header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Nesteldrang tijdens de zwangerschap!

Voel je jezelf onrustig en wil je het liefst de hele dag schoonmaken, babykleertjes kopen en opruimen? Misschien heb je dan last van nesteldrang! Nesteldrang komt steeds vaker voor in het tweede trimester en heeft een piek in het derde trimester vlak voor de bevalling. Heb je die schoonmaakdrang? Wat let je? Geef er lekker aan toe, want na de bevalling heb je hier echt even geen zin meer in!

hema rompers

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is een hele gezonde drang om je huis helemaal schoon en aan kant te maken voordat je baby komt. Dit uit zich in het schrobben van elke mm2, de behoefte om alle muren te schilderen en helemaal losgaan met shoppen van alle benodigdheden voor de baby.

De wetenschap kan eigenlijk niet precies vastleggen waar de nesteldrang nu vandaan komt. Ze zeggen dat het komt door de hormonen, maar welke hormonen dat weten ze niet. Het feit blijft wel dat veel zwangere vrouwen er mee te maken krijgen. Naast dat mogelijk de hormonen nesteldrang veroorzaken, is het ook een prachtig oerinstinct!




Heel vroeger, toen we nog geen moderne samenleving hadden, maar woonde in een grot en bedekt waren met dierenvellen, toen was nesteldrang een noodzaak. Het was immers een stuk minder veilig met roofdieren op de loer en daarnaast konden de vrouwen niet even een wiegje kopen voor hun baby. Ze moesten dus aan de slag om hun verblijf klaar te maken zodat de baby veilig en warm geboren kon worden. Alles werd schoongemaakt, er werden materialen verzameld om een bedje te klussen en een plek ingericht voor de bevalling.

Tegenwoordig hoeven we geen wiegje van riet te maken, maar is het wel heel fijn als je huis helemaal aan kant is wanneer je baby komt. Eigenlijk moeten we dus blij zijn met de nesteldrang, want die zorgt ervoor dat je energie krijgt om aan de slag te gaan.

prenatal extra korting banner

Het is een mooi verschijnsel, want ondanks dat veel vrouwen in het derde trimester juist erg moe zijn, hebben ze wel de energie om het huis schoon te maken, de babykamer in te richten en het huis helemaal bevalling klaar te maken en alles in huis te hebben. Super handig toch, die nesteldrang?!

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je dankzij nesteldrang!

Poetsen en zwanger

Mag je eigenlijk wel poetsen als je zwanger bent? Het antwoord is: ja natuurlijk! Zolang je jezelf goed voelt en niet duizelig wordt, hartkloppingen krijgt of harde buiken is het allemaal prima. Blijf dus wel altijd goed naar je lichaam luisteren en las geregeld even een pauze in om te rusten en wat te drinken.
poetsen en zwanger

Schoonmaakmiddelen tijdens de zwangerschap

Als je gaat schoonmaken tijdens je zwangerschap is het geen goed idee om een tijd lang ammoniak of terpentine in te ademen. Maar dat is sowieso niet goed voor je. Laat deze chemische middelen dus even achterwege. Sommige schoonmaakmiddelen bevatten vrij agressieve stoffen, denk aan bleek.

Het beste is om deze schoonmaakmiddelen zo min mogelijk te gebruiken en als je ze gebruikt, zet dan de ramen open en gebruik altijd schoonmaakhandschoenen. Lees voor de zekerheid ook het etiket of het wel gebruikt mag worden tijdens je zwangerschap.

Zwanger en schoonmaakmiddelen? Zo zit het!

In plaats van agressieve middelen zoals bleek kun je ook op zoek gaan naar natuurlijke alternatieven die ook goed schoonmaken. Dat is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan groene zeep, soda, appelazijn of citroen.

Zwanger en badkamer schoonmaken

Als je nesteldrang hebt, moet natuurlijk ook de badkamer eraan geloven. Maar vaak worden juist dan de meeste chemische middelen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan bleek en antikalk. Wist je dat het helemaal niet zo nodig is om de wc en badkamer altijd met bleek schoon te maken? Dit zegt onder andere Milieucentraal. Allesreiniger met heet water zou volgens hen al voldoende zijn. Daarnaast werkt schoonmaakazijn of appelazijn heel goed om hardnekkige kalkaanslag te verwijderen.

Spiegels en ramen kun je prima schoonmaken met afwasmiddel. Als je het raam hierna nog afdoet met water en azijn heb je geen strepen! Naast deze middelen heb je ook voldoende producten te koop in de supermarkt die niet vol zitten met ‘antibacteriële’ en ‘desinfecterende’ stoffen. Want zodra er die woorden opstaan, kun je ervan uitgaan dat er chloor en andere chemicaliën inzitten. Maar nogmaals: wil je toch aan de slag met je bleek: dan kan dat heus wel zolang je de ruimte maar goed lucht en handschoenen draagt.

Nesteldrang tips

Als je nesteldrang hebt, geef er dan gewoon aan toe anders blijf je onrustig. Het kan trouwens helemaal geen kwaad om je handen eens goed uit de mouwen te steken en je verbrandt er ook nog eens extra calorieën mee. Maar natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je zwanger bent en daardoor mogelijk iets beperkt in bukken of wat minder evenwicht hebt. Als je rekening houdt met de onderstaande tips komt het allemaal goed!

  1. Let op met uitwerpselen van katten! Hierin kan namelijk een parasiet zitten die schadelijk kan zijn voor je baby. Kijk dus goed uit in de tuin en maak niet de kattenbak schoon.
  2. Wil je gaan klussen? Let dan op met de verf die je gebruikt en kies bij voorkeur voor verf op waterbasis en niet op terpentine basis. Het beste is om grote verfklussen aan je partner over te laten. Lees deze blog over verven tijdens de zwangerschap.
  3. Let erop dat je niet nu je zwanger bent te zware spullen gaat tillen en sjouwen, ook dat klusje kun je echt beter aan iemand anders overlaten.
  4. Houd je budget in de gaten. Door de nesteldrang kom je al snel in de verleiding om veel te veel spullen te kopen. Kijk goed naar de baby uitzetlijst en schaf alleen die spullen aan die echt noodzakelijk zijn. De rest is vaak overbodig.
  5. Het is echt niet nodig om vlak voor je bevalling mega veel boodschappen in te slaan. De meeste vrouwen kunnen na de bevalling na een weekje alweer boodschappen doen. En daarnaast kun je de boodschappen altijd nog laten bezorgen!
  6. Kijk altijd goed of je veilig schoonmaakt en niet staat te balanceren op een gevaarlijk keukentrapje of ladder. Het laatste wat je wilt is vallen!
  7. Krijg je last van je rug tijdens de zwangerschap? Voel je steken in je zij, of wordt je duizelig? Dat zijn allemaal tekenen om het even rustiger aan te doen.

Lees ook: Dingen die je gaat doen door nesteldrang! Ja jij ook!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019