luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Ibuprofen tijdens de zwangerschap

Niet elke zwangerschap gaat over rozen. Het zal dus eerder wel dan niet voorkomen dat je last gaat krijgen van diverse kwaaltjes. Denk aan hoofdpijn of rugklachten. Ibuprofen is een sterke pijnstiller, of eigenlijk: ontstekingsremmer, die je klachten kan verlichten. Maar is ibuprofen tijdens de zwangerschap wel geoorloofd? Lees hier meer over gebruik van ibuprofen als je zwanger bent.

startersbox zwitsal banner

Ibuprofen en zwanger

Is ibuprofen tijdens de zwangerschap verstandig? Het antwoord hierop is: nee. Zeker in de tweede helft van je zwangerschap wordt het ten zeerste afgeraden om ibuprofen te slikken omdat het schadelijk kan zijn voor je baby.

Zo wordt het risico op aangeboren afwijkingen groter en kan het hartafwijkingen veroorzaken. Ook kan ibuprofen problemen geven tijdens de bevalling omdat het bijvoorbeeld zorgt voor weeënremming. In het begin van de zwangerschap kan ibuprofen mogelijk de kans op een miskraam vergroten.

Nu hoef je natuurlijk niet meteen in paniek te raken als je per ongeluk een ibuprofen slikt tijdens de zwangerschap. Zolang het bij eenmalig ibuprofen gebruik blijft is er niets aan de hand. Heb je veel pijnklachten waarvoor je normaal gesproken ibuprofen kreeg voorgeschreven door je huisarts, vraag dan aan je huisarts wat je nu het beste kunt innemen. Doe dit meteen zodra je weet dat je in verwachting bent.

Mag je ibuprofen tijdens de zwangerschap? Beter om het niet te doen!

ibuprofen tijdens de zwangerschap

Ibuprofen 600 mg zwangerschap

Ibuprofen kun je beter niet nemen tijdens de zwangerschap, zeker niet de hogere dosering van 600 mg. Deze dosering is overigens niet verkrijgbaar bij de drogist.
Mocht je 600 mg tabletten of poeder in huis hebben dan heb je deze altijd op recept gekregen van de huisarts voor bepaalde klachten. Weet je nu dat je zwanger bent, dan is het verstandig om te vragen aan je arts of je door mag gaan met de ibuprofen of dat het beter is om over te stappen naar iets anders.
In de meeste gevallen zal je huisarts adviseren iets anders in te nemen, aangezien ibuprofen tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen kan hebben.

prenatal extra korting banner

Ontstekingsremmer tijdens zwangerschap

Ibuprofen valt onder NSAID’s, samen met naproxen, diclofenac, advil en nurofen. NSAID’s zijn ontstekingsremmende pijnstillers. Vaak worden zo gebruikt als paracetamol niet meer goed werkt. Net zoals ibuprofen kun je ook de andere NSAID’s het beste vermijden tijdens de zwangerschap.
Is het toch echt nodig, dan mag je ibrufen in het eerste en tweede trimester alleen gebruiken op strikte indicatie van de huisarts en dan graag zo kort mogelijk. In het derde trimester mag je ze echt niet gebruiken. Als je last hebt van pijntjes kun je beter paracetamol innemen als je zwanger bent.

Lees hier meer over het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerchap!

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019