Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Kraamtijd

10 Beste smoezen om de kraamvisite af te zeggen!

Je baby is eindelijk geboren en nu is iedereen uit jouw omgeving super nieuwsgierig. Sommige vrienden of familieleden heb je heel graag op bezoek en anderen eigenlijk liever niet. Hoe kom je daar onderuit? Of misschien hebben jullie al 6 weekenden op een rij kraambezoek gehad en zijn jullie er even klaar mee. Hoe regel je dit? Ik ga je helpen. Lees hier de beste smoezen om kraamvisite af te zeggen.Kraamvisite regels

Misschien kun je, voordat je kraamvisite gaat plannen, de mensen uit je omgeving kennis laten maken met belangrijke kraamvisite regels. Deze regels zijn echt belangrijk om irritatie te voorkomen en misschien is het dan niet eens nodig om de beste smoezen om de kraamvisite af te zeggen te verzinnen. Onthoud dit dus heel goed als je zelf op kraamvisite gaat en stuur dit naar iedereen die op kraamvisite wilt komen (en ja… dat kan je prima maken!):

 • Kom op de tijd!

  Absoluut nooit te vroeg en ook niet een stuk later. De ouders plannen alles om die tijd heen zoals voeding geven, douchen en ga zo maar door.

 • Ben niet ziek of verkouden!

  Een pasgeboren baby is ontzettend vatbaar voor ziektes. Als je wat verkouden bent, ziek of een koortslip hebt kan je beter thuis blijven.

 • Ben schoon en vrij van luchtjes

  Nog even roken voordat je de voordeur instapt bij de kersverse ouders is echt not done. Ook smerige handen en nagels kunnen echt niet. Zorg dus dat je schoon en fris bent!

 • Veroordeel niets

  Ook al ben je het ergens niet mee eens, houdt het in godsnaam voor je en doe wat er van je gevraagd wordt. Desnoods was je 10 keer je handen. Ook hoe de ouders met het kind omgaan is niet jouw zorg.

 • Let op met cadeaus

  Een kraamcadeau kopen is best lastig. Ouders worden meestal overladen met knuffels en kleding. Koop dat dus niet. Als je het goed wilt doen, vraag dan gewoon wat de ouders graag willen hebben (geef desnoods je budget aan). Een cadeaubon doet het trouwens ook altijd goed.

 • Dring niet op

  Ook al jeuken je handen onwijs en wil je meteen de baby vasthouden, houd jezelf rustig. Wacht af of de ouders vragen of je de baby vast wilt houden. Dring daarnaast ook je bezoekje niet op, maar geef de ouders ruimte.

 • Geef geen advies als dat niet wordt gevraagd

  Kersverse ouders krijgen al genoeg advies.

 • Blijf niet te lang

  Een uurtje of anderhalf uur is lang genoeg!

baby cadeau aanbieding

Kraamvisite weigeren

Soms komt de vraag om op bezoek te komen uit onverwachte hoeken en heb je eigenlijk helemaal niet zo’n zin in die mensen. Dat brengt je in een ontzettend lastige situatie. Het kan ook voorkomen dat je sowieso geen kraamvisite wilt. Wat dan? Nou eigenlijk is het vrij simpel: ben eerlijk of zet jezelf eroverheen.

Als je geen kraamvisite wilt, stuur iedereen dan een e-mail of appje waarin je dit aangeeft. Leg duidelijk uit waarom je dat niet wilt. Misschien dat sommige mensen het vervelend vinden, maar geloof me: de meeste zullen je best begrijpen. Willen er mensen komen waarop je niet zit te wachten? Dan kun je ook eerlijk zijn en aangeven dat er maar een paar mensen op kraamvisite komen, maar dat je het daarnaast heel rustig wilt houden. Misschien dat ze het wel begrijpen en anders maar niet.

Als je in eerste instantie niet op die mensen zit te wachten, dan hoef je ze ook niet te vriend te houden. Wil je toch niet op iemands tenen staan, spreek dan af en zorg dat je het kort houdt. Geef bijvoorbeeld in het begin van de visite aan dat je ‘helaas nog ergens naar toe moet die dag’. Zo heb je meteen een eindtijd.
Je kunt ook vragen of je ouders of wat vrienden ‘onverwachts’ op bezoek willen komen tijdens de kraamvisite. Ben je er ook snel vanaf! Een andere manier is natuurlijk het kraamvisite afzeggen. Onderstaand de beste smoezen om kraamvisite af te zeggen.
kraamvisite weigeren tips

De 10 beste smoezen om kraamvisite af te zeggen

Heb je al een kraamvisite gepland staan en wil je er toch onderuit? Dan hebben we hier de 10 beste smoezen om de kraamvisite af te zeggen:

 1. Je kind is ziek: De meest aannemelijke smoes is dat je kind ziek is of niet lekker. Nu je een kind hebt, kun je deze smoes lekker vaak inzetten. Handig hoor, kinderen!
 2. Je bent zelf ziek, bijvoorbeeld een borstontsteking.
 3. Je partner is ziek! Dat slaapgebrek breekt een mens best op!
 4. Je had per ongeluk een dubbele boeking! Oeps. Ja… dat krijg je met die zwangerschapsdementie en oververmoeidheid.
 5. Je moet naar het Consultatiebureau, helemaal vergeten!
 6. Er is iets mis in jullie huis dat toch echt gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding of je huis staat in de fik (ik zeg maar iets).
 7. Je ouders of vriendinnen hebben een surprise uitje voor jullie gepland, nu net op dezelfde tijd als het kraambezoek. En natuurlijk zijn jullie wel toe aan een uitje terwijl je ouders of vriendinnen op de kinderen passen.
 8. Zeg dat het even niet uitkomt met daarachter de woorden: ‘we doen snel een koffie’.
 9. Er is crisis! Crisis bij een vriendin, je ouders of met wie dan ook en je moet hen echt even helpen.
 10. Je hebt een hele, hele slechte nacht gehad en helemaal niet geslapen. Dat snappen de meeste wel.

Heb jij nog een mooie aanvulling voor onze beste smoezen om kraamvisite af te zeggen?

Reageer

vadersschapsverlof 2019