sale kleertjes header
Babykwaaltjes

Berg bij een baby

Bij bijna elke baby ontstaat er in de eerste weken na geboorte wat geelbruine korstjes of schilfers op de hoofdhuid of het gezichtje. Dit heet berg. Berg bij een baby is compleet onschuldig en verdwijnt vanzelf. Het vervelende is alleen dat het er niet zo mooi en fris uitziet en wat muf kan ruiken. Lees hier meer over de oorzaak en behandeling.

beste babyfles banner

Wat is berg bij een baby en hoe kan je het herkennen?

Berg bij een baby komt heel vaak voor. Het is een soort van huidaandoening. Hoewel het woordje ‘huidaandoening’ wat naar klinkt, is berg compleet onschuldig en totaal niet besmettelijk. Berg ziet eruit als gele of bruine korstjes of schilfers die wat vettig kunnen zijn. Het zit met name op de hoofdhuid (vastgeplakt aan haren), maar kan ook voorkomen bij de wenkbrauwen, oren, oogleden, wangen en neus. Berg kan bovendien wat muf ruiken.
Berg komt voor bij baby’s vanaf een paar weken oud. In de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf binnen een paar maanden, maar het kan gebeuren dat het langer blijft zitten. Dit is niet erg, alsnog zullen de gele of bruine korstjes en schilfers vanzelf verdwijnen en heeft je baby er geen last van. Berg komt trouwens ook voor bij oudere kinderen en zelfs volwassenen kunnen het hebben.

Oorzaken van berg bij een baby

De exacte oorzaak van berg is niet bekend. Sommige denken dat het ontstaat doordat de vernix, het witte beschermlaagje op de huid dat je baby in de baarmoeder heeft, indroogt. Andere denken dat overproductie van talg in combinatie met gist de boosdoeners zijn.
Wat de oorzaak ook is: je kunt berg bij een baby niet voorkomen, maar gelukkig wel behandelen.
berg baby behandelen

Berg bij een baby behandelen

Berg bij een baby is prima te behandelen al is het eigenlijk helemaal niet nodig. Het is namelijk onschuldig en verdwijnt meestal vanzelf. De reden om het te behandelen is vaak dat het je mooie kindje ontsiert. In sommige gevallen kan het gaan ontsteken, irriteren of jeuken. Wanneer dat gebeurt is een behandeling wel wenselijk. Mocht het gaan ontsteken dan ontstaan er wat rode plekken. Het is dan verstandig om naar de huisarts te gaan.

lAlles voor je baby banner

Als je baby last heeft van berg kan je het behandelen door er wat babyolie op te smeren. Laat dit even inwerken zodat de berg zacht wordt. Hierna kan je het met een kartonnetje of met een kam van de huid schrapen. Dit doet geen pijn! Heeft je baby of kind een volle bos met haar, wees dan heel voorzichtig. Er bestaan speciale anti berg borstels. Deze zijn te verkrijgen bij de apotheek en sommige drogisterijen.

Nadat je de berg hebt verwijderd, was je de haren van je baby met een normale babyshampoo. Het is niet nodig om een speciale berg-shampoo te kopen. Smeer vervolgens de hoofdhuid in met een babylotion. Soms kan het voorkomen dat er onder de berg een eczeem zit. De huid ziet er dan rood uit. Ga in dat geval naar de huisarts.

Anti berg olie? Welke kan je het beste gebruiken?

Om berg te behandelen kan je het beste babyolie gebruiken of speciale anti-berg oliën en zalf.
anti berg lotion babyluiers met korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019