“waterwipes
Zwangerschap

Redenen waarom ik het geslacht van de baby wil weten!

Op het moment dat ik 16 weken zwanger ben, staat er een nieuwe echo gepland. Niet omdat mijn verloskundige dit nodig vind, maar omdat mijn man en ik dat graag willen. We hebben zelf deze echo geregeld omdat we het geslacht van de baby willen weten, liefst zo snel mogelijk. Zo’n extra echo, ook wel ‘pretecho’ genoemd, kan je gewoon zelf regelen. Zo ongeduldig als ik ben, dit zijn mijn redenen waarom ik het geslacht van de baby eerder wil weten!

startersbox zwitsal banner

Wanneer kan je het geslacht van de baby achterhalen?

Wist je dat het geslacht van de baby al bepaald wordt tijdens de bevruchting? Of het is een mannelijke spermacel die de zware race naar het eitje heeft gewonnen en overleefd. Of het is een vrouwelijke spermacel die rustig heeft gewacht in de baarmoeder en zodra het eitje vrolijk richting de baarmoeder kwam zweven, haar kans heeft gegrepen.

Pas na enkele weken gaan de geslachtsdelen groeien en vanaf de 14 weken zwangerschap worden ze steeds meer zichtbaar. Je kunt een geslachtsbepaling echo laten doen als je 15 weken zwanger bent.
Het verrassingseffect

Laat ik eerst zeggen dat ik geen geduldig persoon ben. Kan je nagaan hoe fijn deze zwangerschap voor mij is die 40 weken duurt. Veel te lang! Laat ik daarna zeggen dat ik heel erg van verrassingen houd, maar niet als de verrassing te lang duurt. Ik denk dat het geslacht van je kind één van de grootste verrassingen is die je gaat krijgen in je leven. En dan zou ik 40 weken moeten wachten?

wordt het jongen of meisje

Mensen in mijn omgeving vragen mij waarom ik het geslacht van de baby nu al wil weten. ‘Het is toch leuker om dit als verrassing te houden?’ Ik snap deze opmerking niet. Het is toch sowieso een verrassing?! Het maakt toch niet uit of je jouw verrassing ‘onthult’ na 16 weken of na 40 weken?

Ik ben echt niet minder verrast als ik het al eerder weet. En daarnaast heb ik niet zo’n zin om de spanning nog 24 weken op te bouwen. Ik heb hier geen geduld voor!
Redenen waarom ik wél het geslacht van de baby wil weten!

Ik heb een aantal persoonlijke redenen (en mijn man ook) waarom wij het geslacht van onze baby wel al willen weten.

 1. Geen vage uniseks kraamcadeautjes

  Ik wil niet overladen worden met groene, grijze, witte en ander uniseks kleertjes en spulletjes. Lees hier meer over leuke kraamcadeautjes om te vragen of te geven!

 2. Ik wil dat de babykamer helemaal af is als ons kleintje komt

  En ik ga dat heerlijk op zo’n manier doen dat iedereen meteen het geslacht weet als ze de babykamer binnenlopen. Autootjes voor een jongetje, bloemetjes voor een meisje.

 3. Ik wil losgaan met roze of blauw

  Ik kom ervoor uit: ik ben totaal niet bezig met ‘gender neutraal opvoeden’ zoals de Hema en de NS nu blijkbaar wel zijn. Mijn zoontje krijgt blauw en stoer en mijn dochter krijgt bloemetjes en roze (en ook een beetje stoer). Ik hou daarvan en mocht het zo zijn dat mijn dochter of zoon transgender is of wat dan ook, dan bepalen ze zelf maar wat ze aantrekken.

  Maar zolang ze nog baby zijn, zijn ze te druk met poepen, plassen, drinken en slapen. Het interesseert ze dan echt niet of ze dat doen in een blauw of roze pakje. En mij wel. Dus zolang ze nog geen zinnelijk woord kunnen uitbrengen en dus geen mening over kleding kunnen formuleren, mag ik bepalen wat ze aantrekken. Heerlijk!

 4. nutricia actie banner
 5. Ik wil dromen en fantaseren over een compleet kindje

  Ik wil mezelf over het strand zien lopen (het heeft nu een hele week gevroren, ik verlang naar de zomer) met een huppelend meisje aan mijn hand of een jongetje die 50 rondjes om mij heen rent. En ik wil mezelf niet zien lopen met een kind waarvan ik niet weet wat het is.

  Ik zie een kind voor me in groene kleding en een vaag gezichtje. Zoals ze dat doen in programma’s waarbij mensen niet herkend willen worden op tv. Dat is toch niks?

 6. Ik wil wennen aan de naam

  Mijn man en ik hebben na een half jaar ‘verkering’ al een naam voor onze zoon bedacht. Al snel hadden we een meisjesnaam bedacht, totdat we erachter kwamen dat een kwart van alle meisjes in Nederland die naam al hebben. Toen hebben we een andere bedacht, die ik stiekem al heel lang wil voor mijn dochter.

  Straks als we het geslacht van de baby weten dan weet ik ook meteen welke naam ik ga geven. Dan heb ik alleen nog de (zeer, zeer moeilijke) taak om mezelf niet te verspreken.

 7. Pure nieuwsgierigheid

  De voornaamste reden? Gewoon pure nieuwsgierigheid. Ik heb totaal geen zin om 40 weken te wachten totdat ik het geslacht weet. En ik ben zelfs te nieuwsgierig om 20 weken te wachten. Daarom hebben we nu al een echo geregeld na 16 weken zwangerschap.

De volgende keer zal ik aan jullie het geslacht van mijn baby vertellen! Ik ga het geslacht namelijk niet voor me houden. Ten eerste omdat me dat toch niet gaat lukken. Ten tweede omdat ik dan alle redenen die ik net heb genoemd in de spreekwoordelijke prullenbak kan gooien. Of ik moet niemand in de babykamer laten komen, iedereen verbieden om uniseks kleertjes te kopen en al de kleding die ik zelf koop de komende maanden verstoppen. Ik zie daar zelf het nut niet van in.

Iets voor jou? Een gender reveal party organiseren!

Het enige wat ik niet aan mensen ga vertellen is de naam. Er moet nog wel één kleine verrassing overblijven voor de mensen in mijn omgeving. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wilde jij het geslacht van de baby weten of niet en wat waren jouw redenen? Ik ben erg benieuwd!davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

4 Reacties

 1. Renee
  • Roos
 2. noelle
  • Roos
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!