“babydeals
Zwangerschap

De 12 weken echo of termijnecho

De eerste echo van je zwangerschap vindt meestal plaats rond de 12 weken zwangerschap. Deze 12 weken echo wordt ook wel termijnecho of termijnbepaling genoemd omdat ze vaak plaatsvinden in de 12de week van de zwangerschap. Het is een spannend moment omdat dit de eerste keer is dat je jouw baby gaat ontmoeten. Lees hier wat je kunt verwachten van de 12 weken echo.

banner stamcelbank 1

De 12 weken echo wat te verwachten?

Vanaf het moment dat je overtijd bent, kan je bellen naar een verloskundige praktijk voor een eerste afspraak. Meestal wordt tijdens deze eerste afspraak ook meteen een echo gemaakt. De eerste echo vindt plaats tussen de 8 en 12 weken van je zwangerschap. Deze eerste echo wordt de 12 weken echo of termijnecho genoemd.
Mijn eerste echo was rond de 8 weken. Ik heb daarna nog een 12 weken echo gehad. Wanneer je echo precies is, hangt af van de verloskundige.

Tijdens de 12 weken echo kan bepaald worden hoeveel weken je zwanger bent. Waarschijnlijk heb je zelf al een vermoeden. Je kunt namelijk een goede schatting maken door de weken te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Of je berekent je uitgerekende datum heel handig met onze tool.

Termijnbepaling

Toch kan het voorkomen dat je, ondanks je zorgvuldige berekening, er nog een beetje naast zit. Tijdens de 12 weken echo of termijnbepaling kan wel exact bepaald worden hoe oud je baby is. Dit wordt gedaan aan de hand van een meting, waarbij je embryo wordt gemeten van stuitje tot kruin. Tot 12 weken geeft de lengte van je kindje een goede indicatie van de ‘leeftijd’. Na de 14 weken groeit elk kindje in zijn of haar eigen tempo en is de lengte geen goed referentiekader meer.

Naast de zwangerschapsduur krijg je bij de 12 weken echo te horen of je zwanger bent van 1 kindje of een meerling en hoor of zie je het hartje kloppen.

Kleertjes.com korting banner

Tussen de 12 en 14 weken van je zwangerschap kan een nekplooimeting worden gedaan. Hierbij wordt bekeken of er een verhoogde kans is op een kindje met het syndroom van Down. Maar het kan ook zijn dat je een NIPT mag doen. Een NIP test houdt in dat je bloed kunt afgeven. Via jouw bloed wordt getest op onder andere het Down Syndroom. Lees hier meer over NIPT.

12 weken echo inwendig of uitwendig?

Als de 12 weken echo wordt uitgevoerd wanneer je daadwerkelijk 12 weken zwanger bent, dan is de echo vaak uitwendig. Mag je al eerder komen, bijvoorbeeld voordat je 10 weken zwanger bent, dan zal de echo waarschijnlijk inwendig zijn. Hierbij wordt de echokop via je vagina ingebracht. Het kan ook voorkomen dat de verloskundige eerst uitwendig een echo probeert te maken en pas overstapt naar een inwendige echo als ze je baarmoeder niet goed in beeld kan brengen.

termijnecho wat te verwachten

12 weken echo geslacht

Bij de 12 weken echo kunnen ze nog niet zien wat het geslacht van je baby is, dat kan pas rond de 15 tot 16 weken. Meestal krijg je dan nog geen echo, maar is je eerst volgende echo rond de 20 weken, mits er niets bijzonders aan de hand is. Wil je graag eerder het geslacht weten, dan kun je een pret echo maken. En met de nub-theorie zegt men dat je wel al vanaf 12 weken het geslacht kunt bepalen.

12 weken echo niet goed

De 12 weken echo is een spannende echo, zeker als het de eerste van de zwangerschap is. Je krijgt namelijk dan te zien of je daadwerkelijk zwanger bent en of het hartje klopt. Helaas kan het voorkomen dat er iets mis is. Het hartje klopt bijvoorbeeld niet of in mijn geval: je hebt een leeg vruchtzakje zonder embryo. In deze gevallen is er sprake van een miskraam.

Een miskraam is een hele heftige gebeurtenis, hoe pril je zwangerschap ook is. De teleurstelling en het verdriet zullen groot zijn. Gun jezelf daarom tijd om te rouwen. Het kan ook helpen om contact op te nemen of blogs te lezen van onze verlies coach Hiske.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!