header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Zwanger en schoonmaakmiddelen, zo maak je veilig en milieubewust schoon

Sinds ik een stuk heb geschreven over nesteldrang en zwanger en schoonmaakmiddelen, ben ik er steeds meer over na gaan denken. Waarom gebruik ik eigenlijk zoveel agressieve schoonmaakmiddelen? Deze middelen zijn niet alleen slecht voor mijn vloer (ik heb natuursteen), het is ook behoorlijk slecht voor het milieu en mijn lichaam. En weet je wat het is? Je hebt niet eens agressieve schoonmaakmiddelen nodig voor een spik en span huis. Wat dan wel? Lees hier meer over veilige schoonmaakmiddelen voor je zwangerschap en het milieu.

startersbox zwitsal banner

Zwanger en het gebruik van schoonmaakmiddelen

Heb je ook wel eens dat je schoonmaakt met een bepaald schoonmaakmiddel, en dat dit compleet op je adem slaat? Dat zijn de chemische middelen in het goedje. Voorheen gebruikte ik veel bleek en gooide ik daar heel mijn wc mee vol. Dan werden alle bacteriën lekker gedood! Ook mijn douche maakte ik schoon met een krachtig reinigingsmiddel, dat zo sterk was dat ik na 5 minuten altijd een beetje high uit de douche stapte. Ik had altijd het gevoel dat alles pas echt schoon werd, als ik er agressieve middelen tegenaan gooide.

Dat was waarschijnlijk ook wel het geval, maar er zat voor mij persoonlijk een heel groot nadeel aan deze schoonmaakmiddelen: ze verpestte mijn vloer (ik heb natuursteen, 1 druppel en mijn vloer slaat wit uit). Daarnaast las ik ook steeds meer dat als je zwanger bent niet alle schoonmaakmiddelen even handig zijn. En niet heel onbelangrijk: veel middelen zijn slecht voor ons milieu! Tijd voor verandering! Met de nieuwe generatie op komst, voelde ik me geroepen om te switchen naar betere schoonmaakmiddelen.

Zwanger en schoonmaakmiddelen, veilig schoonmaken back to basic

Om de één of andere reden vind ik het altijd leuk als grootmoeders adviezen wat betreft huishouden, nog steeds accuraat zijn. Als het om schoonmaken gaat is dat vaak ook echt het geval. In mijn zoektocht naar veilig schoonmaken, zwanger zijn en goede schoonmaakmiddelen, kwam ik erachter dat je in de basis maar 3 dingen nodig hebt.
En deze 3 dingen stonden bij mijn oma ook altijd in het schoonmaakkastje:

 1. Azijn
 2. Soda
 3. Groene zeep

Wat je allemaal het beste kunt schoonmaken met deze milieubewuste en zwangerschapsproof schoonmaakmiddelen? Ik ga het je vertellen!
schoonmaakazijn zwanger

Schoonmaakazijn en zwanger

Schoonmaakazijn is een echte alleskunner qua schoonmaken. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar als allesreiniger, maar dan geheel natuurlijk. Dit kun je allemaal schoon krijgen met schoonmaakazijn:

 • Ramen en spiegels:

  Azijn mengen met wat water en zemen maar. Vervolgens afdoen met een oude krant en de ramen zijn streeploos! Afdoen met een droge doek helpt ook!

 • Kalkaanslag in badkamer en badkamer schoonmaken:

  Je kunt je badkamer prima schoonmaken met azijn. Maak een mengsel van ¾ water met ¼ azijn en je maakt de tegels prachtig schoon. Extra handig: doe dit mengsel in een spuitflacon! Heb je hardnekkige aanslag? Spray dan de azijn op de tegels en laat het een het even inwerken voordat je het eraf boent. Als je kraan erg wit is uitgeslagen, kun je een doekje doordrenkt met azijn op de kraan leggen. Nachtje laten inwerken en de volgende dag eraf boenen.

