Baby Babykwaaltjes

Berg bij een baby

Bij bijna elke baby ontstaat er in de eerste weken na geboorte wat geelbruine korstjes of schilfers op de hoofdhuid of het gezichtje. Dit heet berg. Berg is compleet onschuldig en verdwijnt vanzelf. Het vervelende is alleen dat het er niet zo mooi en fris uitziet en wat muf kan ruiken. Lees hier hoe je berg bij een baby kan behandelen.Wat is berg en hoe kan je het herkennen?

Berg bij een baby komt heel vaak voor. Het is een soort van huidaandoening. Hoewel het woordje ‘huidaandoening’ wat naar klinkt, is berg compleet onschuldig en totaal niet besmettelijk. Berg ziet eruit als gele of bruine korstjes of schilfers die wat vettig kunnen zijn. Het zit met name op de hoofdhuid (vastgeplakt aan haren), maar kan ook voorkomen bij de wenkbrauwen, oren, oogleden, wangen en neus. Berg kan bovendien wat muf ruiken.

Berg komt voor bij baby’s vanaf een paar weken oud. In de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf binnen een paar maanden, maar het kan voorkomen dat het langer blijft zitten. Dit is niet erg, alsnog zal de berg vanzelf verdwijnen en heeft je baby er geen last van. Berg komt trouwens ook voor bij oudere kinderen en zelfs volwassenen kunnen het hebben.

babydoos zwitsal startersbox

Super handig! Zwitsal babyolie, shampoo, wasgel, zinkzalf, zachte crème, billendoekjes. Alles wat je nodig hebt in een handige box met 40% korting!

Oorzaken van berg bij een baby

De exacte oorzaak van berg is niet bekend. Sommige denken dat het ontstaat doordat de vernix, het witte beschermlaagje dat je baby in de baarmoeder heeft, indroogt. Andere denken dat overproductie van talg in combinatie met gist de boosdoeners zijn. Wat de oorzaak ook is: je kunt berg bij een baby niet voorkomen, maar gelukkig wel behandelen.
berg baby behandelen

Berg bij een baby behandelen

Berg bij een baby is prima te behandelen al is het eigenlijk helemaal niet nodig. Het is namelijk onschuldig en verdwijnt meestal vanzelf. De reden om het te behandelen is vaak dat het je mooie kindje ontsiert. In sommige gevallen kan het gaan ontsteken, irriteren of jeuken. Wanneer dat gebeurt is een behandeling wel wenselijk. Mocht het gaan ontsteken dan ontstaan er wat rode plekken. Het is dan verstandig om naar de huisarts te gaan.

Berg bij een baby kan je behandelen door er wat babyolie op te smeren. Laat dit even inwerken zodat de berg zacht wordt. Hierna kun je het met een kartonnetje of met een kam van de huid schrapen. Dit doet geen pijn! Heeft je baby of kind een volle bos met haar, wees dan heel voorzichtig. Er bestaan speciale anti berg-borstels. Deze zijn te verkrijgen bij de apotheek en sommige drogisterijen.

Nadat je de berg hebt verwijderd, was je de haren van je baby met een normale babyshampoo. Het is niet nodig om een speciale berg-shampoo te kopen. Smeer vervolgens de hoofdhuid in met een babylotion. Soms kan het voorkomen dat er onder de berg een eczeem zit. De huid ziet er dan rood uit. Ga in dat geval naar de huisarts.

Berg baby welke olie het beste gebruiken?

Voor berg kun je het beste babyolie gebruiken of oliën en zalf speciaal voor berg.
anti-berg lotion baby kind

vadersschapsverlof 2019