banner cheezzbaby 728x200
Zwangerschap

Onzeker over het moederschap en moeder worden!

Als je mijn dochter van vier vraagt wat ze later worden wil zegt ze: “mama!” Voor haar staat nu al als een paal boven water dat ze later twee baby’s wil. Een jongen en een meisje. Maar wat nou als je daar nog niet zo zeker van bent. Of als je het stiekem gewoon heel eng vindt om jezelf voor te stellen als een moeder? Je kunt natuurlijk ook heel erg op zien tegen de bevalling of de zwangerschap en daarom het moederschap voor je uitschuiven. Onzeker over moeder worden is helemaal niet vreemd, je leest er alleen niet zo veel over.

beste babyfoon bol.com

Waarom gevoelens van onzekerheid over het moederschap?

Ik kan me niet herinneren dat ik mezelf ooit als een geboren moeder heb gezien. Mijn man en ik werkten allebei in de horeca, leefden onregelmatig. We gingen vaak uit eten en op vakantie als de rest van de wereld aan het werk was. Toen we ‘voor een kindje gingen’ waren we dan ook vrij nuchter. Lukt het, dan lukt het. Zo niet? Dan hebben we het samen ook prima. Naarmate we wat langer ‘bezig’ waren werd het gevoel voor mij anders.
Ik werd er steeds zekerder van dat ik moeder wilde worden en gelukkig kregen we uiteindelijk twee gezonde dochters. Wat niet wil zeggen dat ik niet meer onzeker was over het moederschap, of ben.

Onze oudste is inmiddels bijna 5 jaar en nog steeds kan ik wel eens onzeker zijn. Doe ik het wel goed? Werk ik niet te veel? Ben ik niet te streng, of juist te makkelijk? Maar over het algemeen doe ik alles op mijn eigen gevoel en instinct en soms een beetje verstand.

waarom gevoelens van onzekerheid over moeder worden

Wel of geen moeder worden?

Natuurlijk weet ik dat deze keuze niet voor iedereen een keuze is. Er zijn helaas heel veel wensouders die om welke reden dan ook (nog) geen kindje hebben. Maar er zijn ook een heleboel vrouwen die twijfelen of ze wel moeder willen worden.

Vroeger was dat eigenlijk geen vraag. Je trouwde en kreeg kinderen. Meestal een heleboel. Tenzij dat om medische redenen niet lukte natuurlijk.
Maar tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend dat iedere vrouw moeder wil worden. Als vrouwen staan we een stuk zelfstandiger in onze schoenen. We kunnen ons prima redden zonder een man, gaan studeren en hebben onze eigen carrière. We reizen en sporten, gaan uit en leven ons leven. Past daar wel een kindje bij? Iedereen moet en mag daar haar eigen keuzes in maken. Twijfel je? Of weet je het al lang zeker?

kleertjes sale 70

Vier tips en adviezen als je onzeker bent over het moederschap en moeder worden!

Bedenk je meteen even dat iedereen die voor het eerst moeder wordt geen idee heeft waar ze aan begint. Natuurlijk zie je andere moeders in jouw omgeving en heb je er een bepaald beeld bij. Maar iedere nieuwe moeder zal achteraf toegeven dat het allemaal heel heftig was, maar ook heel bijzonder en mooi. Moeder worden is gewoon een van de grootste veranderingen in het leven, daarom is het ook zo eng!

 1. Ga na waarom je onzeker bent over moeder worden

  Heb je zelf misschien een moeilijke jeugd gehad en wil je dat je eigen kinderen niet aan doen? Of ben je bang voor de bevalling?

  Als je om deze of een vergelijkbare reden geen moeder denkt te willen worden, kan je eens met iemand gaan praten. Misschien moet je eerst aan jezelf werken voor je jezelf als moeder kunt zien. Voor angst voor de bevalling kan je ook naar een speciale bijeenkomst, of vraag hulp bij de verloskundige.

 2. Medische redenen

  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je om lichamelijke redenen bang bent om zwanger te worden. Misschien heb je problemen met je gewicht en wil je niet zoveel aankomen, of heb je een chronische ziekte die alles moeilijker maakt. Twijfel je hierom aan jezelf als aanstaande moeder? Praat er dan over met je behandelend arts, hij kan je advies geven. Lees ook zwanger worden met een lichamelijke handicap.

 3. Probeer te achterhalen wat je eigen gevoel is

  Los van alle andere mensen om je heen. Je wordt geen moeder omdat jouw moeder graag oma wil worden. Je zet geen kind op de wereld omdat je partner dat perse wil. Wat wil je zelf? Wat zegt je eigen gevoel? Dit klinkt misschien gek, maar een voordelen en nadelen lijstje kan heel verhelderend werken soms.

 4. Ben je onzeker omdat je niet weet hoe je een moeder moet zijn?

  Geloof me, dat weet niemand. Ik googelde er op los de eerste weken bij onze eerste dochter. En bij onze tweede dochter gewoon weer opnieuw, want ze was een totaal andere baby waarbij ik weer alles opnieuw moest uitvinden.

  En ook nu ze groter worden en de oudste naar school gaat is er altijd wel iets. Dat hoort erbij en dat zal de komende jaren nog wel zo blijven. Ik denk dat er geen enkele moeder is die 100% zeker is over wat ze doet 😉

Onzeker over het moederschap en moeder worden is dus helemaal niet raar. Niet iedereen is in de wieg gelegd voor het moederschap en dat is helemaal niet erg. Toch kan het zo zijn dat je ‘rammelende eierstokken‘ zomaar ineens op komen zetten. Wist jij altijd al zeker dat je moeder wilde worden?

Lees ook: Waarom moeder zijn niet altijd even leuk is!blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!