 • Toilet schoonmaken:

  Bij hardnekkige kalk of vuil kun je een kopje azijn in de wc gieten. Laat dit een nacht inwerken. De volgende dag maak je jouw toilet brandschoon met de borstel! De nare luchtjes zijn ook meteen verdwenen.

 • Tegelvloer schoonmaken:

  Meng wat schoonmaakazijn met water en je tegelvloer is streeploos schoon!

 • Oven en magnetron schoonmaken:

  Zet een schaaltje met kokend water en schoonmaakazijn (of schijfjes citroen) in de oven of magnetron. Zet vervolgens op de hoogste stand en wacht 3 minuten. Het water met azijn/citroen verdampt dan. Het vet lost op. Je kunt je oven daarna makkelijk afnemen met een doek of spons.

 • Waterkoker ontkalken:

  Meng wat schoonmaakazijn of nog beter: tafelazijn met water in de waterkoker. Laat de waterkoker een paar keer goed doorkoken en de kalk is weg. Laat je waterkoker daarna nog een paar keer koken met alleen water en spoel dit weg.

schoonmaken met groene zeep en soda

Schoonmaken met soda

Als je zwanger bent en goede schoonmaakmiddelen zoekt, hoort soda hier zeker bij.

 • Als schuurmiddel:

  Met soda kun je heel makkelijk een schuurmiddel maken: meng het met groene zeep en doe deze pasta op een halve citroen. Hiermee kun je de oppervlakte schoonmaken.

 • Schone was:

  Vlekken in je witte was? Doe wat soda in het wasmachinebakje. Bij hardnekkige vlekken of vieze zweetgeurtjes kun je de kleding eerst minsten een uur laten weken in warm water met wat soda. Let wel op: dit is met name geschikt voor witte kleding.

 • Wasmachine schoonmaken:

  Het is goed om van tijd tot tijd even je wasmachine schoon te maken. Strooi dan een kopje soda in de trommel en laat de wasmachine draaien (zonder was) op 90 graden.

 • Afvoer ontstoppen:

  Gooi flink wat soda in de afvoer en spoel het met flink wat kokend water. Bij een hardnekkige verstopping kun je nog heel voorzichtig wat schoonmaakazijn na de soda in de afvoer gieten, let op met schuimen. Daarna doorspoelen met kokend water. Om te voorkomen dat je afvoer verstopt kun je elke 2 weken wat soda met kokend water door je afvoer spoelen.

cheezzbaby banner

Schoonmaken met groene zeep

Of je nu zwanger bent of niet, groene zeep is een goed schoonmaakmiddel om alles in huis te poetsen. Eigenlijk behoort groene zeep jouw nieuwe allesreiniger te zijn!

 • Vloeren dweilen:

  Groene zeep ontvet en is daarom zeer geschikt om je vloeren mee te dweilen. Wel goed verdunnen! Gebruik groene zeep niet als je vloer van marmer of linoleum is.

 • Allesreiniger:

  Meng 100 gram groene zeep met water, goed schudden en je hebt een prima allesreiniger!

 • Vlekken in kleding:

  Heb je vlekken in kleding? Smeer er wat groene zeep op, laat het even intrekken en vervolgens in de wasmachine.

 • Vetvlekken:

  Heb je nog plekken in je ovenschaal die er niet uitgaan? Smeer het in met groene zeep. Laat het even intrekken en spoel het goed uit.

 • Oven:

  Wrijf je vieze oven in met groene zeep, laat het een nachtje intrekken en haal het de volgende dag weg met een doekje.

 • Tegels in de tuin:

  Groen op je tegels of tuinmeubelen? Maak een sopje met groene zeep en neem de tuinmeubels af of giet het over de tegels en schrob even met een stevige bezem. Even afspoelen en klaar.

Heb jij nog goede tips voor zwangere vrouwen en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Laat het ons weten! Op naar zwanger en schoonmaakmiddelen die goed zijn voor de schoonmaak en de natuur.

banner autogordel zwangere vrouwen

2 Reacties

 1. Avatar foto Bams sofie
  • Avatar foto Roos

Reageer

vadersschapsverlof 2019