“waterwipes
Mamma

Postnatale depletie? Moeder zijn en altijd moe!

Moe-der. Veel moeders ‘klagen’ er over. “Ik ben zo moe, ik zou wel een maand kunnen slapen”. Misschien herken je jezelf hierin en ben jij ook moe vanaf het moment dat je moeder bent. Dat moe zijn kan een oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede. Maar het zou ook een postnatale depletie kunnen zijn. Wat dat is, lees je hier!

libido banner

Wat is postnatale depletie?

Het “Depleted Mother Syndrome” of in het Nederlands ook wel Postnatale Depletie genoemd. De Australische arts Oscar Serrelach heeft dit onder de aandacht gebracht. Hij zegt dat zo’n 50% van de moeders hier last van hebben. Vrouwen die na een zwangerschap en bevalling niet genoeg tijd nemen om te herstellen hebben kans op postnatale depletie. Hierdoor kan je namelijk zowel mentaal als fysiek uitgeput raken. Wat ervoor zorgt dat je oververmoeid en gestrest raakt.




Hoe herken je een postnatale depletie?

Er zijn nogal wat signalen die erop kunnen wijzen dat je lijdt aan postnatale depletie. Loop dit lijstje eens bij jezelf langs. Ben jij:

  • Constant moe en uitgeput?
  • Snel geïrriteerd door kleine dingen en overgevoelig?
  • Niet meer zo helder als je voor de zwangerschap was?
  • Als je in bed ligt slecht in staat om in slaap te vallen?
  • Nog steeds enorm vergeetachtig? Ook na de zogenaamde ‘ontzwanger periode‘?
  • Totaal ongevoelig voor seks, kortom: je libido is kwijt?
  • Super alert en hierdoor erg gevoelig voor licht en geluid?
kleertjes sale 70

Oorzaken van deze mama burn-out

Zoals eerder gezegd heeft het herstellen na de bevalling veel te maken met postnatale depletie. Een zwangerschap en bevalling zijn een aanslag op je lichaam, maar ook op je geest. Daarom is het heel erg belangrijk om de tijd te nemen voor je herstel.

Ook als je je in eerste instantie hartstikke goed voelt. Misschien was de bevalling een eitje en ben je de volgende dag weer op de been. Maar de slapeloze nachten en misschien het geven van borstvoeding kan alsnog zijn tol gaan eisen. Hierdoor kan je een tekort krijgen aan belangrijke vitamines en mineralen. Veel voorkomende tekorten zijn: vitamine B12, zink, vitamine C en D, magnesium en koper. Je lichaam kan alle reserves opmaken.

Het jezelf tijd geven om echt goed te herstellen lukt vaak simpelweg niet. Omdat je weer moet werken en je huishouden gewoon door draait.

Jaar na de bevalling en nog steeds moe!

Als je vitamine- en mineralentekort niet worden aangevuld heb je kans op allerlei ziektes. Zoals diabetes 2, nier- en galblaasproblemen, postnatale depressie en chronische oververmoeidheid. Genoeg redenen dus om postnatale depletie serieus te nemen en er wat aan te doen. Je wilt niet jaren na de bevalling nog steeds vreselijk moe zijn toch?

Daarom is het echt belangrijk om na de bevalling de tijd te nemen om te herstellen. En dan niet een weekje, maar maanden. Dat betekent niet dat je maanden in bed moet blijven liggen.
boek postnatal depletion oscar serrallach

Het belang van het herstellen na de bevalling

Als je eenmaal oververmoeid bent is het moeilijk om daar uit te komen. Daarom is ook hier voorkomen beter dan genezen. De kans dat je ongezonde (eet)gewoontes aan gaat leren en blijft toepassen is groot als je moe bent. Zo heb je koffie ineens harder nodig dan ooit. Door de oververmoeidheid kan ook gezond eten erbij inschieten. Hierdoor ga je voedingsstoffen tekort komen en juist hierdoor word je nog vermoeider.

Dus wees je bewust van je herstelperiode na de bevalling. Neem rust, eet gezond en beweeg voldoende (maar zeker niet te veel in het begin!). Doe dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Zo wordt de kans op een postnatale depletie kleiner!

Lees ook: 10 Redenen waarom moeders altijd moe zijn!



libido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019