“waterwipes
Zwangerschap

Geen steun van je partner tijdens de zwangerschap!

Best pittig hoor, zo’n zwangerschap. Natuurlijk ben je super blij, maar als je flink last gaat krijgen van zwangerschapskwaaltjes, is het soms echt even doorbijten. De persoon die je behoort te helpen door deze periode is jouw partner. Maar wat als je geen steun van je partner krijgt tijdens de zwangerschap? Wat moet je dan doen? Waar komt dat afstandelijke gedrag van mannen vandaan en welke tips zijn er om hiermee om te gaan?

hema rompers

Wat als je man afstandelijk doet tijdens de zwangerschap?

De zwangerschapshormonen gieren door je lijf, je voelt je misschien misselijk, oververmoeid, je hebt last van stemmingswisselingen en je bent onzeker over de toekomst.
De persoon die jouw steun en toeverlaat had moeten zijn, laat het afweten; je hebt geen steun van je partner tijdens de zwangerschap. Hij doet afstandelijk en wil niet praten. Wat is dat nou?! Waarom? Nou hier zijn een aantal redenen voor.




Het is logisch dat je tijdens je zwangerschap vooral bezig bent met jezelf en jouw baby, daar draait het immers ook om, maar vergeet niet dat je ook nog een partner hebt. Voor hem is het ook een ingrijpende gebeurtenis die veel meer met hem doet dan je zou denken. Zeker als je zwanger bent van jullie eerste telg.

Als je geen steun van je partner krijgt tijdens de zwangerschap omdat hij afstandelijk doet, denk dan niet meteen dat hij vreemd gaat. Dat doen de meeste mannen echt niet en als hiervan sprake is dan zijn ze juist aanhankelijker.

cheezzbaby banner

Het ontbreken van de steun van jouw partner komt vaak door iets anders

  1. Hij heeft moeite met de veranderingen
    Vergis je niet, tijdens jouw zwangerschap verander jij en jullie gehele thuissituatie enorm. Niet alleen jouw lichaam wordt anders, ook je prioriteiten veranderen, je dagelijkse bezigheden, je gedrag en sociale leven (je mag bijvoorbeeld geen drank meer of je hebt geen zin om ergens naar toe te gaan).

    Zeker als je last hebt van vermoeidheid of erge stemmingswisselingen. Sommige partners kunnen hier maar slecht mee omgaan en nemen dan maar wat afstand of gaan vluchten.

  2. De stemmingswisselingen worden teveel
    Heb je erge last van stemmingswisselingen en misschien zelfs woedeaanvallen tijdens de zwangerschap? Dan kan het misschien niet vreemd zijn dat je even geen steun van je partner krijgt tijdens de zwangerschap.

    Soms gillen en tieren we meer tegen onze partner dan we beseffen. Probeer daarom eens objectief naar je eigen gedrag te kijken, hoe vaak is je partner doelwit geweest? Is het vreemd dat hij wat afstand van je neemt?

  3. Hij is onzeker
    Een typische man heeft als oerinstinct de vrouw en het ongeboren kind beschermen. Maar aan de andere kant merkt hij ook dat er ontzettend veel op hem af komt en daar wordt hij onzeker van. Kan hij wel een goede vader zijn? Gaan jullie het financieel redden? Kan hij soms zijn vrienden nog wel zien?

    Al deze gedachten en gevoelens moeten mannen voor zichzelf op een rijtje zetten. Dat doet een man vaak niet door te praten (hoe vervelend ook) maar door zichzelf terug te trekken en dus afstand te nemen. Praten over zijn gevoelens druist in tegen zijn oerinstinct om jou te beschermen, want hij wil sterk zijn.

Lees ook: Hoe reageren mannen op een zwangerschap?

de online drogist alles voor moeder en baby banner

10 Tips als je geen steun krijgt van je partner tijdens de zwangerschap!

Wat kan je doen als je geen steun van je partner krijgt tijdens de zwangerschap? Onderstaand een paar tips:

  1. Besef dat het heel normaal is

    Geen steun van de partner krijgen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je denkt. Stiekem behoorlijk vaak. Schrik er dus niet van, het is echt een mannending.

    Hij weet niet wat hij moet doen en dat is voor een man heel moeilijk. En in plaats van erover te praten, trekt een man zich terug. Niet handig, totaal zinloos, maar het is nu eenmaal wat mannen doen.

