luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Pretecho laten maken

Wil je jouw baby vaker zien dan tijdens die 2 echo’s die je sowieso krijgt? Heel begrijpelijk! Daarom zijn er ook pretecho’s in het leven geroepen! Wanneer jullie een pretecho laten maken in een later stadium van de zwangerschap, zo vanaf de 24ste week, kun je echt het gezichtje van je baby zien. In kleur en met diepte! Geweldig toch?

hema rompers

Helaas worden pretecho’s niet vergoed door de zorgverzekeraar mits je een aanvullende verzekering hebt. Dit moet je dan wel aanvragen. Lees hier meer over pretecho laten maken.

Pretecho in de buurt

Bij je verloskundige kun je standaard de eerste echo laten maken. Deze is rond de 8ste tot 12de week van je zwangerschap. Daarnaast krijg je ook altijd een 20 weken echo. Als je jouw baby nog vaker wilt zien kun je een pretecho laten maken. Het kan zijn dat dit gewoon bij je verloskundige kan, maar soms is dit niet mogelijk omdat voor de 3D en 4D echo’s andere materialen nodig zijn.

Mocht het niet mogelijk zijn bij je verloskundige of bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis, dan zit er vast wel een speciale kliniek in de buurt die gespecialiseerd is in de pretecho. Gewoon even googelen!

davitamon mamavitaal banner

Soorten echo’s tijdens de zwangerschap

Gelukkig heeft de techniek ook bij het maken van de echo niet stilgestaan en kunnen we steeds meer zien. In het begin moet je het doen met een 2D echo. Dit is een zwart-wit echo waarin je bewegingen kunt zien en het hartje kan horen kloppen. De beelden hebben geen diepte. De termijnecho en 20 weken echo zijn meestal in 2D. Bij een 2D echo kan een foto gemaakt worden van je kleintje in zwart-wit.
pretecho laten maken

  • 3D echo

    Als je baby wat ouder is, zo vanaf de 24 weken kun je een 3D pretecho laten maken. Je baby heeft dan een klein vetlaagje ontwikkeld zodat je de bolle wangetjes kunt zien. Bij een 3D echo zie je kleurenbeelden. Deze beelden staan stil, maar bevatten wel diepte. Zo kun je mooi de vormen en rondingen van je kleintje bekijken. Misschien kun je zelfs al zien op wie hij of zij lijkt! Na de echo krijg je foto’s mee.

  • 4D echo

    Een 4D echo is al helemaal een feestje. Tijdens deze echo krijg je kleurenbeelden ‘live uit de baarmoeder’ te zien! Een 4D pretecho wordt daarom ook wel een live 3D echo genoemd. De beelden zijn dus in kleur, bewegend en je ziet diepte! Alsof je baby gewoon voor je ligt! Je kunt goed zien wat je baby aan het doen is zoals duimen, gapen of stiekem even schoppen. Achteraf kun je deze beelden mee krijgen of een foto.

Een pretecho laten maken? Wacht tot je 24 weken zwanger bent, dan kun je echt al heel veel moois zien!

pretecho geslachtsbepaling

Pretecho hoeveel weken?

Het heeft nog geen zin om een pretecho te laten maken als je minder dan 8 weken zwanger bent. Je baby heeft zich dan nog niet zo gevormd en daarnaast krijg je rond die periode vaak al een eerste termijnecho. De meeste mensen vragen een pretecho aan tussen de 16 en 20 weken. Dit is dan voornamelijk een pretecho voor de geslachtsbepaling, voor als je niet kunt wachten.

In deze periode is een goede 3D of 4D echo nog niet goed mogelijk, maar krijg je een 2D echo. Vanaf de 15 weken kan het geslacht bepaald worden, maar let erop dat dit soms nog iets te vroeg is!

Wil je graag een foto of video van je baby, dan moet je ervoor zorgen dat je een pretecho laat maken voordat je 22 weken zwanger bent. Je baby is dan nog in één beeld te vangen. Daarna is je baby te groot om in één echobeeld te passen.

Met hoeveel weken een 3D of 4D pretecho?

Een 3D of 4D echo is het mooist als je baby een klein vetlaagje heeft ontwikkeld. Dit is vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. Wacht hier niet te lang mee, want hoe langer je wacht hoe groter de kans is dat je baby een onhandige positie aanneemt voor de echo of dat de placenta het beeld blokkeert. Waarschijnlijk kun je wel een andere keer terugkomen en een nieuwe pretecho laten maken.

Wanneer is een 4D echo het mooist?

Tijdens de echo kan ingezoomd worden op het gezichtje van je baby en kun je dus echt je baby gaan zien. Super bijzonder. Een 3D of 4D pretecho kan gemaakt worden tot de 33ste week van je zwangerschap. Hierna gaat je baby indalen en verdwijnt hij of zij uit ons zicht. Gelukkig duurt het dan niet lang meer voordat je jouw baby echt gaat zien.

Wat als de pretecho iets vreemd laat zien?

Het kan gebeuren dat wanneer jullie een pretecho laten maken er iets vreemds wordt gezien. In dat geval zal je doorverwezen worden naar een echoscopist (zoals bij de 20 weken echo). Een echoscopist kan goed bekijken of er eventuele afwijkingen zichtbaar zijn. Wanneer dit het geval is krijg je een vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Lees hier meer over in onze blog 20 weken echo.

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019