeving nog niet dat je zwanger bent en hoop je geen bekenden tegen te komen. Je hebt geen idee wat je moet verwachten en wat je moet doen.

  Iedere afspraak is weer bijzonder, zeker als er een echo wordt gemaakt. Bij de zwangerschappen daarna zal je ook uitkijken naar de echo’s, maar wordt het al snel een beetje minder spannend.

 3. Naïef

  Ik ging er de eerste zwangerschap heel relaxt in. Had geen besef van wat er allemaal mis kon gaan. En er ging ook niets mis. Tot ze 5 weken te vroeg geboren werd, en zelfs toen besefte ik dat niet echt.

  Pas bij de zwangerschappen daarna was het besef er. Ik had een missed abortion en bij de derde zwangerschap vond ik die eerste weken maar niets. Ik was me veel bewuster van de gevaren en van alles wat er mis kan gaan.

 4. Vastleggen

  Bij de eerste zwangerschap ga je waarschijnlijk alles vastleggen. Iedere week een buikfoto, een invulboek om alle kwaaltjes en pijntjes in op te schrijven.
  Bij de zwangerschappen daarna zal dat een stuk minder zijn. Ook omdat je natuurlijk al een kindje hebt om voor te zorgen en dus minder tijd.

 5. Je wilt iedere gratis babydoos!

  Ik spaarde ze allemaal. Alle gratis dozen met babyspullen vond ik geweldig en pakte ik dolblij uit. Bij de eerste. Bij de tweede heb ik er geen 1 besteld, ik had nog veel en de rest kocht ik zelf wel of vond ik onzinnig.

 6. davitamon mamavitaal banner
 7. Babykamer

  Die babykamer is een must, die moet als het aan jou ligt in 20 weken af. Want stel je voor dat het daarna niet meer lukt, of dat de baby te vroeg komt?

  Terwijl je bij een tweede of derde kind in week 38 nog alles moet wassen, of misschien nog wel een muur moet verven. Ach, de baby redt zich ook prima zonder perfecte babykamer, maar dat weet je bij de eerste keer zwanger nog niet.

 8. Baby uitzetlijst

  Alles van de baby uitzetlijst wil je waarschijnlijk hebben. En liever nog een beetje extra. Gaandeweg kom je erachter dat je veel dingen helemaal niet nodig hebt, wat dus een goede leerschool is voor de volgende keer. Ook zal je veel spullen gewoon nog een keer gebruiken, maxi cosi? Check. Kinderwagen? Check. Dit is onze budget baby uitzetlijst.

 9. Dingen regelen

  Bij de eerste zwangerschap heb je de kraamverzorgende misschien al geregeld in het eerste trimester. Terwijl je bij de tweede halverwege je zwangerschap “O, dat moest ook nog!” denkt. Je wordt een beetje gemakkelijker.

  Het is ook niet voor niets dat een kraamverzorgster alleen de eerste zwangerschap de babykamer komt checken.

 10. Kraampakket

  Wedden dat jij vol enthousiasme jouw kraampakket openmaakt tijdens je eerste zwangerschap? Om er daarna achter te komen hoe groot die kraamverbanden zijn en hoeveel niet gezellige medische dingen er in die doos zitten. Bij je volgende zwangerschappen zet je die doos gewoon onder je bed, zonder hem open te maken.

 11. Zwangerschapscursus

  Je bereid je heel goed voor op de bevalling, of juist niet omdat je wel ziet hoe het loopt. Maar als je tijdens de eerste zwangerschap een cursus volgt, is de kans groot dat je dit niet nog eens gaat doen.

 12. Bevalling

  Ik zag bij mijn tweede dochter meer tegen de bevalling op dan bij de eerste. De eerste keer zwanger had ik geen idee wat ik moest verwachten, ja, natuurlijk had ik van alles gelezen, maar toch weet je het niet echt.

  Maar toen ik eenmaal een bevalling achter de rug had, keek ik niet echt uit naar de volgende. Ik was me veel meer bewust van wat er fout kon gaan, wat er allemaal bij komt kijken en o ja, dat het gewoon veel pijn doet. Dus nee, ik ging er niet zo relaxt meer in.

 13. Kraamweek

  Misschien wil je de baby zo snel mogelijk aan iedereen laten zien en plan je de kraamweek helemaal vol. Of wil je juist meer rust?

  De eerste keer zwanger laat je alles over je heen komen, terwijl je bij de baby’s die volgen veel beter weet wat je wil, en wat je niet wilt vooral.

 14. Geboortekaartje

  Als de baby geboren is, heb je het liefst de volgende dag de kaartjes al de deur uit. Je hebt dat kaartje met liefde uitgezocht en bent nu eenmaal apetrots. Bij de volgende baby weet je dat het echt geen ramp is om dat een week later te doen. Lekker rustig ook. 😉

Voor de eerste keer zwanger zijn is magisch en heel bijzonder! Maar ook stressvol en spannend. Hoe was dat voor jou? Vond je de eerste keer zwanger zijn spannender of juist minder spannend dan de keren erna? Ik weet wel dat ik, toen de baby er eenmaal was, een stuk relaxter was bij de tweede. Je weet een beetje hoe het werkt en dat is gewoon heel fijn. Maar hoe het ook voelt, iedere zwangerschap is een wonder, of het nu je eerste of je tiende is!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019