  2. Het is tijdelijk

    Weet dat je partner niet altijd deze afstand zal houden, zodra de baby geboren is verandert ongeveer elke man en zal hij weer je steun en toeverlaat worden. Dit besef helpt je mogelijk om de situatie beter te handelen en niet in paniek te raken, want je staat er straks echt niet alleen voor.

  3. Besef dat mannen nog niet zoveel voelen bij de baby

    Mannen die voor de eerste keer vader worden weten totaal niet wat ze kunnen verwachten. De meeste zullen ook niet zo heel veel emoties voelen bij jullie ongeboren baby. Mijn man had dat ook niet zo. Wij vrouwen voelen al liefde voor ons kindje en voelen ons al eerder een ouder dan mannen. Mannen worden pas vader als het kindje geboren is.

    Dat hij je dus niet steunt tijdens de zwangerschap heeft deels te maken met het gebrek aan emotie bij jullie kind. Maar dat komt later echt wel. Vertrouw hier maar op.

  4. Accepteer zijn onzekerheid en zorgen

    Het is man-eigen om in een periode van onzekerheid zich terug te trekken om alles voor zichzelf op een rijtje te zetten. Dit heb je als vrouw niet door, je ziet alleen dat hij zich terugtrekt en gaan interesse meer toont. Realiseer je dus dat hij even voor zichzelf alles moet uitvogelen. Ergens is het natuurlijk wel aandoenlijk dat hij wat onzeker is en zoekt naar een oplossing. Toch?

  5. tips als man afstandelijk doet tijdens zwangerschap

  6. Push hem niet om te praten

    Veel mannen willen niet praten over hun onzekerheden, ze willen juist sterk zijn. Push hem daarom niet om erover te praten als hij dat niet wilt, anders drijf je hem nog verder weg.

  7. Zoek steun ergens anders

    Het is vervelend dat je geen steun van je partner krijgt tijdens de zwangerschap, maar soms is het gewoon niet anders en moet je hem maar laten. In de tussentijd is het voor jou beter om je steun even ergens anders te zoeken totdat hij is bijgedraaid. Je partner krijgt zo ook wat meer lucht.

  8. Koppel hem aan een ervaren vader

    Misschien dat je partner niet met jou wil praten, maar misschien wel met een andere ervaren vader die weet hoe de vork in de steel zit. Dit moet dan wel iemand zijn die hij vertrouwt en respecteert. Probeer je partner subtiel te stimuleren eens met een andere vader te praten.

  9. Geef simpele taken

    Soms hebben mannen het nodig om een taak succesvol uit te voeren. Zeker als deze taak gelinkt is aan jullie baby en zijn nieuwe vaderrol. Geef hem eens een vaderlijke taak zodat hij een beetje kan oefenen. Bijvoorbeeld de kinderkamer schilderen of de box in elkaar zetten. Is het gelukt, geef dan veel complimentjes en zeg dat hij hartstikke goed voor jou en jullie baby zorgt.

  10. Vertel hoe hij jou makkelijk kan steunen

    Praten wil hij misschien niet, maar hij kan je wel op andere gebieden ondersteunen. Soms heb je bijvoorbeeld even een knuffel nodig. Geef dit aan door te zeggen: ‘ik heb even een knuffel van je nodig’. Op die manier heeft hij je toch geholpen en voor je gezorgd zonder dat hij er veel voor hoefde te doen.

    Vergeet ook niet complimentjes te geven of aan te geven hoe zeer je dit waardeert. Doe dit ook als je partner uit zichzelf iets liefs voor je doet. Hij heeft het nodig dat je zijn inspanningen erkent.

  11. Hoe staat het met de seks?

    Veel vrouwen vinden zichzelf totaal niet aantrekkelijk tijdens de zwangerschap en willen daarom niet meer aangeraakt worden door hun partner. Dit kan ook leiden tot geen steun van je partner tijdens de zwangerschap; hij voelt zich afgewezen en doet afstandelijk.

    Seks tijdens de zwangerschap is en blijft daarom belangrijk. Probeer jezelf weer aantrekkelijk te voelen en zin te maken. Seks is goed voor jouw zelfvertrouwen (hij wil je nog), maar je maakt jezelf ook weer aantrekkelijker voor hem.

Lees hier nog meer tips om de vader te betrekken bij de zwangerschap!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Een reactie

  1. Mirjam
vadersschapsverlof 2019