“de
Mamma

Waarom moeder zijn niet altijd leuk is!

Je hebt van tevoren vast een beeld bij het moederschap. Hoe jij zal zijn als moeder. Ik had dat zelf in ieder geval wel en zou er altijd verzorgd bij lopen en niet zo’n slonzige moeder worden die haar kinderen meer nieuwe kleding geeft dan zichzelf. Ik zou geduldig zijn en consequent. Een leuke moeder, die meespeelt in de speeltuin en niet de hele dag op haar telefoon zou zitten. Is dat gelukt? En is het moederschap echt zo leuk als ik gedacht had? Ik vertel je waarom moeder zijn niet altijd leuk is.

disney+ banner

Is het moederschap nu zwaarder dan vroeger?

Tegenwoordig is het natuurlijk heel anders dan toen onze moeders, of onze oma’s kinderen kregen. Ze trouwden meestal nog vanuit huis en begonnen dan meteen aan een gezin. De meeste moeders werkten niet en hadden als hoofdtaak het gezin en huishouden draaiende te houden. Wij, jonge moeders hebben al een heel leven opgebouwd voor we aan kinderen gaan denken. We hebben gestudeerd, op kamers gewoond, samengewoond en misschien een carrière opgebouwd.
We zijn gewend aan ons eigen leven, waarbij we kunnen doen en laten wat we willen. Weekendje weg, lekker uit eten, buiten de deur ontbijten. Omdat het kan.
En als je dan een baby krijgt, dan is dat even wennen. Weg vrijheid. Weg onbekommerd doen waar je zin in hebt. Natuurlijk kan je ook met de baby een weekend weg, uit eten, of buiten de deur ontbijten. Maar dat moet je voorbereiden, een tas met babyspullen mee en je kindje gaat altijd net huilen als het eten wordt geserveerd.

Kleertjes.com korting banner

De wereld draait niet meer om jou

Dat is even wennen, de wereld draait niet meer om jou. En als je daar dan eenmaal een beetje aan gewend bent moet je weer aan het werk. Ook dat is lastig, op het werk wil je alles goed doen en thuis ook. Dat zijn eigenlijk twee banen. Niet dat ik zou willen ruilen hoor, ik moet er niet aan denken om geen baan te hebben en als mama fulltime thuis voor de kinderen te moeten zorgen.

Ik vind het juist heerlijk om weg te kunnen en nog een soort van je eigen leven te hebben. De drukte van een gezin kan veel stress met zich meebrengen. Kom je thuis na een lange werkdag, moet er nog eten gekookt worden. De kinderen moeten in bad en naar bed en als je dan op de bank ploft ligt er nog een volle wasmand op je te wachten.

En eigenlijk wilde je nog naar de sportschool om dat zwangerschapsbuikje weg te trainen voor de zomer begint. Zo gemakkelijk is het allemaal niet, en door veel vrouwen wordt het moederschap dan ook als stressvol ervaren.
ben jij de moeder die je dacht te zijn

Ben ik de moeder die ik dacht dat ik zou zijn?

Bij mij valt het moeder zijn af en toe vies tegen. Zeker aan het eind van mijn tweede zwangerschap is mijn geduld ver te zoeken. Ik zit mezelf in de weg, mijn buik zit me in de weg en onze peuter heeft dat haarfijn door. Ze lokt me uit, en kijkt hoever ze kan gaan.

Dat is niet heel ver, zeker aan het eind van de dag. En de keren dat ik bozer word dan ik wil zijn dan helaas ook steeds vaker het geval. Ik gooi het voor nu maar op de zwangerschap, op het feit dat ik amper nog kan lopen ’s avonds. Als mevrouw dan 3x uit bed komt is mijn geduld op.

Lees ook: De meest genoemde voornemens van jonge ouders!

Straks wordt dat wel weer beter, neem ik mezelf voor. Dan kan ik weer normaal bewegen, normaal de trap op lopen en iets meer hebben dan nu. Ik kan me bijna niet meer herinneren wat voor moeder ik was voor ik zwanger werd.

Heel geduldig ben ik nooit geweest en dat is onze dochter ook niet. Dat botst. Consequent zijn vind ik wel erg belangrijk, “nee” is nee, en blijft dus ook nee. Hoe harder je zeurt, hoe harder de nee wordt.

Ik ben juist meer een moeder die ineens met een snoepje aan komt zetten, juist omdat ze er niet om vraagt en ik dat wil belonen. Ik probeer samen met haar te spelen, laat me onder kliederen met kinder make-up, maar zeg ook vaak genoeg dat ze zichzelf even moet vermaken. Omdat ik het belangrijk vind dat ze zelf kan spelen.

Qua eten was ik redelijk recht door zee, eten wat de pot schaft. Al ben ik de laatste weken iets gemakkelijker, omdat ik geen zin heb in strijd (komt na de zwangerschap wel weer goed).

Lees ook: Ben je onzeker over het moederschap en moeder worden?!

En jij? Doe jij wat je je had voorgenomen?

Had jij bepaalde voornemens voor je moeder werd? Vast wel. Lukt het om die voornemens over moederschap na te leven? Of zit je ook wel eens op je telefoon, terwijl je je had voorgenomen dat je dat niet zou doen?

Mijn kind zegt letterlijk “mama, nu telefoon uit.” Dat is soms wel even een eye-opener, uit de mond van een 3-jarige. Al vraagt ze ook wel eens of ik niet even op mijn telefoon moet kijken, dan weet ik dat ze iets wil doen wat ze niet mag.

Het hoeft ook niet altijd leuk te zijn

Vind je je werk altijd leuk? Eerlijk, zou je gaan werken als je er geen geld voor kreeg? Waarschijnlijk niet. Zorgen voor je kinderen levert je geen geld op, sterker nog, het kost bakken met geld. Maar zou je ze willen missen? Waarschijnlijk niet. Hoe erg ik Yinthe af en toe achter het behang wil plakken, ik zou haar niet willen missen.

Ons leven zonder kinderen was leuk, zorgeloos, we deden waar we zin in hebben. Maar aan de andere kant, ik werkte toen meer dan 40 uur. Dus zo veel vrije tijd had ik nou ook weer niet. Nu werk ik nog maar 24 uur, en heb ik dus eigenlijk veel meer vrije tijd. Tijd die ik doorbreng in een speeltuin, of een kinderboerderij. Al kleiend of vervend aan de keukentafel. En straks, als het weer zomer is, liggend op mijn ligbedje terwijl de peuter zich vermaakt in het zwembadje. Prima toch? Kon erger.

En nee, moeder zijn hoeft niet altijd leuk te zijn!

De zoveelste doorgelekte spuitluier is niet leuk, een boze peuter die het structureel anders wil dan jij is niet leuk. En als ze straks puberen wil ik helemaal niet weten wat we mee gaan maken.

Maar die twee armpjes om je heen, “je bent de allerliefste mama” en die dikke kus die erop volgt. Dat samen in het grote bed liggen en een boekje lezen. Die stralende ogen als je zegt dat je een ijsje gaat kopen, daar doe je het toch voor?

Voel je niet schuldig als het moederschap je een beetje tegenvalt, moeder zijn is gewoon niet altijd leuk. Zorg ervoor dat je af en toe even een momentje voor jezelf inlast. Ga lekker naar de kapper, een dagje shoppen met vriendinnen (en dan GEEN kinderkleren kopen) en denk even niet aan je gezin.

Lees ook: Ben je toe aan wat tijd voor jezelf? Ga een weekendje weg alleen!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!