sale kleertjes header
Zwangerschap

Zoveel kilocalorieën verbrand je dankzij nesteldrang!

Wist je dat bijna elke zwangere vrouw vroeg of laat te maken krijgt met nesteldrang? Nesteldrang komt voort uit ons oerinstinct om het huis netjes en opgeruimd te maken voordat de baby komt. Zolang je geen rare capriolen gaat uithalen, zie ik geen enkel probleem in dit zwangerschapsverschijnsel. Sterker nog: ik zie alleen maar voordelen! Je huis is brandschoon (zelfs de plekken waar je normaal gesproken niet komt), je bent lekker in beweging en je verbrandt ook nog eens wat calorieën! Dus ik zou zeggen: geef lekker toe aan die nesteldrang!

hema rompers

Waarom hebben we nesteldrang?

Nesteldrang is niets minder dan een sterk oerinstinct dat wordt aangewakkerd door de zwangerschapshormonen. Heel lang geleden toen we nog in een grot leefde of in een hutje van riet, was nesteldrang zeer zinvol. Onze woonomgeving was een stuk minder veilig dan nu. Daarom was het noodzakelijk dat de vrouwen een veilige en schone plek creëerde om te bevallen en voor hun pasgeboren baby.
Tegenwoordig manifesteert het zich bij vrouwen tot een onbedwingbare drang om schoon te maken, op te ruimen en babyspullen te kopen.

Alles om ervoor te zorgen dat jouw baby in een brandschone omgeving wordt geboren en kan leven. Nesteldrang komt steeds meer voor in de tweede helft van de zwangerschap (vanaf de 20ste week).
calorieën verbranden tijdens nesteldrang

Last van nesteldrang? Geef eraan toe!

Merk je dat je onrustige bent? Beginnen je handen te jeuken en zie je plotseling overal stof liggen, vieze plekjes of stoor je jezelf plotseling aan de vlekjes op het plafond? Houd jezelf niet in! Ga lekker schoonmaken. Oké, natuurlijk moet je niet met je hoogzwangere buik op een te laag keukentrapje balanceren. Maar zolang je naar je lichaam blijft luisteren kan het prima, ook in de laatste maanden van je zwangerschap. Het heeft namelijk vele voordelen, zoals een brandschoon huis.

Een ander voordeel van schoonmaken is dat je lekker wat calorieën verbrandt, wat goed is om in ieder geval in het laatste trimester niet te veel zwangerschapskilo’s aan te komen.

mooi en gezond banner

Zoveel calorieën verbrand je met schoonmaken door nesteldrang!

Wist je dat je ook met schoonmaken aan je dagelijkse portie beweging kunt komen? Daarom zeg ik: schortje om, schoonmaakhandschoenen aan en gaan met die banaan, want zoveel kun je gemiddeld verbranden met schoonmaken (let wel: dit is per persoon iets anders):

 • Stofzuigen: Stofzuigen is best een intensieve aangelegenheid door al dat duwen en trekken. Prima work-out voor je armen dus, en na een half uurtje verbrand je ongeveer 120 kilocalorieën!
 • Dweilen: Flink hard met de dweil over de vloer gaan is zeker geen eitje. Daarom is het voor mij ook één van de minst leuke schoonmaak karweitjes. Met een half uur dweilen ben je al snel 150 kilocalorieën kwijt. Dit betekent dat je in een uurtje 300 kilocalorieën verbrandt!
 • Ramen lappen: Als het lente is, wordt het langzaam weer tijd om de ramen te lappen zodat we ook daadwerkelijk naar buiten kunnen kijken. Ramen lappen is misschien niet je meest favoriete bezigheid, maar je verbrandt er wel 300 kilocalorieën per uur mee!
 • Badkamer schoonmaken: Ook je badkamer schoonmaken is een super goed work-out. Je moet bijvoorbeeld flink boenen in de badkuip en vervolgens hurken (squaten) en weer staan om de tegels van boven tot onder te laten blinken. Je badkamer schoonmaken is goed voor 350 calorieën per uur! Alleen een kwartier je badkuip eens goed uitschrobben is goed voor 90 calorieën!
 • Met de bezem vegen: Wil je jouw oprit vrij maken van takjes en blaadjes? Als je even een half uurtje flink met de bezem gaat vegen ben je zo 136 kilocalorieën kwijt.
 • Auto wassen: Nu je toch bezig bent: waarom zou je niet meteen je auto wassen? Als je jouw auto een goede schoonmaakbeurt geeft, verbrand je 200 calorieën. Bonuspunten als je binnenkant ook meteen meepakt!
nutricia actie banner

Pas wel op met je nesteldrang!

Soms kan de nesteldrang zo intens zijn dat je bepaalde schoonmaakklussen wilt uitvoeren die je beter niet kunt doen. Ga lekker los, maar houd rekening met de onderstaande punten:

 1. Verschoon niet de kattenbak tijdens je zwangerschap. In katten uitwerpselen kunnen gevaarlijke parasieten zitten waar je ziek van kunt worden.
 2. Wil je jouw huis of de babykamer verven, zorg dan dat het op waterbasis is en niet op terpentine basis. Let ook op met andere chemische middelen zoals terpentine, ammoniak etc.
 3. Erg chemische schoonmaakmiddelen zijn niet heel goed voor je gezondheid en die van de baby. Hang dus niet te lang met je neus boven de bleek of andere agressieve schoonmaakmiddelen als je zwanger bent. Draag daarnaast altijd handschoenen tijdens het schoonmaken.
 4. Balanceren op keukentrapjes of gevaarlijke ladders is een zeer slecht idee. Zeker omdat het zwaartepunt van je lichaam nu anders is, waardoor je eerder je evenwicht verliest.
 5. Luister naar je lichaam. Lekker schoonmaken is prima, maar las op tijd een pauze in en het is niet de bedoeling dat je jezelf pijn doet tijdens het schoonmaken. Last van duizeligheid of harde buiken? Doe het dan even rustig aan.
 6. Houd je bankrekening in de gaten! Door nesteldrang kun je ook koopdrang krijgen en voor je het weet heb je de halve Prénatal leeg gekocht. Blijf letten op alles wat je uitgeeft!


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Reageer

vadersschapsverlof 2019