luieraanbiedingen header
Zwangerschap

De 12 weken echo of termijnecho

De eerste echo van jouw zwangerschap vindt meestal plaats als je 12 weken zwanger bent. Deze 12 weken echo wordt ook wel termijnecho of termijnbepaling genoemd. Het is een spannend moment omdat dit de eerste keer is dat je jouw baby gaat ontmoeten. Lees hier wat je kunt verwachten van deze 12 weken echo!

beste babyfoon bol.com

De 12 weken echo wat kan je verwachten?

Vanaf het moment dat je overtijd bent, kan je bellen naar een verloskundige praktijk voor een eerste afspraak. Meestal wordt tijdens deze eerste afspraak ook meteen een echo gemaakt. De eerste echo vindt plaats tussen de 8 en 12 weken van je zwangerschap. Deze eerste echo noemen ze ook wel de 12 weken echo of termijnecho.

Mijn eerste echo was rond de 8 weken. Ik heb daarna nog een 12 weken echo gehad. Wanneer jouw eerste echo precies is, hangt af van de verloskundige.

Tijdens de 12 weken echo bepaalt de verloskundige hoeveel weken je zwanger bent. Waarschijnlijk heb je zelf al een vermoeden. Je kunt namelijk een goede schatting maken door de weken te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Of je berekent je uitgerekende datum heel handig met onze tool.

Termijnbepaling wat is dat?

Tijdens de 12 weken echo of termijnbepaling kan men exact bepalen hoe oud de baby in jouw buik is. Dit wordt gedaan aan de hand van een meting, waarbij jouw embryo wordt gemeten van stuitje tot kruin. Zo kan het gebeuren dat je, ondanks jouw zorgvuldige berekening, er nog een beetje naast zit.

Tot twaalf weken geeft de lengte van jouw kindje een goede indicatie van de ‘leeftijd’. Na de 14 weken groeit elk kindje in zijn of haar eigen tempo en is de lengte geen goed referentiekader meer.

Naast de zwangerschapsduur krijg je bij de 12 weken echo ook te horen of je zwanger bent van 1 kindje of zwanger bent van een meerling en hoor of zie je het hartje kloppen.

kleertjes sale 70

Tussen de 12 en 14 weken van jouw zwangerschap kan een nekplooimeting samen met een combinatietest worden gedaan. Hierbij controleert men of er een verhoogde kans is op een kindje met het syndroom van Down.

Maar het kan ook zijn dat je een NIPT mag doen. Een NIP test houdt in dat je bloed kunt afgeven. Via jouw bloed wordt getest op onder andere het Down Syndroom. Lees hier meer over NIPT.

12 Weken echo inwendig of uitwendig?

Als je de 12 weken echo krijgt wanneer je daadwerkelijk 12 weken zwanger bent, dan is de echo vaak uitwendig. Mag je al eerder komen, bijvoorbeeld voordat je 10 weken zwanger bent, dan zal de echo waarschijnlijk inwendig zijn.

Bij een inwendige echo wordt de echokop via de vagina ingebracht. Het kan ook voorkomen dat de verloskundige eerst uitwendig een echo probeert te maken en pas overstapt naar een inwendige echo als ze jouw baarmoeder niet goed in beeld kan brengen.

termijnecho wat te verwachten

Kan je bij de 12 Weken echo het geslacht van de baby bepalen?

Bij de 12 weken echo kunnen ze nog niet zien wat het geslacht van je baby is, dat kan pas rond de 15 tot 16 weken zwangerschap. Meestal krijg je dan nog geen echo, maar is jouw eerst volgende echo rond de 20 weken, mits er niets bijzonders aan de hand is.
Wil je graag eerder het geslacht weten, dan kan je een pret echo maken.

Lees ook: Met de nub-theorie zegt men dat je wel al vanaf 12 weken het geslacht kunt bepalen!

Wat als de eerste echo niet goed is?

De 12 weken echo is een spannende echo, zeker als het de eerste van de zwangerschap is. Je krijgt namelijk dan te zien of je daadwerkelijk zwanger bent en of het hartje klopt. Helaas kan het gebeuren dat er iets mis is. Het hartje klopt bijvoorbeeld niet of in mijn geval: je hebt een leeg vruchtzakje zonder embryo! In deze gevallen is er sprake van een miskraam.

Een miskraam is een hele heftige gebeurtenis, hoe pril je zwangerschap ook is. De teleurstelling en het verdriet zullen groot zijn na deze 12 weken echo. Gun jezelf daarom tijd om te rouwen. Het kan ook helpen om contact op te nemen of blogs te lezen van onze verlies coach Hiske.

Lees ook: Zwangerschap! Wat kan je verwachten als je zwanger bent?

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019